Υγεία

09/02/2016 - 17:10

Στην Εντατική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δύο περιστατικά με τον ιο της γρίπης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, νοσηλεύονται, σε κρίσιμη κατάσταση, εδώ και δέκα ημέρες ένας άνδρας και μία γυναίκα σαράντα ετών περίπου, οι οποίοι διαγνώσθηκαν με τον ιό της γρίπης.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Ευθ. Ζιώγας, πρόκειται για δύο ανθρώπους, νέους σε ηλικία, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και χωρίς προβλήματα υγείας.


«Η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη, γι' αυτό και εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και στην καρδιά της επικίνδυνης περιόδου, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου.
Το στοιχείο που μας προβληματίζει φέτος, περισσότερο ίσως από άλλες φορές, είναι το γεγονός ότι η γρίπη δημιουργεί επιπλοκές και πνευμονική ανεπάρκεια σε ανθρώπους νέους σε ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στη Μυτιλήνη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».


Την ίδια ώρα, αυξημένα είναι και τα περιστατικά ασθενών από γρίπη που νοσηλεύονται στις Παθολογικές κλινικές και στην Πνευμονολογική Κλινική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Βοστανείου και παθολόγο Χ. Ανιτζάκη, η κατάσταση ήταν αναμενόμενη, αφού χρονικά βρισκόμαστε στην περίοδο όπου η γρίπη εμφανίζει έξαρση.


«Θεωρητικά το τρίμηνο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος είναι περίοδος έξαρσης του ιού. Ύφεση του φαινομένου, αναμένεται από τα τέλη Μαρτίου κι έπειτα.  
Η επιδημία του ιού της γρίπης γενικότερα, είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η ένταση μπορεί να διαφέρει γενικότερα από έτος σε έτος, ωστόσο σε γενικές γραμμές το φαινόμενο συντηρείται στα ίδια επίπεδα.
 
ΚΕΕΛΠΝΟ
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρακολουθεί με προσοχή κάθε χρόνο την εξέλιξη του φαινομένου, καταγράφει τα ποσοστά των ατόμων που είναι θετικά στον ιό, καθώς και όσων εξαιτίας της γρίπης μπαίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό που παρατηρείται φέτος και ελέγχεται με προσοχή, ώστε να υπάρξουν τα σχετικά συμπεράσματα στο τέλος της περιόδου, είναι ότι η γρίπη δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σε ανθρώπους που ανήκουν θεωρητικά στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε άτομα νέα σε ηλικία, υγιή, χωρίς βεβαρημένο ιστορικό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ιστοσελίδα του, από την αρχή της περιόδου Επιδημιολογικής Παρατήρησης της Γρίπης που είναι η 28η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου   ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 484 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 239 (49,4%) εξ' αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ήταν τύπου Α.
Για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη 4 τρεχ. σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 224 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 44 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 34 θάνατοι αφορούν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και
10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το διάστημα από 31 Ιανουαρίου έως 4 τρεχ., σε διάστημα δηλαδή τεσσάρων ημερών, κατεγράφησαν 7 θάνατοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή περίοδο, στο διάστημα των 19 εβδομάδων που διήρκεσε το επιδημικό κύμα, συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 111.
 
ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΤΥΠΟΣ Α΄
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι κατά την περσινή περίοδο το στέλεχος του ιού της γρίπης που επικράτησε κατά κύριο λόγο ήταν το στέλεχος τύπου Β' σε ποσοστό 59%. Φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το στέλεχος του ιού που κυριαρχεί είναι το στέλεχος τύπου Α'.
 
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΛΗΨΗ
Αναφερόμενος στους τρόπους προφύλαξης και πρόληψης της γρίπης, ο Χ. Ανιτζάκης σημείωσε ότι ειδικά αυτή την περίοδο, πρέπει να τηρούνται από τον πληθυσμό ευλαβικά, το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο σωστός αερισμός των κλειστών χώρων, η χρήση χαρτομάντηλων ή του χεριού στη διάρκεια του βήχα κ.λπ.
«Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν καρδιαναπνευστικά προβλήματα.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, καλό θα ήταν να παραμείνει στο σπίτι του, ώστε να μη διασπείρει περαιτέρω τον ιό. Κατά μέσο όρο τα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν μία εβδομάδα και είναι υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία και οστεαλγία, μη παραγωγικός βήχας και πιθανόν καταρροή. Σε περίπτωση που ο ασθενής και οι οικείοι του παρατηρήσουν ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και ότι το άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή ότι κάνει εμετό εξαιτίας του έντονου βήχα, τότε άμεσα θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του ή το νοσοκομείο.
Στην πλειοψηφία τους, πάντως, οι ασθενείς της γρίπης επανέρχονται μετά από μερικές ημέρες, χωρίς παρενέργειες και επακόλουθα, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, όπως και σε κάθε ίωση εξάλλου».

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!