Υγεία

04/03/2020 - 06:40

Η πάλη στην αρένα του… έρωτα!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση σπαταλούν μεγάλα ποσά ενέργειας για να αποκτήσουν. Αυτοί που έχουν ερωτικές σχέσεις επενδύουν πολλή ενέργεια για να τις διατηρούν και μαθαίνουν πληροφορίες και τρόπους για να κάνουν τον άλλο δυστυχισμένο! Ξέρουν πού είναι ευάλωτος ο σύντροφός τους, ποιο σημείο είναι εκτεθειμένο κι εκεί χτυπούν στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν πάνω του, εφαρμόζοντας τρόπους σαν αυτούς που περιγράφει ο Μακιαβέλι στον Ηγεμόνα. 

Είναι αλήθεια ότι οι σύντροφοι μπορούν να αγαπήσουν πολύ ο ένας τον άλλο αλλά και να βλάψουν περισσότερο από τον καθένα. Έρχεσαι κοντά σε ένα άγνωστο άτομο για το οποίο νιώθεις σεξουαλική έλξη και βιώνεις τη στιγμή της συνεύρεσης ως υπέρτατη εμπειρία. Οι ποιητές και οι συγγραφείς εξυμνούν αυτές τις στιγμές αλλά αναφέρουν και τον αβάσταχτο πόνο που δημιουργεί ο έρωτας. Οι νευροεπιστήμονες μελετούν τον έρωτα σε εργαστήρια με μαγνητικούς τομογράφους και διατείνονται ότι είναι ένα σχέδιο της φύσης για αναπαραγωγή του είδους. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι στον ερωτικό σύντροφο βλέπεις μια αντανάκλαση του εαυτού σου και ξεκινά μια πάλη μέσα σου, με σένα  και με τον άλλο, αυτό όμως σε βοηθά να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του άλλου. Όταν λοιπόν από μόνοι μας δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, έρχεται ο έρωτας να το κάνει, όπως πολύ εύστοχα λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν: «μας κλαδεύει, μας κάνει πιο γόνιμους και κρατάει ανάμεσα στα πουπουλένια φτερά του μια λάμα για να μας πληγώνει εκεί που είμαστε πιο παρθένοι, πιο ασυνείδητοι, μετατρέποντάς μας με αυτόν τον τρόπο σε πιο ανθρώπινες υπάρξεις».

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε μια ερωτική σχέση και για να γίνει μακροχρόνια χρειάζεται διαρκή φροντίδα και από τους δύο. Αν μόνο ο ένας προσπαθεί να διατηρηθεί η ισορροπία, είναι σαν ο ένας να κάνει καταθέσεις και ο άλλες μόνο αναλήψεις από τον κοινό λογαριασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα. Αντίθετα, αν και οι δύο συνεισφέρουν έστω κι από λίγα, ο κοινός λογαριασμός συνέχεια θα αυξάνεται.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!