Skip to main content
|

Μετάλλαξη Δέλτα: Ακαριαία η μετάδοση σε πέντε δευτερόλεπτα χωρίς επαφή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ιοί όπως ο κορονοϊός μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου καθώς εξαπλώνονται σε όλο τον πληθυσμό και στη συνέχεια γίνονται γνωστοί ως μεταλλάξεις, με την πιο επικίνδυνη από αυτές που έχει καταχωρήσει ο ΠΟΥ, τη Δέλτα, να έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές του πλανήτη κυρίως για τον τρόπο μετάδοσής της.

Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο ABC της Αυστραλίας διαδίδεται τόσο εύκολα που ένα άτομο στο Σίδνεϊ μολύνει έναν άγνωστο απλά περπατώντας δίπλα του.

Η υπηρεσία Υγείας χαρακτήρισε ένα αντίστοιχο περιστατικό ως μια "τρομακτικά φευγαλέα" συνάντηση. Πρόκειται για βίντεο που δείχνει δύο άτομα να ψωνίζουν σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ. Πέρασαν ο ένας τον άλλον γρήγορα αλλά δεν είχαν επαφή. Απλώς μοιράστηκαν τον ίδιο αέρα για μια στιγμή. Και οι δύο έχουν πλέον μολυνθεί με το Covid-19 και την παραλλαγή Δέλτα.

"Δεν μπορέσαμε να δούμε ακριβώς το σημείο διασταύρωσης αλλά ξέρουμε ότι ήταν 20 μέτρα [χωριστά], συνδεόμενοι σε διαφορετικούς χώρους ταυτόχρονα ή σε αυτήν την περιοχή, οπότε υποπτευόμαστε ότι πέρασαν ο ένας δίπλα στον άλλο", είπε.

Η ιολόγος του Πανεπιστημίου Griffith, Lara Herrero, δήλωσε ότι στην περίπτωση που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, ο ιός θα είχε παραμείνει στον αέρα αρκετά καιρό για να πάρει ο ατυχής άνθρωπος μια ανάσα και να μολυνθεί. "Πρέπει να είσαι τόσο άτυχος, και ο αυτός ήταν ακριβώς αυτό, απλώς απίστευτα άτυχος", είπε η Δρ Herrero.

 

Επαφή μόλις πέντε δευτερολέπτων

"Αλλά τα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ίσως αν ήταν το αρχικό στέλεχος, το στέλεχος Wuhan, δεν θα το είχε μεταδώσει τόσο γρήγορα."Και το στέλεχος Άλφα θα είχε λιγότερες πιθανότητες, αλλά το Δέλτα σίγουρα μοιάζει το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι τώρα." Η Διευθύντρια Υγείας του Queensland, Jeannette Young, προειδοποίησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε μια "πολύ φευγαλέα επαφή" μεταξύ ατόμων που δεν φορούσαν μάσκα ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

"Εάν θυμάστε στην αρχή αυτής της πανδημίας, μίλησα για 15 λεπτά στενής επαφής που ανησυχεί", είπε. "Τώρα, φαίνεται ότι είναι πέντε έως 10 δευτερόλεπτα. "Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος τώρα από ότι ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο".

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και τόνισε ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί, παρατήρησε ότι δεν πρόκειται για εμβόλια, αλλά για απόδοση των δικαιωμάτων που είχαν πριν την πανδημία και δεν υπάρχει λόγος να τα στερούνται μετά τον εμβολιασμό τους.

Σε ότι αφορά την κάρτα ελευθερίας για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία