Υγεία

21/11/2021 - 08:15

Πλεύρης: η χώρα δεν θα πάει σε νέο lockdown  - Πιθανά νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Μπορεί να μην έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ τα νέα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση δεν αποκλείει περισσότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση επανέλαβε, δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, πως η χώρα δεν θα πάει σε νέο lockdown παρά τους αυξημένους δείκτες της πανδημίας, ενώ αφήνει «παράθυρο» για νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους πολίτες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού» ξεκαθάρισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε πως «τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και δεν θα είναι τιμωρητικά».

Επεσήμανε την ανάγκη προετοιμασίας καθώς η πανδημία «καλπάζει» σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στην εικόνα στις ΜΕΘ της χώρας, ενημερώνοντας πως το 85% όσων νοσηλεύονται σε τέτοιες κλίνες είναι ανεμβολίαστοι.

 

«Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

 

 

Πιθανά νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Ο υπουργός διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται νέα μέτρα» και συνέχισε: «Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα 3/4 του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ».

Σχετικά με τους εμβολιασμένους, επεσήμανε πως «στους αμιγείς χώρους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα».

Τόνισε, όμως, πως η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για όλους και σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα αλλάζει άρδην η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες καθώς αποκλείονται από το σύνολο των κλειστών χώρων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα αποκλείονται από κλειστούς χώρους σε: εστίασηγυμναστήριαμουσείαθέατρασινεμάεκθέσειςσυνέδρια. Να τονιστεί πως δεν θα έχουν πρόσβαση ακόμα και με επίδειξη αρνητικού τεστ.

Με την επίδειξη αρνητικού τεστ (rapid test 48 ωρών ή μοριακού τεστ 72 ωρών) θα αποκτούν πρόσβαση σε: λιανικό εμπόριοκομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιώνχώρους εργασίας ή λατρείας, όπως και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Κανένας περιορισμός δεν ορίζεται για τη μετάβαση σε καταστήματα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.α. αλλά και φαρμακεία.

Παράλληλα, έχει οριστεί κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και αλλαγή του ωραρίου στο λιανεμπόριο σε μεγάλες πόλεις.

Τα καταστήματα στο λιανεμπόριο θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 στα εξής σημεία: Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Μοιράσου το άρθρο!