Υγεία

10/04/2021 - 17:33

Σάββατο με 4 νέα κρούσματα στη Λέσβο - Πάνω από 315.000 self test έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία

H σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) / Δεδομένα έως 10  Απριλίου , ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 293.763 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 83 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.833 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.853 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 504 (ημερήσια μεταβολή -9.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.342.220 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.691.374 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.481 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

 

 Σημερινός αριθμός τεστ: 57.510  / θετικότητα: 4,79%

 

Στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου στη Λέσβο έχουμε 4 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 7,14 ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 4,63

Τα κρούσματα τον μήνα Απρίλιο:

  • Πέμπτη 1 Απριλίου : 12 κρούσματα 
  • Παρασκευή 2 Απριλίου: 7  κρούσματα
  • Σάββατο 3 Απριλίου: 13 κρούσματα
  • Κυριακή 4 Απριλίου: 4 κρούσματα
  • Δευτέρα 5 Απριλίου: 5 κρούσματα 
  • Τρίτη 6 Απριλίου: 11  κρούσματα 
  • Τετάρτη 7 Απριλίου: 11 κρούσματα
  • Πέμπτη 8 Απριλίου: 13  κρούσματα
  • Παρασκευή 9 Απριλίου: 7  κρούσματα 
  • Σάββατο 10 Απρίλιου: 4  κρούσματα

Συνολικά η  πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως 09/04/2021 : 

Σύνολο εμβολιασμών 13.898

Σύνολο 1ης δόσης: 9.210

Σύνολο 2ης δόσης: 4.688

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες  υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς η Λέσβος παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" - επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου  μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6 το πρωί. Θυμίζουμε ότι η Λέσβος είναι στο "βαθύ κόκκινο" από 13 Μαρτίου.

Από  τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

-για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ

-για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας τους με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.  "Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα" σημείωσε και τόνισε πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

----

Α. Σκέρτσος: Μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας, αυξημένος αυτοέλεγχος, πιστή τήρηση των μέτρων – Πάνω από 315.000 self test έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία

Τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα self test στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί τις πρώτες ημέρες διάθεσής τους από τα φαρμακεία, αλλά και τον αυξημένο αυτοέλεγχο από τους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Όπως αναφέρει, «το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας είναι οι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων», εξηγώντας πως αυτό γίνεται με «μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων».

Είναι χαρακτηριστικό - σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση - ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης, σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από τη Δευτέρα. 

«Γιατί είναι αναγκαίο να εφαρμόσουμε τώρα μια νέα κοινωνική συμφωνία γύρω από την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας;» αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και εξηγεί: 

«Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Το βέβαιο είναι πως η αυστηρότητα των μέτρων δεν είναι πλέον ευθέως ανάλογη με την επιθυμητή συμμόρφωση. Μάλιστα καθώς η κόπωση όλων μας είναι μεγάλη, μπορεί να φέρνει πλέον και τα αντίστροφα αποτελέσματα. 

Αυτό έχει αντίκτυπο σε μέτρα που «κλείνουν» δραστηριότητες διότι η λογική πίσω από το κλείσιμο δραστηριοτήτων είναι οι εργαζόμενοι και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους να οδηγηθούν από χώρους υψηλότερης μεταδοτικότητας σε χώρους χαμηλότερης μεταδοτικότητας. 

Συνεπώς, η μη τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα σπίτια (η έκπτωση στο "stay at home") ή εκτός αυτών λόγω κόπωσης είναι πιθανόν (ανάλογα με το ποσοστό της μη τήρησης) να οδηγεί ακόμα και σε αύξηση της μεταδοτικότητας».

Όπως τονίζει ο κ. Σκέρτσος στη συνέχεια: «Εδώ λοιπόν βρίσκεται και το κλειδί της νέας συμφωνίας, ώστε να πετύχουμε ξανά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του γενικού πληθυσμού στα μέτρα Δημόσιας Υγείας και την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο κρατάει η πανδημία. 

Με την έλευση των self-test έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε δραστηριότητες σε λειτουργία οι οποίες (με τα νέα πρωτόκολλα) θα έχουν χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης από ο,τι στην τρέχουσα κατάσταση του "lockdown" που δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστικό "stay at home". 

Η νέα φιλοσοφία είναι ότι οι πολίτες πλέον μπαίνουν σε συνδυασμό συμμετοχικού και υποχρεωτικού screening, συνεπώς έχουμε ταχύτερη ανίχνευση των θετικών και άρα καλύτερη πρόληψη. Έτσι αυξάνεται εμμέσως και η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτισης. 

Σε αυτήν την φάση ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε αναγκαστικά την κινητικότητα, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλή κόπωση στους πολίτες, αλλά να ελαττώσουμε την μεταδοτικότητα και να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, λοιπόν, είναι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων. Δηλαδή μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στην διάθεση των self test από την πλευρά των μαθητών Λυκείου αλλά και των εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης. 

Για περισσότερες οδηγίες γύρω από τη διενέργεια του self test και τη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος, επισκεπτόμαστε τη σελίδα https://self-testing.gov.gr

 

 

   

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:  

  • 151  κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής  
  • 181 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών  
  • 83 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 
  • 193 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 
  • 389 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 
  • 116 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών  
  • 212 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων   

 

  • 391 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας  
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας 
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας   
  • 83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας 
  • 58 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας 
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών  
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας 
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας 
  • 3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου  
  • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας 
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας 
  • 55 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου  
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας  
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας 
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου 
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας 
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς   
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας 
  •   49 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς 
  • 53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης   
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας 
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω 
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας  
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας   
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας 
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 1 κρούσμα στην στην Π.Ε Μύλου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  •  59 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  •  20 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
  •   19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης 
  • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου 
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου
  • 62 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών 
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου
  • 16 κρούσματα  στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας 
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας 
  •  20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου  
  • Tέλος, 47 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση 

Μοιράσου το άρθρο!