Υγεία

30/01/2020 - 14:46

Εφόδος της Περιφέρειας στο "κρεοπωλείο" της Μόριας

Ποιος ήταν ο "κρεοπώλης";

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη διενήργησε  έλεγχο στο ΚΥΤ Μόριας με μικτό κλιμάκιο ελέγχου της Δ/νσης  Κτηνιατρικής, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης  Εμπορίου  και με  την συνδρομή των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομικής Δ/νσης Λέσβου.

Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, αλλοδαπός διέθετε προς πώληση σε υπαίθριο χώρο και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (16˚ Celsius) είκοσι (20) πρόχειρα συσκευασμένα τεμάχια νωπό πρόβειο κρέας, βάρους περίπου 1 Kg. Η κάθε συσκευασία,  βρέθηκε χωρίς ενδείξεις και χωρίς να κατέχει κανένα παραστατικό στοιχείο αγοράς ή πώλησης. Συντάχθηκε η αρ. 1141/29-01-2020 έκθεση Κατάσχεσης Ν.4235/2014 από την Δ/νση Κτηνιατρικής και τα κατασχεμένα προϊόντα καθώς και ο ίδιος προσήχθησαν στο Α.Τ. Μυτιλήνης προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων του αλλοδαπού ο οποίος δεν κατείχε κανένα έγγραφο ταυτοποίησης.

Από το Α.Τ. Μυτιλήνης προέκυψε το ονοματεπώνυμο του αλλοδαπού, οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και δεν κατέχει Α.Φ.Μ. Το Α.Τ. Μυτιλήνης ορίστηκε ως μεσεγγυούχος των κατασχεμένων τροφίμων τα οποία οδηγήθηκαν  για αδρανοποίηση–καταστροφή, ενώπιον κτηνιάτρων.

Οι διοικητικές και ποινικές διαδικασίες για την παράβαση θα επιβληθούν από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Π.Β.Α.

Οι απαραίτητοι έλεγχοι νομιμότητας θα συνεχιστούν από τις υπηρεσίες μας ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας.

----

Ανακοίνωση από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου:

Συνελήφθη, χθες (29-01-2020) στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας αλλοδαπός, ηλικίας 16 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τροφίμων, ζωοτροφών, υγείας και προστασίας των ζώων και διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και παράγωγων προϊόντων αυτών, καθώς και της ποινικής νομοθεσίας που αφορά ψευδή δήλωση στοιχείων ταυτότητας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του ποσότητα κρέατος, με σκοπό την πώληση, χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις, καθώς και σκεύη επεξεργασίας αυτού.

Επίσης, ο 16χρονος δήλωσε κατά τον έλεγχο ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Τα προαναφερόμενα τρόφιμα και αντικείμενα κατασχέθηκαν, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης.

 

---

 φωτογραφίες Μάκης Παυλέλλης 

Μοιράσου το άρθρο!