Υγεία

30/12/2020 - 10:45

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Που θα είναι απαραίτητο

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μάλιστα έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα χορηγείται στους πολίτες που θα εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Νωρίτερα, στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ), καθώς υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Παράλληλα, όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβε υγειονομικός έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

 

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Τη ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση της πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού» όπου θα χορηγείται το σχετικό έγγραφο, αρχικά με την επισήμανση για προσωπική χρήση.

Θεωρείται πάντως δεδομένο πως η αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Οι σχετικές συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αντίστοιχα στα υπουργεία Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων.

Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Μοιράσου το άρθρο!