Υγεία

05/01/2021 - 20:06

"Φιάσκο εμβολιασμών την εποχή των συμβόλων και των συμβολισμών"

Συμβολικά είπανε, να εμβολιαστούν πρώτοι οι επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας και τους δικαιολογήσαμε, μιας και οι θεσμοί εξορισμού αποτελούν σύμβολα για παραδειγματισμό, και υπάρχει ακόμα αμφισβήτηση για την ασφάλεια των εμβολίων. Σε άλλες χώρες όμως, είδαμε τους αντιπροσώπους των θεσμών, κυριολεκτικά και χωρίς συμβολισμούς, να δίνουν απλόχερα τον πρωταγωνιστικό ρόλο των συμβόλων της επικαιρότητας, στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν πρώτοι μαζί με τις ευπαθείς ομάδες για παραδειγματισμό.

Μήπως στην Ελλάδα οι ηγέτες μας έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο αξιόπιστοι από τους εργαζόμενους στην υγεία και πιο εύστοχα παραδείγματα προς μίμηση; Μήπως έχουν και την ψευδαίσθηση ότι το ΕΣΥ μένει «όρθιο» λόγω των δικών τους ικανοτήτων; Δεν διόρισαν νέο μόνιμο προσωπικό, δεν εκπαίδευσαν το υπάρχον προσωπικό όταν η πανδημία βρισκόταν σε ύφεση, δεν επιτάξανε έγκαιρα μονάδες του ιδιωτικού τομέα, δεν διέθεσαν έγκαιρα τα απαραίτητα τεστ για Covid-19, δεν μας αντάμειψαν εμάς τους υγειονομικούς ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ούτε με τις νόμιμα επιδικασμένες αποφάσεις του ΣτΕ, ούτε με την ένταξη μας στα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Ενώ οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουμε φτάσει κυριολεκτικά στα όρια μας χωρίς άδειες και με ελάχιστα περιθώρια αντικατάστασης μας πριν ακόμα την πανδημία ή με επιβαρυμένη εργασία όταν νοσούν συνάδελφοι μας, μετακίνησαν - συμβολικά άραγε; - συναδέλφους μας απ’ όλη την Ελλάδα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Από εδώ δε, μετακίνησαν συνάδελφο των επειγόντων στην Κατερίνη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας αντί να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης, δικαιολογήθηκε περιγράφοντας το Νοσοκομείο χωρίς αρνητικό σύμβολο στο ισοζύγιο ιατρών αφού «θα μπορούσε να έλειπε με άδεια ή να ήταν σε καραντίνα».

Πριν μερικές μέρες μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο διαπιστώσαμε ότι δεν είχε σε προτεραιότητα το προσωπικό που εμπλέκονταν με τον Covid-19. Καλά δεν ξεχάσαν να τοποθετήσουν τα σύμβολα του εμβολιαστικού κέντρου αλλά δεν πέρασε από την σκέψη κανενός άραγε, έστω και για συμβολικούς λόγους, να ρωτήσουν έναν υπεύθυνο γιατρό ή νοσηλευτή με ποια σειρά πρέπει να γίνουν τα εμβόλια; Ευτυχώς μάθαμε ότι αυτό διορθώθηκε σε 2ο χρόνο, μετά την αγανάκτηση που προκλήθηκε.

Καλωσορίσαμε την παραμονή πρωτοχρονιάς και τον πρωθυπουργό που μας επισκέφτηκε συμβολικά και αντί να του τα ψάλουμε κυριολεκτικά για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την συνέχιση των παλινωδιών στο μεταναστευτικό ζήτημα και για το «ξύλο» απ’ τα ΜΑΤ που κάθε άλλο παρά συμβολικό ήταν, πριν από 10 μήνες, τον ικανοποιήσαμε ότι όλα «βαίνουν καλώς». Μόνο η Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου απέδωσε έγκαιρα τα αιτήματα της στους αντιπροσώπους της κυβέρνησης, γιατί αργότερα ήταν αδύνατη η προσέγγιση του πρωθυπουργού λόγω της ασφαλείας του.

Φτάνουμε λοιπόν να περιμένουμε την πολυπόθητη και πολυσυζητημένη έναρξη των εμβολιασμών μας στις 4 του Γενάρη μετά από ένα σωρό ανακοινώσεις από τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης και διαπιστώνουμε ότι όλα τα πρώτα εμβόλια που ήρθαν χορηγήθηκαν κατά πρώτο λόγο στα αειθαλή σύμβολα της ελληνικής πολιτείας, τους ημέτερους κυβερνητικούς παράγοντες, και κατά δεύτερο λόγο, όσα περίσσεψαν δηλαδή, σε υγειονομικούς. Άκυρα λοιπόν τα χειροκροτήματα και υποκριτικές οι «κοινωνικές και συναισθηματικές» επιβραβεύσεις. Ούτε για συμβολικούς λόγους δεν αξίζουμε να εμβολιαστούμε οι υγειονομικοί; Έλεος πια…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!