Υγεία

09/03/2023 - 23:15

Στην Ανεμώτια σήμερα η απόδειξη ότι ζούμε από τύχη.... -  Τι απαντά το Κέντρο Υγείας Καλλονής

up date

Τι αναφέρει ο  Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας Λέσβου

Σήμερα δεν θρηνήσαμε την απώλεια ενός συγχωριανού μας που υπέστη ανακοπή απο τρεις παράγοντες.

Έτυχε και υπήρχε ιατρός στο αγροτικό ιατρείο, που έκανε χρήση απινίδωτη και έτυχε να βρίσκεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο γειτονικό χωριό. Ο τυχαίος συνδυασμός αυτών των παραγόντων έσωσε μια ανθρώπινη ζωή.

Επειδή αν και δεδομένη η παρουσία του απινιδωτή στο χωριό η χρήση του είναι σωτήρια μόνο όταν δεν βασίζεται σε συγκυρίες.  Ο αγροτικός γιατρός επισκέπτεται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα το χωριό μας και το Κέντρο Υγείας Καλλονής δεν μπορεί να καλύψει πάντα έκτακτα περιστατικά μεταφοράς.  Οι ζωές μας έχουν αφεθεί στις τύχες τους, στην ανεπάρκεια και υποστελέχωση των δομών υγείας. 

Ως πότε θα είναι υπαστελεχομένα τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας; Ως πότε η ζωή μας θα αντιμετωπίζεται με κριτήρια  «κόστους- οφέλους»;   

Ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον συγχωριανό όμως δε θα σταθούμε μόνο σε αυτό. Επειδή ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να σώσει τις ζωές μας είναι η διεκδίκηση και να μην αφεθούμε στο «πάμε και όπου βγει». 

Απαιτούμε την παρουσία ιατρού όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Την επάνδρωση του αγροτικού ιατρείου της Ανεμώτιας με ενημερωτικό, φαρμακευτικό, τεχνολογικό εξοπλισμό. Που θα βοηθήσει στη συνταγογράφιση, την πρακτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη ηλικιωμένων συγχωριανών. Κυρίως δε λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας πρόκλησης ατυχήματος από την επαγγελματική μας φύση και των χειρονακτικών εργασιών μας στην ύπαιθρο.  

Διεκδικούμε ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στελέχωση του Κ.Υ Καλλονής με όλες τις ειδικότητες και εικοσιτετράωρη κάλυψη μεταφοράς για τα χωριά μας σε ασθενοφόρα και πλήρωμα. 

Ενώνουμε τις φωνές μας με την Επιτροπή αγώνα Πολιχνίτου "ο μικρός Μιχαήλ" και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία  «Επιτροπή Αγώνα για τη Στήριξη του Κέντρου Υγείας Καλλονής και των περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων». Μόνο ο λαός έχει τη δύναμη να σώσει το λαό διεκδικώντας μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ασφάλειας.

 

---

 Η απάντηση από το Κέντρο  Υγείας Καλλονής

Σε σχέση με ανακοινώσεις που αφορούν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής και τα Περιφερειακά Ιατρεία ανακοινώνουμε  ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής είναι αρμόδια και διαθέσιμα να ενημερώσουν και να πληροφορήσουν κατάλληλα, έγκυρα και υπεύθυνα οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συμπράξει - και είναι ευπρόσδεκτο αυτό - στην επίλυση διαχρονικών ζητημάτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι προφανές ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν θα είχαν διαφορετικό περιεχόμενο εάν αυτή η ενημέρωση είχε προηγηθεί.

Σε ό, τι αφορά τα αναφερόμενα περί υποστελέχωσης και ελλείψεων των Περιφερειακών ιατρείων και ειδικότερα του ΠΙ Ανεμώτιας παραθέτουμε τη δήλωση του υπεύθυνου επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κ. Δούκα Ζεïμπέκη, η οποία έχει ως εξής:

«Η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων στηρίζεται αποκλειστικά σε μηνιαίο προγραμματισμό. Σε όλα τα περιφερειακά ιατρεία έχουν τοποθετηθεί ιατροί οι οποίοι τηρούν ανελλιπώς το πρόγραμμά  τους και γίνονται και οι απαραίτητες μετακινήσεις / διορθώσεις όπου είναι απαραίτητο. Σε σχέση με το ΠΙ Ανεμώτιας και για την εβδομάδα που διανύουμε (Δευτέρα έως Παρασκευή) ακολουθήθηκε ο προγραμματισμός με καθημερινή παρουσία του ιατρού πλην της ημέρας που είχε ρεπό. Επίσης είναι αρκούντως εξοπλισμένα με τον κατάλληλο τεχνολογικό και υγειονομικό εξοπλισμό που συνάδει με τον προορισμό τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους ίδιους τους ιατρούς οι οποίοι έχουν αμέριστη και χωρίς φειδώ στήριξη προκειμένου να εκτελούν με τον καταλληλότερο τρόπο τα καθήκοντά τους. Περαιτέρω σε σχέση με τη λειτουργία των ασθενοφόρων, επαναλαμβάνουμε ότι ο συντονισμός τους ανήκει στο ΕΚΑΒ, οι δε βάρδιες της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Καλλονής, καλύπτονται όλο το 24ωρο τόσο από τον Τομέα ΕΚΑΒ Καλλονής όσο και από τους οδηγούς του Κέντρου Υγείας Καλλονής».

Μοιράσου το άρθρο!