Υγεία

26/09/2019 - 11:39

Κινδύνευσε 12χρονο μεταμοσχευμένο προσφυγόπουλο στη Μόρια γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ

Ο 12χρονος από το Πακιστάν που έφτασε στο νοσοκομείο "με μια σακούλα φάρμακα για την πάθησή του”, όπως αναφέρει η διοικήτρια, δεν μπορούσε να λάβει φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς, παρά μόνο εάν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως έκτακτο περιστατικό "αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε".

Χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το μικρό παιδί που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί με το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, κατόρθωσε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει τελικά με απόρριψη μοσχεύματος.

Το περιστατικό, που φέρνει στο φως το iatropedia.gr, αναδεικνύει προβλήματα που δεν είχαν διαφανεί μέχρι σήμερα, μετά την πρόσφατη εγκύκλιο που απαγορεύει σε αλλοδαπούς να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα από το κράτος, εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ. '

Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Άννα Ζερβού, περιγράφει τα όσα έγιναν:

“Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο”.

Η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική -αν και ήταν λύση ανάγκης- εγκυμονούσε τον σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί λοίμωξη στο παιδί, κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα, όσο και την ίδια του τη ζωή, λέει η κα. Ζερβού:

Με την νέα όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος και με την πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που -απ' ότι αποδεικνύεται- παρέχεται πλέον στους πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν έχουν επίσημα έγγραφα και εξαιρούνται από το δικαίωμα χορήγησης ΑΜΚΑ, διαφαίνεται πλέον σοβαρός κίνδυνος να “σκάσει” υγειονομική βόμβα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο iatropedia.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!