Υγεία

30/12/2020 - 20:29

Δύσκολη η κατάσταση στη Λέσβο - Στις περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα

Β.Κικίλιας - Π.Γαργαλιάνος: Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας. Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες

Κρίσιμοι θεωρούνται οι επόμενοι δύο τρεις μήνες για την πορεία της πανδημίας, και το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δεν μπορεί να εκληφθεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων, ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. 

Απομένουν οι επόμενοι μήνες για να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, και η όλη διαδικασία θα γίνει με διαφάνεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο, είπε ο υπουργός. Υπάρχουν δείκτες που πάνε καλύτερα, ανέφερε, "αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Η προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, έχει δημιουργήσει καλύτερα μετρήσιμα αποτελέσματα". 

Αναφέρθηκε στον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες και έφερε ως παράδειγμα τον Γερμανό ομόλογό του, που δήλωσε μετά το ρεκόρ θανάτων στην Γερμανία σήμερα, ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες.   

 

    

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας  

   "Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας", είπε ο κ. Γαργαλιάνος. Από την μια έχουμε το ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι έχουμε εμβόλια, τα οποία έχουν υψηλότατη αποτελεσματικότητα και πολύ καλή ασφάλεια. Μέχρι όμως να  πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας και να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα πρέπει "να έχουμε τον νου μας" και να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση, δηλαδή να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας. "Ο ιός δεν συγχωρεί, κινείται ταχύτατα" και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η γρήγορη διασπορά του και δυστυχώς κάποιοι χάνουν και τη ζωή τους, τόνισε. 

 

Δεν ζητάμε πολλά πράγματα...

   "Βρισκόμαστε σε ένα ορατό ξέφωτο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του πρώτου μισού του 2021, σε πολύ καλύτερη πορεία της χώρας μας, υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος. "Ας κάνουμε την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα, κάνουμε έκκληση σε όλους να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα, ώστε μαζί με τον εμβολιασμό να μπορέσουμε να βιώσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή". Μέχρι τότε όμως, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατόν, γιατί η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι ακόμα υψηλή, έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.  "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών, για να ξεπεράσουμε την δυσκολία της στιγμής και να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον".

 

   Η συμπεριφορά μας κατά τις γιορτές θα κρίνει την πορεία της επιδημίας  

Προβληματισμό προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα παρά το lockdown, με τον υπουργό Υγείας να αναφέρει, ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί. Το αν είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα θα το δούμε μετά από 15 μέρες - άρα τα  942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση πριν από 15 μέρες, είπε. Το πώς θα συμπεριφερθούμε την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε μετά από 15 μέρες, πρόσθεσε, και ζήτησε από όλους να σκεφτούν τους αγαπημένους τους και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη με τον ιό αδιάκοπα.

    

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100.000 πληθυσμού παρατηρούνται στις ΠΕ Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Ξάνθης, Λέσβου, Δυτικής Αττικής. 

Διαβάστε εδώ για τη σημερινή κατανομή των κρουσμάτων

    

Πορεία των εμβολιασμών  

   Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1763 εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 1695 αφορούν υγειονομικούς και οι 68 πολιτικούς, αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς, ασφάλεια κλπ.. Με βάση τον σχεδιασμό, ο εμβολιασμός θα επεκταθεί από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου σε 40 νοσοκομεία, την 7η Ιανουαρίου σε ακόμη 40, και στις 11 Ιανουαρίου σε 36 νοσοκομεία. Αναμένεται το πρώτο κύμα εμβολιασμού των υγειονομικών, πάνω από 60.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 20 Ιανουαρίου. Επίσης την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας. Το ίδιο χρονικό διάστημα 4-20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν και όλοι οι υγειονομικοί των ιδιωτικών κλινικών. Ο υπουργός είπε ότι οι εμβολιασμοί τους θα γίνουν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

    

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ιδία χρήση, είπε ο υπουργός. Ο εμβολιασμός καταχωρείται στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πολίτης θα μπορεί με κωδικούς του ΤΑΧΙΣ θα το εκτυπώνει. Το πιστοποιητικό στο οποίο θα αναγράφονται οι δόσεις και οι ημερομηνίες που έγινε το εμβόλιο, θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου. 

 

Εθνική εκστρατεία εμβολιασμού

"Η ελληνική κυβέρνηση  επέλεξε να βαδίσει σε αυτή την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, με συμπαίχτες όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Μαζί συναποφασίσαμε τα βήματα, και έχουν πλήρη ενημέρωση για την εκστρατεία εμβολιασμού, που είναι εθνική, πατριωτική ανάγκη" τόνισε ο κ. Κικίλιας. Το τελευταίο κομμάτι της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αποτελείται από την δυνατότητα να υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είπε. Αυτό "θα γίνει με διαφάνεια, με εγκυρότητα, ενημέρωση των κομμάτων και των φορέων σε κάθε βήμα της διαδικασίας , θα γίνει με κάθε τρόπο και θα προασπιστεί έτσι ώστε να είναι αξιόπιστο, αξιοκρατικό, καθαρό και να μας βγάλει όλους ασπροπρόσωπους". 

   Όπως είπε ο υπουργός, αυτή η προσπάθεια δεν κυβερνητική, κομματική, αλλά εθνική, και έκανε λόγο για ομοψυχία και τείχος αξιοπιστίας που πρέπει να κτιστεί γύρω από αυτή την προσπάθεια. 

Μοιράσου το άρθρο!