Υγεία

14/12/2015 - 06:46

Η υγεία των προσφύγων στα χέρια ΜΚΟ! - Ανακοίνωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Τους τελευταίους μήνες οι βόρειες ακτές της Λέσβου δέχονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο και να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τον θάνατο, την απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών διασωστών, των γιατρών και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, δεκάδες από αυτούς έχουν βρει τραγικό θάνατο από πνιγμό και υποθερμία, καθώς ο τρόπος αυτός διέλευσης των συνόρων κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι. Αν υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο διάσωσης, αντιμετώπισης και περίθαλψης των ναυαγών, που καταφτάνουν σχεδόν πνιγμένοι στις ακτές της Λέσβου, περισσότερες ζωές θα είχαν σωθεί. Όμως η μόνη ασφαλής λύση παραμένει η εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης των συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα και την ξηρά.

 


Με σκοπό την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε πρόσφυγες και ντόπιους, εθελοντές γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, έστησαν στον χώρο του Αγροτικού Ιατρείου της Σκάλας Συκαμιάς την Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.). Η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. στήθηκε με την πρωτοβουλία του παιδιάτρου, διευθυντή της ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα Ανδρέα Ηλιάδη, με υλικά που παραχωρήθηκαν από τους εθελοντές ιατρούς και τα νοσοκομεία Μυτιλήνης και Πατρών. Ξεκίνησε να λειτουργεί άμεσα με εθελοντές γιατρούς από τις «Ενώσεις» νοσοκομειακών ιατρών της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Από την αρχή της λειτουργίας της, στον ίδιο χώρο επιχειρεί ταυτόχρονα μια Μ.Κ.Ο. - η W.A.H.A. - χωρίς να είναι σαφές, από ποιον της παραχωρήθηκε η άδεια, να χρησιμοποιεί μια δημόσια δομή υγείας και τον εξοπλισμό του ελληνικού δημοσίου. Η W.A.H.A. ιδιοποιήθηκε τον χώρο τού Αγροτικού Ιατρείου της Σκάλας Συκαμιάς και ανάρτησε επιγραφές με τα διακριτικά της σε εμφανή σημεία.

Ως Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των δημόσιων δομών υγείας και του ιατρικού εξοπλισμού τους, σε οποιαδήποτε Μ.Κ.Ο. Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να επιβάλει όρια και κανόνες στην ανεξέλεγκτη δράση των Μ.Κ.Ο. στη Λέσβο και όχι να παραχωρεί τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας προς εκμετάλλευση σε αυτές. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των Μ.Κ.Ο. από δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζητάμε να ενημερωθούμε υπεύθυνα για το ποιες Μ.Κ.Ο. υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με το ελληνικό δημόσιο και με ποιους όρους.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατρών με γνώσεις επείγουσας ιατρικής, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών - λόγω μεταναστευτικού - στη Σκάλας Συκαμιάς και την Μόρια. Να επισκευαστούν άμεσα τα αντίστοιχα Αγροτικά Ιατρεία και να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μετανάστες και ντόπιους κατοίκους. Παράλληλα να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ (Παράρτημα Μυτιλήνης) με ασθενοφόρα και προσωπικό και το ΠΕΔΥ - Μονάδα Υγείας Μυτιλήνης με εξοπλισμό για επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις.

Καλούμε την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και τις «Ενώσεις» νοσοκομειακών ιατρών όλης της χώρας, να στηρίξουν την Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς, με την αποστολή εθελοντών ιατρών και να συντονίσουμε την όλη προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των Υ.Π.Ε. να χορηγούν «ειδική άδεια για ανθρωπιστική κρίση» στους εθελοντές ιατρούς, να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης των συναδέλφων και να εξασφαλίζουν την διαμονή τους.

Μυτιλήνη, 11 Δεκεμβρίου 2015

ο Πρόεδρος                               ο Γραμματέας

Παυλής Ευστράτιος                Χρυσαφίδης Νικόλαος

Μοιράσου το άρθρο!