Υγεία

03/11/2021 - 06:40

Θα ακυρωθεί η παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη;

Την Πέμπτη πιθανότατα οι τελικές αποφάσεις

Η επιδημιολογική εικόνα στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως ανησυχητική. Με 81 κρούσματα την Δευτέρα και 88 κρούσματα την Τρίτη η Λέσβος έχει εισέλθει στην δυσκολότερη φάση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. 

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 43,86   ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  101,81

Ποτέ άλλοτε οι δείκτες δεν ήταν τόσο υψηλοί.

Για τα νέα δεδομένα και το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Λέσβο μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο γιατρός πνευμονολόγος και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Θεοδοσίου, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή του παρατεταμένου 4ου κύματος της πανδημίας και υπάρχει πιθανότητα να εκτροχιαστούμε. Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και αυτό οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών. Υπάρχει και πλημμελή τήρηση των μέτρων.»

Για το θέμα των εμβολιασμών τόνισε ότι η Λέσβος έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά και «αυτό φαίνεται και από τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων που έχουν ενώ εμείς έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων. Δυστυχώς τον Νοέμβριο θα κινούμαστε σε υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Θα πρέπει να πετύχουμε να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολα και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.»

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, η Επιτροπή Υγείας του Δήμου Μυτιλήνης, εξετάζοντας τη δυναμική της πανδημίας COVID-19 και την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί της  Λέσβο.

Επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συγκάλεσε , με εισήγηση του Στρατηγού κ.Ντουρουντού, ευρεία σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη για το θέμα της δυσμενούς εξελίξεως της πανδημίας του κορονοϊου ειδικά στη Λέσβο

Την Πέμπτη θα επαναληφθεί η σύσκεψη και θα εξεταστεί το θέμα της παρέλασης της 8ης Νοεμβρίου.

Θα είναι μεγάλο το ρίσκο στο  να γίνει η παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου :

α) η εμπειρία πριν από μερικές ημέρες με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έδειξε ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από μεγάλο μέρος του κόσμου. Η χρήση της μάσκας μάλλον ξεχάστηκε!

β) οι εκτιμήσεις όλων των ειδικών προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης τουλάχιστον μέχρι 15 Νοεμβρίου

γ) ας μην ξεχνάμε την ακύρωση της  παρέλασης της 8ης Νοεμβρίου 2020 όπου όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα... θα ήταν πραγματικά παράλογο να μιλάμε για παρέλαση με τα σημερινά δεδομένα στο νησί μας.

Αύριο Πέμπτη που θα ληφθούν μάλλον οι τελικές αποφάσεις , ας δείξουν όλοι στάση ευθύνης και ας μην χαϊδεύουν τα αυτιά των γνωστών αρνητών....

Μοιράσου το άρθρο!