Υγεία

24/02/2016 - 08:01

Στην Αθήνα το Δ.Σ. εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης - Απολογισμός συναντήσεων

Δ

εχτήκαμε πρόσκληση από την ΠΟΕΔΗΝ για να παραστεί το ΔΣ  σε πανελλαδική σύσκεψη 1ο Βαθμιων Σωματείων την 17/2 και σε συγκέντρωση διαμαρτυρία –Παναττική στάση εργασίας - έξω από το Υπ.Υγ την 18/216. Αμέσως:

  • Ετοιμάσαμε ως προεδρείο όσα έγραφα χρειαζόμασταν για να   προωθήσουμε θέματα του συλλόγου και  προγραμματίσαμε συναντήσεις  με διαφόρους   παράγοντες  υπουργείων με αρμοδιότητες σε θέματα που απασχολούν τον σύλλογο.
  • Εγκρίναμε σε συνεδρίαση του ΔΣ την μετάβαση 3 μελών του και τις ελάχιστες δαπάνες εξόδων αυτών.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε ήταν:

  1. Με συνεργάτιδα του Υπουργού Υγείας :
    1.  που του παραδώσαμε επικαιροποιημένη αναλυτική κατάσταση συναδέλφων που ενδιαφέρονται να μεταγάγουν στο Νοσοκομείο μας. Υπογραμμίσαμε τις επείγουσες περιπτώσεις που έχουν οξυμένα  προβλήματα & όσες βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης τους  στο Υπ. Υγείας.
    2. Ζητήσαμε και πήραμε τα απαραίτητα διευκρινιστικά έγραφα που εξηγούν με πιο τρόπο θα επισπευτούν  οι διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη των τραυματιοφορέων της 4Κ.

 

  1.  Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ.Υγ.   που του παραδώσαμε την απόφαση για τον νέο Οργανισμό . Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από 4 ώρες. Αφού τον διάβασε αναλυτικά για αρκετή ώρα μας έκανε παρατηρήσεις και προτάσεις για την βελτίωση της τεκμηρίωσης του. Στη Συνέχεια μας έκανε ενημέρωση σε θέματα της αρμοδιότητας  του  όπως η ψυχική υγεία ,  παρεμβάσεις στον Νοσηλευτικό κλάδο  κ.α.

 

  1. Με τον Αν. Υπουργό   από όπου είχαμε την ενημέρωση:
    1. Για τις  εκκρεμείς ώρες Νοέμβριου Δεκεμβρίου 2014,  θα πρέπει να γίνει ρύθμιση και αυτό σχεδιάζεται να είναι στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία τον Απρίλιο.
  1. Οι 2 τροπολογίες α] για το 15% για νυκτερινά –Αργίες  & β] για ανθυγιεινό θα ψηφιστούν  με το επόμενο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπ. Οικ.
  2. Με την ψήφιση του 4368/16  θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγεία 2,5 εκ ανασφάλιστοι.
  3. Η ενδιάμεση λύση - όπως την χαρακτήρισε λέγοντας πως η τελική λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις - η τροπολογία για πρόσληψη  με ΣΥΜΒΣΗ ΕΡΓΟΥ των καθαριστών Φυλάκων κλπ  που απαλλάσσει τα νοσοκομεία από τα Ιδ. συνεργεία και εξανθρωπίζει τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, θα περάσει [Πέρασε] με το παράλληλο πρόγραμμα [ΠΠ]για την υγεία.
  4. Με το ΠΠ δίνονται κίνητρα στους ιατρούς ώστε  να επιλέξουν να εργάζονται σε άγονες & νησιωτικές περιοχές.
  5. Ότι με ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, η ειδική άδεια κλειστών τμημάτων  δύναται να επεκταθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους των τμημάτων που την λαμβάνουν, αλλά και σε εργαζόμενους και άλλων ειδικών τμημάτων & μονάδων. [ Δηλ. θα μπορούν να την πάρουν οι εργαζόμενοι από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες που τώρα δεν  την παίρνουν & με αυτή την ρύθμιση  να μπορούν να ενταχτούν και άλλες κλινικές  όπως πχ οι Ψυχιατρικές, τα ΤΕΠ κ.α.]
  6. Ότι  μνημονιακές περικοπές στο ΕΚΑΒ ανατρέπονται και επανέρχονται τα επιδόματα εκτός έδρας,  στολής όπως και το  πτητικό επίδομα.  
  7. Ότι απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες κινητικότητας με σκοπό να διευκολύνονται οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις κλπ των εργαζομένων στην υγεία. Για αυτές δεν θα εμπλέκετε η γραφειοκρατία του Υπ. Υγείας αλλά  θα ρυθμίζονται στο επίπεδο των ΥΠΕ.
  8. ότι πρόθεση του ΥΥ είναι η διακοπή διασύνδεσης με ΚΥ-Ν. Λήμνου όπως και το σπάσιμο της 2ης ΥΠΕ .
  9. Τέλος ότι τα νοσοκομεία Αν. Αιγαίου θα αποκτήσουν εντός Μαρτίου πρώτα από όλα  διοικητή [λόγω του επείγοντος των προσφυγικών αναγκών]

 

 

Συνάδελφοι ες

 

Όλα τα παραπάνω είναι όσα έγιναν από τα μέλη του προεδρείου τις 2 μέρες που εκπροσώπησαν το ΔΣ στη Αθήνα.

 

Η παραπάνω πληροφόρηση που σας μεταφέρουμε από τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες είναι έτσι όπως μας δόθηκε χωρίς να προβαίνουμε σε αξιολόγηση της.

Για αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε θετική απόφαση αλλά και να αντιδράσουμε σε κάθε ενδεχόμενη υπαναχώρηση.

           

Μυτιλήνη 23-2-16

 

 

 

 

  ο Πρόεδρος                                                     ο  Γραμματέας 

 

 Κουτσοβίλης Κ.                                                    Σαμαράς Στρ.

           

 

Μοιράσου το άρθρο!