Υγεία

29/01/2021 - 18:25

Στο "κόκκινο" η Λέσβος, επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου

Τι θα ισχύει για σχολεία και καταστήματα

Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν εδώ και ημέρες επαληθεύτηκαν. Η Λέσβος παραμένει στο αυστηρό lockdown για 4η συνεχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Χαρδαλιάς διατηρούνται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Λέσβο καθώς το νησί μας είναι στο "κόκκινο" - επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

 Επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

   Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

 Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

   - Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

   - 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

   - Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

   - Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

   - Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

   - Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

   - Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

 

Στην περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β' (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, παρατηρείται αυξητική τάση και νέα κρούσματα.

Ο μήνας Ιανουάριος αποδείχτηκε ο πιο «κόκκινος» μήνας της Λέσβου μετρώντας 3 συνολικά εβδομάδες αυστηρού lockdown, 7 νεκρούς και πάνω από 100 κρούσματα.  Ο χειρότερος μήνας από τότε που ξέσπασε η πανδημία.  Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα στο νησί μας δεν αποδίδουν. Πέρα από τη γενικότερη συζήτηση για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κοινή αποδοχή είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα στο νησί μας δεν τηρούνται.  Παράλληλα παρατηρούμε και το φαινόμενο πολιτικά πρόσωπα και σύλλογοι να «αναλαμβάνουν» το ρόλο του επιδημιολόγου προσπαθώντας να αντικρούσουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων για τα μέτρα που εφαρμόζονται στο νησί μας.  Άκρως επικίνδυνες συμπεριφορές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι 4 άτομα σε θαλάμους απομόνωσης και ένας στην εντατική.

 

 

Αναλυτικά τα κρούσματα στη Λέσβο από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το αυστηρό lockdown:

  • 11 Ιανουαρίου: 6 κρούσματα
  • 12 Ιανουαρίου: 23 κρούσματα
  • 13 Ιανουαρίου:  12 κρούσματα
  • 14 Ιανουαρίου: 5 κρούσματα
  • 15 Ιανουαρίου: 10 κρούσματα
  • 16 Ιανουαρίου: 4  κρούσματα
  • 17 Ιανουαρίου: 2 κρούσματα
  • 18 Ιανουαρίου: 7 κρούσματα
  • 19 Ιανουαρίου: 7 κρούσματα
  • 20 Ιανουαρίου: 6 κρούσματα
  • 21 Ιανουαρίου: 3 κρούσματα
  • 22 Ιανουαρίου: 5 κρούσματα
  • 23 Ιανουαρίου: 1 κρούσμα
  • 24 Ιανουαρίου: 3  κρούσματα
  • 25 Ιανουαρίου: 10  κρούσματα
  • 26 Ιανουαρίου: 14  κρούσματα
  • 27 Ιανουαρίου: 10  κρούσματα
  • 28 Ιανουαρίου:  21 κρούσματα 
  • 29 Ιανουαρίου: 5 κρούσματα

 

Τι ισχύει για τα σχολεία στη Λέσβο:

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης τα Γυμνάσια στη Λέσβο . Τα Λύκεια στη Λέσβο θα  λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.  Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως - όπως σας έχουμε ενημερώσει -  έχει απορρίψει το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ΄ Λυκείου καθώς όπως εξήγησε είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων. 

Συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα Δημοτικά.

 

   Σε αυτό το επίπεδο Β'  - αυξημένου κινδύνου (Λέσβος) , θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

   1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

   2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

   3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

   4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

 

Μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας

Από τις 18:00 έως τις 5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία), γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο. 

 

Μοιράσου το άρθρο!