Υγεία

09/08/2020 - 18:51

Βόμβα....203 κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα

O χάρτης των κρουσμάτων - 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Ένας νέος θάνατος

 

Ενημέρωση Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε συνολικά 203 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά 203 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.623, εκ των οποίων το 54,8% αφορά άνδρες.

Παράλληλα, 1.438 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.705 (48,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σημειώνεται ότι 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών με τις πέντε (22,7%) να είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

Στα καλά νέα, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα θάνατο με τους καταγεγραμμένους θανάτους να ανέρχονται σε 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 69 (32,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

66

 

 

 

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Τα 203 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • Εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • Τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • Τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα
  • Τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • Πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας
  • Τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς
  • Επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας
  • Τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • Οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης
  • Ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας
  • Πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης
  • Τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών
  • Δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

Κρίσιμες θεωρούνται, για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, οι επόμενες ημέρες ενώ τα περιοριστικά μέτρα θα καθοριστούν από την επιδημιολογική εικόνα.

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.

Στο τραπέζι η λήψη νέων μέτρων

Αναφορικά με την κατάσταση με τον κοροναϊό ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο τόνισε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη ημέρα. Γίνεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων από ό,τι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ευτυχώς δεν έχουμε γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει η ελπίδα και η πιθανότητα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα νούμερα αυτά. Να αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων, που χρειάζεται τουλάχιστον 5-7 μέρες για αυτό. Έχει μεγάλη σημασία η εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο και ιδιαίτερα το τριήμερο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο Σαββατοκύριακο».

Στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατευτούμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει «να τηρηθούν τα μέτρα με τον πιο αυστηρό τρόπο, οι αποστάσεις, η μάσκα, η προσωπική υγιεινή. Αποφεύγουμε συναθροίσεις και συνωστισμό και ακολουθούμε οτιδήποτε εξαγγέλλεται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα γυρίσουν και οι περισσότεροι εκδρομείς στις μεγάλες πόλεις, οπότε θέλει μια μεγάλη προσοχή. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπωματικών κρουσμάτων μέχρι τις 20 Αυγούστου, αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετάδοση σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Αναφορικά με το γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «ακόμη και σήμερα είμαστε σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το άνοιγμα των συνόρων, η εσωτερική μετακίνηση, και κάποιος εφησυχασμός συνέβαλαν στο να έχουμε την εικόνα που έχουμε σήμερα».

«Οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός, είτε είναι κλειστός, ημιυπαίθριος ή σχετικά ανοιχτός χώρος, ενδεχομένως να χρησιμεύει η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη και το ρόλο που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτή τη βδομάδα, μετά τις 20-25 Αυγούστου ο αριθμός των ασυμπτωματικών νεαρών, στην πλειοψηφία τους, συμπατριωτών μας, θα είναι μικρότερος. Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις δυσοίωνες. Νόημα έχει να παίρνουμε μέτρα σήμερα. Νομίζω τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και επικαιροποιούνται μέρα με τη μέρα είναι επαρκή, αν τηρηθούν», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο!