Υγεία

08/03/2021 - 17:18

Συναγερμός... 14 νέα κρούσματα στη Λέσβο - Δύσκολη η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή

Εμβολιασμοί και στους άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορoνοϊό (COVID-19)/ Δεδομένα έως Δευτέρα  8  Μαρτίου 2021, ώρα 15:00

Στα 1.165 τα νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, 477 διασωληνωμένοι και 39 νεκροί

 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου στη Λέσβο έχουμε 14 κρούσματα κορονοϊού .

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 8,86   ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 16,20

Τα κρούσματα το μήνα Μάρτιο:

  • Δευτέρα 1 Μαρτίου: 2 κρούσματα
  • Τρίτη 2 Μαρτίου: 7 κρούσματα
  • Τετάρτη 3 Μαρτίου: 10 κρούσματα
  • Πέμπτη 4 Μαρτίου: 7  κρούσματα
  • Παρασκευή 5 Μαρτίου: 11 κρούσματα
  • Σάββατο 6 Μαρτίου: 9 κρούσματα 
  • Κυριακή 7 Μαρτίου: 10  κρούσματα 
  • Δευτέρα 8 Μαρτίου: 14 κρούσματα

Δυσάρεστα τα νέα από την "Ζαχάρειο" Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή.  Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα 12 τρόφιμοι του γηροκομείου είναι θετικοί στον κορονοϊό. Απ' αυτούς 3 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Παράλληλα θετικοί έχουν βρεθεί και 6 εργαζόμενοι της Μονάδας Ηλικιωμένων. Συνολικά δηλαδή έχουμε 18 κρούσματα μόνο σε μια δομή στην Αγία Παρασκευή. 

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι στο σύνολό τους σχεδόν οι ηλικιωμένοι (πλην τριών) είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πριν νοσήσουν και η δεύτερη δόση έγινε την προηγούμενη Δευτέρα και ενώ η νόσος είχε εισχωρήσει στη μονάδα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου από τους εργαζόμενους εμβολιάστηκαν οι 5 από τους περίπου 15 της μονάδας. Και αυτό όπως είναι λογικό δημιουργεί πλέον προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας. 

Εκτός από το γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής  κρούσματα υπάρχουν στον αγροκτηνοτροφικό συνεταιρισμό, στον βρεφονηπιακό σταθμό  και σε εργαζομένους  του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. 

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είναι στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ιχνηλάτησης. 

 

H πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως  08/03/2021 : 

 

Σύνολο εμβολιασμών 6.954

Σύνολο 1ης δόσης: 4.393

Σύνολο 2ης δόσης 2.561

 

Εμβολιασμοί και στους άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

 

Επίσης έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ' αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

 

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών. Αναφερόμενη στις νέες γνώσεις που μπαίνουν καθημερινά στην φαρέτρα των επιστημόνων για τον εμβολιασμό, είπε ότι σήμερα προδημοσιεύτηκαν τρεις μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένα άτομα και είναι εξαιρετικά θετικές. Μιλώντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγινε στο Εδιμβούργο και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνουν σημαντική μείωση των νοσηλίων σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Phizer είτε με αυτό της AstraZeneca . Η μελέτη του Εδιμβούργου δείχνει ότι με την χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά από 28 έως 35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβόλιου της Phizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη μελέτη που έγινε στο Η. Βασίλειο φάνηκε αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων στους άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα καταγράφηκε 80% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία. «Με μία δόση επιτευχθεί η μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

 

 

Η γεωγραφική κατανομή των 1.165 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

83 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών  

25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

167 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

58 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών 

60 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

12 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων  

108 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

13 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας  

5 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας   

79 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

5 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών  

5 κρούσμα στην ΠΕ Δράμας

2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

16 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας 

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου  

9 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας 

10 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

26 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου 

2 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

9 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας  

21 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

9 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

4 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς 

1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου  

3 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

11 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

11 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης  

28 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Κω

1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας  

45 κρούσματα στην Λάρισας     

14 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

3 κρούσματα στην ΠΕ Λευκάδας

10 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Μυκόνου 

5 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

6 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

6 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας  

12 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου  

4 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών 

1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων

1 κρούσμα στην ΠΕ Σύρου

5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

15 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας

5 κρούσματα στην ΠΕ. Φωκίδας

6 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής 

16 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

8 κρούσματα στην ΠΕ Χίου 

29 κρούσματα υπό διερεύνηση 

Μοιράσου το άρθρο!