Υγεία

31/03/2020 - 20:10

Οι μάσκες είναι μόνο για όσους έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.

 

Παρέμβαση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν τη Δευτέρα πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με Covid-19 ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά» δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του οργανισμού, στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Υπάρχει επίσης το θέμα πως έχουμε μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Ράιαν σχετικά με τις μάσκες και άλλα είδη ιατρικού υλικού.

«Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι που κινδυνεύουν από αυτόν τον ιό είναι οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι εκτίθενται στον ιό κάθε δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας. Η σκέψη ότι δεν έχουν μάσκες είναι τρομακτική».

Από την πλευρά της, η Μαρία βαν Κερχόφε, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στον ΠΟΥ, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να τίθεται προτεραιότητα στη χρήση μασκών γι’ αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο, που είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία.

«Στην κοινωνία δεν συστήνουμε να φοριούνται μάσκες εκτός και αν νοσείτε και ως μέσο αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης αν είστε άρρωστοι» πρόσθεσε η βαν Κερχόφε. «Οι μάσκες που συστήνουμε είναι για ανθρώπους που είναι στο σπίτι, οι οποίοι είναι άρρωστοι, και για όσους φροντίζουν αυτούς που είναι στο σπίτι και άρρωστοι».

Μοιράσου το άρθρο!