Υγεία

31/10/2023 - 08:23

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης! Δεν πάει άλλο!

Κάλεσμα από το 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ

Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας, όχι άλλες χαμένες ζωές

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!

Αυτή την κατάσταση τη βιώνουν όσοι λίγοι εργαζόμενοι καταφέρνουν στην άδειά τους να επισκεφτούν κάποιο από τα νησιά μας.

Την τραγική κατάσταση της υγείας την ξέρουν καλά και οι εργαζόμενοι της Αττικής με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο κόκκινο. Τη γνωρίζουν και οι νησιώτες που και για σχετικά απλές ιατρικές πράξεις ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να έρθουν στην πρωτεύουσα και να δουν και εκεί ελλείψεις, τεράστιες αναμονές, προσωπικό που για να τα βγάλει πέρα δουλεύει στο “κόκκινο”.

Δεν πάει άλλο! Φτάνει πια με την εγκατάλειψη!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Ήδη ακόμη μια φορά θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας όπως ο μικρός Μιχαήλ και ο 30χρονος αγρότης από τον Πολιχνίτο της Λέσβου, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά σε κάθε νησί και στο παρελθόν.

 

 

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας:

Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη στη συγκέντρωση 10 π.μ.,

στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου την ίδια μέρα (Πέμπτη 2 Νοέμβρη) στη συγκέντρωση 12 μ.μ. στην Καλλονή.

Την Δευτέρα 6 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Παναιγαιακό Συλλαλητήριο  στο Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα.

Δε συμβιβαζόμαστε!

Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Πηγαίνουμε στην Αθήνα και απαιτούμε λύσεις τώρα!

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση. 

 

Σας καλούμε να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας.

Να συμβάλουμε όλοι μας στην επιτυχία των κινητοποιήσεων!

 

  • Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
  • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
  • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό και Μούδρο Λήμνου.
  • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
  • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.
  • ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Λήμνου.

----

ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ όπου ύστερα και από τη συζήτηση που έγινε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα -22 και 23 του Οκτώβρη– για τα ζητήματα της Υγείας όπου εκφράστηκε η ομόθυμη βούληση όλων των συνέδρων για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, για   στήριξη της Πανελλαδικής Πανυγειονομικής κινητοποίησης που γίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023, και την

  • Ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας
  • Ισχυρή δημόσια Υγεία
  • Αυξήσεις μισθών
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού
  • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία όχι στις απολύσεις ΣΟΧ 

Καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη της Λέσβου στο Δημόσιο τομέα, να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 στις 10:00 πμ στο προαύλιο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

 

----

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ

   Το Παράρτημα Λέσβου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Εργατικών Κέντρων, σωματείων και Φορέων για την Υγεία:

  Την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ και ώρα 10 το πρωί στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου,  

 Την ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ και ώρα 6μ.μ. στην Παναιγαιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

  • Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
  • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
  • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό και Μούδρο Λήμνου.
  • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.

----

Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου

 

Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στις κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών φορέων και συλλόγων ασθενών, καθώς διαχρονικά υποστηρίζουμε ως Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου κάθε δημόσια δομή και δωρεάν υπηρεσίες υγείας πανελλαδικά και ιδιαιτέρως στο νησί μας.

Είναι κοινή διαπίστωση όλων δυστυχώς, ότι η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ασφαλισμένων πολιτών έχει υποτιμηθεί και απαξιωθεί.

Οι προσωρινές λύσεις στα κενά των οργανικών θέσεων και οι μετακινήσεις  δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό. Πέραν των πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κλπ, επιτακτική είναι η ανάγκη για τη στελέχωση με ακτινοδιαγνώστες ιατρούς για την πλήρη λειτουργία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων καθώς και η απόκτηση επιπλέον μηχανημάτων για τις περιπτώσεις βλάβης ή αυξημένων αναγκών.

Τα Κέντρα Υγείας στα χωριά του νησιού μας έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Για τα κενά στο ΕΚΑΒ δεν θα αναφερθούμε. Ηταν από τις πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού να τα αντιμετωπίσει, με λάθος όμως τρόπο, με ανειδίκευτους διασώστες, θέτοντας και τους ένστολους αντικαταστάτες προ μεγάλης ευθύνης και με ορατό τον κίνδυνο για τραγικά λάθη στη διαχείριση τραυματιών και σοβαρά ασθενούντων συμπολιτών μας.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πλημμυρίσει με ιδιωτικές κλινικές αμφιβόλου ποιότητας και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά ακυρώνοντας την ασφαλιστική κάλυψη που όφειλε η Πολιτεία να παρέχει στους πολίτες αυτής της χώρας.

Οσον αφορά δε συγκεκριμένα την πόλη μας, διεκδικούμε την επαναφορά της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης (Παράρτημα ΕΦΚΑ) επτά ημέρες την εβδομάδα σε 24ωρη βάση και με προσωπικό που να καλύπτει όλες τις βάρδιες και ειδικότητες. Την πρόσληψη ακτινοδιαγνώστη ιατρού για την αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου μαστογράφου και την ένταξη του Παραρτήματος Μυτιλήνης ΕΦΚΑ στο πρόγραμμα ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.

Ο μαγνητικός τομογράφος του Νοσοκομείου να λειτουργήσει δωρεάν και απογευματινές ώρες, όπως γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών για την αποσυμφόρηση των ραντεβού και των μετακινήσεων των συμπολιτών μας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Και προτάσσουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου δημόσιου Διαγνωστικού-Θεραπευτικού Κέντρου στην πόλη μας.

  • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.
  • ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Λήμνου.

----

 

 ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

  Επειδή θέλουμε να ζήσουμε στο τόπο μας χωρίς άλλες χαμένες ζωές με δωρεάν δημόσια υγεία, καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά στο παναιγαιακό συλλαλητήριο την Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην Αθήνα.
        Η κατάσταση στον τομέα της υγείας των νησι
ωτών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της
κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στη ζυγαριά των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας. Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, χωρίς
νοσηλευτές, με ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, αποδυναμωμενα Κέντρα Υγείας,
αγροτικά ιατρεία με γιατρούς μια φορά την εβδομάδα και εμείς να προχωράμε με την ελπίδα να μην συμβεί κάτι σοβαρό στην υγεία μας.
Γι ' αυτό σας καλούμε να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας.
Να συμβάλουμε όλοι μας στην επιτυχία της κινητοποίησης!
       Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με
κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμο προσωπικό. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολογους και ακτινολόγους.
       Πλήρης στελέχωση των κέντρων υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το
απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων.           Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων.
         Στελέχωση του  Κέντρου Υγείας  Μυτιλήνης, και  επαναφορά της 24ωρης λειτουργείας του.
     Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημερευσης σε Μανταμάδο, Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό.
      Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιαξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
         Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού.

----

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ

ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Μέσα σε χαρές και πανηγύρια όπως συνηθίζουν  οι παράγοντες της υγειονομικής περίθαλψης, οι έχοντες την ευθύνη στο χώρο της υγείας (νοσοκομείο, κέντρα υγείας κ.λπ.) ανακοίνωσαν την λειτουργία απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Χαράς ευαγγέλια, σώθηκαν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Δεν αναφέρθηκε βέβαια πουθενά ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία τις μέρες αυτές θα γίνεται επί πληρωμή και μάλιστα πληροφορούμαστε ότι θα είναι από 40 έως 70 ευρώ, καθώς και οι εξετάσεις ανάλογα. Είναι κάτι που εμείς το καταγγείλαμε ότι θα γινόταν, αφού τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες. Σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί ότι θα γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις από ιδιώτες γιατρούς επί πληρωμή.

Να λοιπόν πως περνάει σιγά-σιγά στα χέρια των ιδιωτών η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πάλαι ποτέ δωρεάν περίθαλψη. Όποιος έχει λεφτά καλώς, όποιος δεν έχει πεθαίνει!!!

  Έχουμε κατ΄επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της έλλειψης ιατρών όλων των ειδικοτήτων, της λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων, που είναι μια ζωή χαλασμένα προς «δόξα» των ιδιωτών στο νοσοκομείο, καθώς και στα Κέντρα υγείας που υπάρχουν στο νησί μας. Τι να πρωτοπεί κανείς, για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, που ενώ λειτουργούσε σε 24ωρη βάρδια και πρόσφερε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, το κατήργησαν. Ελάχιστοι γιατροί μείνανε στο κέντρο Υγείας, αφάνταστη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με τα ραντεβού στο νοσοκομείο, για ορισμένες ειδικότητες δε, κρατάει μήνες η αναμονή.

   Μέσα σ’ όλα αυτά έχουμε και νέα μέτρα «προόδου», αφού έκλεισαν υποκαταστήματα  τραπεζών, τώρα καταργούν και κεντρικά ταχυδρομεία στα χωριά, με αποτέλεσμα οι πολίτες και ειδικά οι συνταξιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν τις συντάξεις να κατεβαίνουν στην πόλη, αφάνταστη ταλαιπωρία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Περνάνε και τα ταχυδρομεία σιγά-σιγά στα χέρια των ιδιωτών. Σίγουρο είναι ότι θα πουληθεί ότι έχει απομείνει στον τομέα αυτό. Εξαγγέλλονται μέτρα (εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης) από τους οίκους για αναβάθμιση της οικονομίας, στην ουσία όμως κούφια λόγια. Η ανάπτυξη δηλαδή που θα στηριχθεί, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου; Πάνω στην εξαθλίωση και στη φτώχεια θα γίνει η οικονομική ανάπτυξη;

   Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα μας κάνουν αν δεν ανατρέψουμε να τα σχέδια τους κι αυτό  μόνο με τον ενωμένο αγώνα  ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα γίνει.

  Συμμετέχουμε λοιπόν και οι συνταξιούχοι στους προσεχείς αγώνες που θα αναπτυχθούν από τα συνδικάτα.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2/11/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/11/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 6 Μ.Μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

                           

 

Μοιράσου το άρθρο!