Υγεία

18/11/2019 - 06:02

Καπνίζει ο διπλανός σου; Πάρε τηλέφωνο στο 1142

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε στον ΣΚΑΪ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες και τη δυνατότητα που προσφέρει σε πολίτες να καταγγείλουν επώνυμα και με απλό τρόπο παραβιάσεις του νόμου.

«Είμαστε όλοι στρατευμένοι στην προσπάθεια μείωσης του καπνίσματος» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και έκανε γνωστό ότι στον τετραψήφιο αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να τηλεφωνεί επωνύμως και να κάνει καταγγελία για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

«Σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης ή όταν κάποιος καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο με το παιδί του το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο» εξήγησε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας πως τα πρόστιμα θα είναι διαφορετικά κατά περίσταση.

Το “1142” είναι ο τετραψήφιος αριθμός που αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες , ώστε να συμβάλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές θα δέχονται κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, καταγράφοντας καταγγελίες. Παράλληλα όμως θα προσφέρουν πληροφόρηση και υποστήριξη σε εκείνους τους καπνιστές οι οποίοι επιθυμούν να ελευθερωθούν από τον εθισμό τους στη νικοτίνη. Ο σχεδιασμός του «call center» έγινε άλλωστε έπειτα από σχετική έρευνα στο εξωτερικό – σε χώρες δηλαδή όπου λειτουργούν αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές . Έτσι, έχοντας ως «πυξίδα» τη Γαλλία και τη Δανία, οι καταγγελίες που θα γίνονται στην τηλεφωνική γραμμή «1142» θα είναι πλέον επώνυμες. Ειδικότερα, οι κλήσεις θα καταγράφονται, παρόλα αυτά, τα στοιχεία των πολιτών θα παραμένουν απόρρητα.

Μοιράσου το άρθρο!