Υγεία

18/09/2018 - 03:00

«Φράκαρε» το Νοσοκομείο Μυτιλήνης από τους μετανάστες

Την περίοδο του μεγάλου προσφυγικού κύματος το φθινόπωρο του 2015 θυμίζει το νοσοκομείο Μυτιλήνης, παρότι τότε οι πρόσφυγες αναχωρούσαν με άμεσες διαδικασίες από το νησί μας για την  ηπειρωτική Ελλάδα. Η κατάσταση στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας είναι πραγματικά ασφυκτική, καθώς το Βοστάνειο με το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί εμφανώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ντόπιων και των αλλοδαπών, καθώς έχουν καταρρεύσει στην κυριολεξία τα ιατρεία και αυτό σημαίνει πως έχουν παραλύσει τα ραντεβού για όλους τους πολίτες.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Λέσβου, η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου φαίνεται αδύναμη να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να διεκδικήσει λύσεις από την Αθήνα, με πρώτιστη τη μετακίνηση προσωπικού από άλλες δομές της χώρας μας λόγω των έκτακτων συνθηκών και αναγκών που τροφοδοτεί το προσφυγικό στο νησί μας.

Τα βρόντηξε ο προϊστάμενος

Ενδεικτικό του κλίματος μπλακ-άουτ που υπάρχει στο νοσοκομείο είναι η παραίτηση του προϊσταμένου του γραφείου των ραντεβού, Στέλιου Λαμπρινίδη, ο οποίος καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει μία κατάσταση ασφυξίας, και έντονων διαμαρτυριών των πολιτών, που ζητούν να εξετάζονται και γιατρό δεν βρίσκουν, ενώ οι διάδρομοι του Βοστάνειου είναι γεμάτοι από πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς ουδείς από τη διοίκηση να ασχολείται ουσιαστικά για τη διαχείριση αυτού του μεγάλου αριθμού των ασθενών σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαμπρινίδης κατέθεσε στη διοίκηση του νοσοκομείου τις προτάσεις του και μαζί και την παραίτησή του σε περίπτωση που δεν πάρει άμεσα μέτρα η διοικήτρια Άννα Ζερβού. Λέγεται μάλιστα – κάτι το οποίο η διοίκηση σπεύδει να διαψεύσει κατηγορηματικά – ότι η παραίτηση Λαμπρινίδη τροφοδοτήθηκε και από το γεγονός ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση η διοικήτρια του νοσοκομείου συνεχίζει να ακολουθεί την πάγια τακτική της να κρύβει τα προβλήματα πίσω από κλειστές πόρτες, έχοντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειών της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς η κ. Ζερβού έχει επιτύχει την περιστολή των δαπανών. Έχει περιορίσει με άλλα λόγια το λειτουργικό κόστος του ιδρύματος με περιορισμό των δαπανών σε κάθε επίπεδο και αυτό είναι σε βάρος της περίθαλψης των πολιτών, όταν για παράδειγμα δεν ανανεώνονται ακόμα και βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τις εξετάσεις, αλλά το Βοστάνειο πορεύεται με δωρεές υλικών από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Με τα σημερινά δεδομένα το νοσοκομείο Μυτιλήνης το οποίο λειτουργούσε ούτως ή άλλως με οριακό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Λέσβου αδυνατεί να ανταποκριθεί για την περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός αλλοδαπών που επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους δοθεί η έγκριση για να φύγουν για εξειδικευμένη νοσηλεία στην Αθήνα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το πράσινο φως αφορά όλη την οικογένεια του ασθενούς μετανάστη.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι αλλοδαποί επανέρχονται και επανέρχονται στο νοσοκομείο με την ελπίδα της φυγής. Ταυτόχρονα οι ανάγκες περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών που πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν χωρίς να μετακινηθούν εκατοντάδες ραντεβού προς τα πίσω, και αυτό σημαίνει πως για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες οι ασθενείς, ντόπιοι και ξένοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μήνες προκειμένου να εξεταστούν.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου με τη διοικήτρια Άννα Ζερβού, όπου τέθηκαν επί τάπητος από τον Πρόεδρο, Στρατή Κλεάνθη, τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη δέσμη αιτημάτων την οποία ανέδειξε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Βοστάνειου μέσω της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε πανελλήνια κλίμακα, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον Βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, χωρίς μέχρι τώρα η Αθήνα να έχει δώσει απαντήσεις.

«Τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι σοβαρά και οφείλουν να δώσουν λύσεις η διοίκηση και το Υπουργείο», είπε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Κλεάνθης. Και συνέχισε: «Το δικό μας χρέος είναι να διεκδικούμε συνεχώς λύσεις πιέζοντας σε κάθε επίπεδο, χωρίς να εφησυχάζουμε ούτε στιγμή για τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας», είπε ο κ. Κλεάνθης που ως πρόεδρος του Συλλόγου κατά το τελευταίο έτος κατάφερε να αναδείξει σε θέματα πρώτου μεγέθους τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό του νοσοκομείου, μετά από 2 χρόνια αδράνειας με την προηγούμενη διοίκηση του Συλλόγου.

 

πηγη: Στρατής Σαμιώτης / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!