Υγεία

22/04/2019 - 11:06

Νοσηλεία ανηλίκων στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Πέντε ανήλικοι έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα ανηλίκων.

Πριν από λίγες ημέρες ανήλικος αλλοδαπός τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο αστυνομικό στην πλατεία Σαπφούς. Αν και το περιστατικό δεν έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα αυτό που ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι η συνέχεια της υπόθεσης.

Ο ανήλικος δράστης με εντολή του Εισαγγελέα νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.  Και εδώ ακριβώς είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης.  Η νοσηλεία ανηλίκου που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας επιτρέπεται μόνο σε ειδικές ψυχιατρικές κλινικές ανηλίκων. Για πολλούς λόγους απαγορεύεται η νοσηλεία ενηλίκων και ανηλίκων στην ίδια ψυχιατρική μονάδα.  Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν υπάρχει ψυχιατρικό τμήμα για ανηλίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο μήνα 4 ανήλικοι αλλοδαποί και 1 ανήλικος ημεδαπός από χωριό της Λέσβου έχουν νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.  Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Εργαζόμενος μιλώντας στο  Lesvosnews.net μας τόνισε  ότι «μια τέτοια πρακτική ενέχει πολλούς κινδύνους και για το προσωπικό αλλά και για τους νοσηλευόμενους.  Υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων αλλοδαπών που έχουν νοσηλευτεί μετά από παραβατική συμπεριφορά και διαμένουν στο ψυχιατρικό τμήμα χωρίς φύλαξη»

Αξίζει να τονιστεί ότι αρκετοί ανήλικοι έχουν νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό τμήμα μετά από εντολή του Εισαγγελέα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν επιλέγεται η μεταφορά τους εκτός νησιού σε δομές ειδικές για ανηλίκους και επιλέγεται η εύκολη λύση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που δεν διαθέτει τέτοια δομή. 

Αυτό που μας επεσήμανε ο εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι ότι «μπορεί η νοσηλεία τους να είναι βραχυχρόνια – συνήθως  1 ή 2 ημέρες – αλλά όλοι θα τρέχουμε αν έχουμε κάποια απρόβλεπτη υποτροπή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας».

Μοιράσου το άρθρο!