Υγεία

23/01/2014 - 07:40

Στάση εργασίας Ιατρών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου έγινε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου. Αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στην Στάση Εργασίας της ΟΕΝΓΕ, σήεμρα 23/1 από τις 11πμ  ως τις 3μμ. Επίσης αποφασίστηκε η «Ένωση» να έρθει σε επαφή με τα άλλα σωματεία του χώρου της υγείας, τον Ιατρικό Σύλλογο,  γενικότερα τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών και κοινωνικούς φορείς, για να οργανώσουμε παλλεσβικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ακολουθεί η απόφαση της Ένωσης για το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.


                                       ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ Π.Φ.Υ.
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κλείνει και διαλύει τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, αφήνει ανοιχτή την προοπτική κατάργησης Κέντρων Υγείας, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας και ενάντια στις ανάγκες των πολιτών.
Το νομοσχέδιο απεμπολεί τον δωρεάν χαρακτήρα της ΠΦΥ. Αλλάζει ριζικά το χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ καταργώντας την υποχρέωση του να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ. Τον μετατρέπει σε αγοραστή υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας σε υψηλές τιμές, που θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση  και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και νέα χρεοκοπία. Οδηγεί μέσω της διαθεσιμότητας γιατρών και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, σε απολύσεις της πλειοψηφίας των γιατρών - πιθανά και άλλων εργαζομένων - και στο αυτόματο κλείσιμο πολλών πολυιατρείων. Η θέσπιση απαράδεκτων όρων στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για ένταξη στο ΕΣΥ, σκοπό έχει να τους οδηγήσει σε αναγκαστική παραίτηση.
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα συγκροτηθεί από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας που θα παραμείνουν ανοιχτά, υπό την εποπτεία των ΔΥΠΕ. Στην ουσία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο δίκτυο ιδιωτικών ιατρείων και ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στα πλαίσια συμβολαίων με τον ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια του ΠΕΔΥ θα επανακαθορίζονται με βάση υπουργικές αποφάσεις η ύπαρξη των Κέντρων Υγείας, οι οργανισμοί, οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, το περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κάθε άλλη «λεπτομέρεια». Έτσι τα Κέντρα Υγείας δεν υποχρεούνται - αλλά δύνανται - να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο οικογενειακός γιατρός καλείται να εξυπηρετήσει όχι τις ανάγκες του ασθενούς, αλλά την μείωση των δαπανών και των παραπομπών στο δημόσιο νοσοκομείο, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «πορτιέρη» του συστήματος. Η καθιέρωση πλαφόν μηνιαίας συνταγογράφησης στο 80% του μέσου όρου της μηνιαίας περυσινής φαρμακευτικής δαπάνης για κάθε γιατρό, δείχνει τα ασφυκτικά πλαίσια στα οποία καλούμαστε να εργαστούμε.
Στόχοι του νομοσχεδίου είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 8700 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, να απολυθούν περίπου οι μισοί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στην τρόικα, να αποσυρθεί το κράτος από την υποχρέωση του να παρέχει δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ και να δοθεί στο κεφάλαιο ένας τομέας κερδοφορίας χρηματοδοτούμενος με δημόσιο χρήμα. Η πολιτική αυτή είναι συνέχεια του κλεισίματος των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της διάλυσης των δημόσιων ψυχιατρείων, των περικοπών των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2014. Είναι κομμάτι της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Όπου οι ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζονται με ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.: της καθαριότητας, της φύλαξης, της συντήρησης κτλ. Οι ελλείψεις γιατρών αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Αη Στράτη. Φτάσαμε να εφημερεύουμε σε 3 διαφορετικά Κέντρα Υγείας και να εργαζόμαστε σε 5 διαφορετικά περιφερειακά ιατρεία, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Οι ασθενείς να πληρώνουν νέο χαράτσι 1 ευρώ για κάθε συνταγή.
Με ενωτικό παλλαϊκό ξεσηκωμό η πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. - κεφαλαίου μπορεί να ανατραπεί. Με αγώνες στηριγμένους στις συνελεύσεις των εργαζομένων, να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σωτηρίας και υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Προτείνουμε παλλεσβιακό συλλαλητήριο  για την υγεία σε συνεργασία στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων, τους χρήστες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες.
=>  Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.  Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και ούτε να υποβαθμιστεί. Ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών και αύξηση του κονδυλίου για εφημερίες.
=>  Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
=>  Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό.
=>  Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κρατικοκεντρικό και όχι ασφαλιστικοκεντρικό). Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων χαρατσιών στην υγεία.
Μυτιλήνη, 22 Ιανουαρίου 2014
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!