Υγεία

03/03/2021 - 15:04

"Μόνο με τα πόδια η μετακίνηση 6 για άθληση"

Αλλαγές στη χρήση του κωδικού 6 που αφορά στην άθληση, η οποία θα γίνεται πλέον με μετακίνηση μόνο με τα πόδια, προανήγγειλε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενόψει της ανακοινώσης, σήμερα, του νέου lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Πελώνη ανέφερε: "Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση".

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που αναμένονται σχετικά με τον κωδικό 6 και για το εάν πρόκειται να καταργηθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άθλησης, η κ. Πελώνη είπε ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο τα πόδια.

Οχι σε lockdown τύπου Μαρτίου

Κατά της επιβολής ενός σκληρού lockdown ανάλογου τύπου με αυτό που ίσχυσε τον Μάρτιο του 2020 τάχθηκε πάντως, έστω και με έμμεσο τρόπο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελεία Πελώνη, με δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε πλήρη αναστολή σχεδόν όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Για την απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα που ισχύει σήμερα και για το εάν υπάρχουν σκέψεις η απαγόρευση να ξεκινά από τις 9 το βράδυ, όπως γίνεται τις καθημερινές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η Επιτροπή.

Το μέτρο αυτό που αμφισβητήθηκε από πολλούς, ενδέχεται να αποσυρθεί, αφού κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού σε πάρκα αλλά και σε σούπερ μάρκετ όπου επανεμφανίστηκαν οι ουρές, όπως τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Έτσι οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να προτείνουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας να αρχίζει στις εννέα το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, όπως ισχύει για τις καθημερινές.

 

Οι ειδικοί θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να προτείνουν ακόμη και lockdown τύπου Μαρτίου για όλη την χώρα. Όποιες βέβαια και αν είναι οι εισηγήσεις τους, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης και της κόπωσης των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει στις 11 το πρωί υπό το βάρος του χθεσινού ρεκόρ των 2.353 κρουσμάτων.

Λιανεμπόριο και σχολεία

Προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

"Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και πάλι", σημείωσε η κ. Πελώνη η οποία, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

 

Τι αλλάζει με τα sms στο 13033

Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται επί τάπητος είναι η αυστηροποίηση της χρήσης του κωδικού 4 στο 13033, με τον οποίο επιτρέπεται η "κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία". Αναζητούνται δηλαδή λύσεις ούτως ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να αυστηροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι για να είναι βέβαιο ότι ο κωδικός χρησιμοποιείται από όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Μοιράσου το άρθρο!