Υγεία

11/11/2020 - 10:51

Κορονοϊός: Οι πολίτες ρωτούν, το Κέντρο Υγείας Καλλονής απαντά!

Το Κέντρο Υγείας Καλλονής (Κ.Υ.Κ.) με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 7 Νοεμβρίου 2020 έως και 30 Νοεμβρίου 2020, θέτει 5 + 1 ερωτήσεις και απαντά σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

1) Το «Lockdοwn» επηρέασε τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καλλονής;

 

Το Κέντρο Υγείας Καλλονής παραμένει ανοιχτό και σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέχει τις υπηρεσίες που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ανοιχτά παραμένουν και τα 17 Περιφερειακά ιατρεία. Συνιστάται, ωστόσο, για ευνόητους λόγους και εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών, οι πολίτες να απευθύνονται στη μονάδα μας ή στα Περιφερειακά Ιατρεία για να εξυπηρετηθούν κατόπιν ραντεβού (Τηλ. Επικοινωνίας: 22530 22222, 22439).

 

2) Μου τέλειωσαν τα χάπια. Μπορώ να έρθω στο Κ.Υ.Κ για συνταγογράφηση;

 

Όσοι πολίτες έχουν οικογενειακό ιατρό δε χρειάζεται να προσέλθουν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής ή στα Περιφερειακά Ιατρεία. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης (www.gov.gr), η οποία συνιστάται, μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές των φαρμάκων ή τα παραπεμπτικά των εξετάσεών τους με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό τους και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόηση με τον οικογενειακό τους γιατρό. Αν οι πολίτες δεν έχουν αποκτήσει οικογενειακό γιατρό, μπορούν να απευθυνθούν στη Μονάδα μας για να αποκτήσουν.

 

3) Έχω συμπτώματα Covid – 19. Τι κάνω;

 

Επικοινωνήστε άμεσα με τον οικογενειακό σας γιατρό ή με το Κέντρο Υγείας Καλλονής, προκειμένου να υπάρξει άμεση διαχείριση και ενδεχόμενος προγραμματισμός διενέργειας test rapid ή Pcr (μοριακός έλεγχος).

 

4) Ήρθα σε επαφή με θετικό κρούσμα, αλλά δε με αναζήτησε κανένας. Πρέπει να κάνω κάτι;

 

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών σε περίπτωση θετικού κρούσματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά, κι αν υπάρχει αμφιβολία, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά και στην υγειονομική μας μονάδα για να ενημερωθούν ή να διευκρινιστούν ειδικότερα ιατρικά ζητήματα.

 

5) Είμαι σε καραντίνα επειδή ήρθα σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid – 19. Πόσες ημέρες πρέπει να μείνω σπίτι; Αν κάνω τεστ και βγει αρνητικό, μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, συνιστάται καραντίνα διαρκείας 14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα. Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ. Σε κάθε περίπτωση το Κ.Υ.Κ. μπορεί να υποστηρίξει εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

 

6) Έχω κι άλλες απορίες και θέλω περισσότερη ενημέρωση. Που μπορώ να απευθυνθώ;

 

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στον ΕΟΔΥ (1135), καθώς και στον οικογενειακό τους γιατρό κι αν δεν έχουν, σε γιατρό του Κέντρου Υγείας Καλλονής. Μπορούν παράλληλα να ενημερώνονται διαρκώς από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) για όλες τις νέες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό.

Μοιράσου το άρθρο!