Υγεία

03/05/2020 - 17:16

Αν δείτε να φοράει τέτοια μάσκα, μακριά του 22 μέτρα…

Στο επίκεντρο των συζητήσεών έχουν μπει τα νέα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά την χαλάρωση από 4 Μαϊού, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. 

Στην συζήτηση για το ποιες μάσκες είναι ασφαλής και προστατεύουν επαρκώς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε στον ΣΚΑΙ, ποιες είναι οι μάσκες ασφαλείς και ποιες επικίνδυνες.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Τη μάσκα με βαλβίδα δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!Αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Οι πιθανότητες μετάδοσης
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι υπήρξε σύγχυση στην ενημέρωση για το αν πρέπει να φοράμε μάσκα ευθύνεται γι αυτό ο ΠΟΥ: «Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές. Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα» και πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος δεν άλλαξε αυτή του θέση.

Μοιράσου το άρθρο!