Υγεία

19/12/2022 - 16:03

Για τα προβλήματα λειτουργίας του Κ.Υ. Μυτιλήνης

Παρέμβαση από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης, δεν λένε να σταματήσουν. Με μια αυταρχική απόφαση ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ, υποχρεώνει τους γιατρούς που συμμετείχαν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα λειτουργίας ή εφημέρευσης του Κ.Υ., να εκτελούν χωρίς αντίρρηση ή ένσταση, το πρόγραμμα, που καταρτίζεται αποκλειστικά από την Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Υ. Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των γιατρών που: α) υποχρεούνται να καλύπτουν τις ανάγκες των περιφερειακών ιατρείων (Π.Ι.) τους, β) δικαιούνται να εφημερεύουν στη μονάδα στην οποία ανήκουν, γ) δικαιούνται ένα ρεπό για κάθε ενεργό εφημερία. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε παράνομη υπέρβαση ωραρίου και εργασιακή εξουθένωση, επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών και των ιδίων.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης του Διοικητή της 2ης Υ.Π.Ε. πριν ένα μήνα, με την οποία κατάργησε την 24ωρη εφημέρευση του Κ.Υ. και επέβαλε στους γιατρούς να εφημερεύουν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκείνη η απόφαση στέρησε τους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών από τις 24ωρες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πρόσφερε το Κ.Υ., μετέθεσε επιπλέον φορτίο εργασίας στο Νοσοκομείο και στέρησε από τους γιατρούς τις εφημερίες τους στην ΠΦΥ, όπου ανήκουν. 

Αιτία της “κακοδαιμονίας” του Κ.Υ. Μυτιλήνης είναι η ανυπαρξία οργανογράμματος από το 2014, μετά τη διάλυση του ΙΚΑ από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις τους δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Κυρίως δεν έκαναν το αυτονόητο, να καταρτίσουν έναν οργανισμό λειτουργίας, που να καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για να στηρίξουν τη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης εκμεταλλεύτηκαν τους γιατρούς που προσφέρθηκαν από άλλες μονάδες, τους ελάχιστους εναπομείναντες από το διαλυμένο ΙΚΑ και τους ελάχιστους επικουρικούς που προσλήφθηκαν. Τώρα που στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ., η παράδοση των “φιλέτων” των δημόσιων νοσοκομείων και της υγείας του λαού στα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα, απαξιώνουν το Κ.Υ. Μυτιλήνης και επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών του. 

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Οι γιατροί είναι εργαζόμενοι επιστήμονες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις της Διοίκησης στερούνται κοινής λογικής και νομιμότητας. Δεν δεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν και να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο. Για τις ελλείψεις γιατρών για την κάλυψη των αναγκών στο Κ.Υ. Μυτιλήνης, την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνώντες και η διοίκηση της 2ης Υ.Π.Ε. Στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί:

1. Να μην υπάρξει καμιά υπέρβαση ωραρίου για κανέναν γιατρό, είτε σε ημερήσια, είτε σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα υπηρεσιών να λαμβάνει υπόψη του όλες τις υποχρεώσεις των γιατρών και να διέπεται από αμεροληψία και αντικειμενικότητα. 

2. Να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός υπηρεσιών στα Π.Ι. ευθύνης των ιατρών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων.

3. Όλοι οι γιατροί έχουν δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στα προγράμματα εφημεριών στα Κ.Υ. στα οποία ανήκουν. Λέμε όχι στον εκβιαστικό εξαναγκασμό των γιατρών, να εφημερεύουν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

4. Όλοι οι γιατροί δικαιούνται να λαμβάνουν μια μέρα ανάπαυσης (ρεπό) για κάθε κάθε ενεργό εφημερία.

5. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού και γιατρών επί θητεία και να καταρτιστεί πλήρες οργανόγραμμα ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο Κ.Υ. Μυτιλήνης, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Μυτιλήνη 19 Δεκεμβρίου 2022

Για το ΔΣ της Ένωσης

 

Μοιράσου το άρθρο!