Υγεία

28/05/2020 - 13:06

Τρία ύποπτα περιστατικά για κορονοϊό στο Κέντρο Απομόνωσης του ΚΥΤ Μόριας

Δυο γυναίκες και ένα παιδί μεταφέρθηκαν χθες από το ΚΥΤ Μόριας και θα υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό

Ρεπορτάζ Πέλλη Γιακουμή / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Τρία περιστατικά που αντιμετωπίσθηκαν ως «ύποπτα για κορονοϊό» μεταφέρθηκαν, χθες, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο υγείας, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από το ΚΥΤ Μόριας στην νέα ιατρική μονάδα των «Γιατρών χωρίς σύνορα», που ξεκίνησε από χθες επίσημα να λειτουργεί και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ΚΥΤ Μόριας.

Πρόκειται για δυο γυναίκες και ένα παιδί τα οποία βρίσκονται στο ΚΥΤ Μόριας και παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο COVID-19, οπότε κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στο Κέντρο απομόνωσης (Isolation Center) που έχει δημιουργηθεί σε χώρο που έχει νοικιασθεί από την Οργάνωση «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και άλλες δυο οργανώσεις, με σκοπό την διαχείριση περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό

«Στη Λέσβο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν σήμερα να λειτουργούν μια νέα ιατρική μονάδα κοντά στoν καταυλισμο της Μόριας για ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο COVID-19 και για πιθανά θετικά περιστατικά που ενδέχεται να εντοπιστούν στο μέλλον», μας ενημέρωσαν από το Γραφείο Τύπου της οργάνωσης. 

Και πρόσθεσαν: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σήμερα έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε τους πρώτους ασθενείς από τη Μόρια που παρουσίασαν συμπτώματα, που ενδέχεται να σχετίζονται με τον COVID-19. Τα τεστ θα οργανωθούν το συντομότερο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 στον καταυλισμό»

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι έχουν παρθεί δείγματα από τις δυο γυναίκες και το παιδί που μεταφέρθηκαν χθες στο κέντρο και αναμένεται να σταλούν για εξέταση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

«Ο σκοπός αυτού του κέντρου μας είναι να διευκολυνθεί η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών θετικών περιστατικών COVID-19, να απομονωθούν, και να παρασχεθεί ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των θετικών περιστατικών COVID-19 μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού, να μειώσει τη θνησιμότητα και να ελαφρύνει το βάρος στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο νησί. Όλες οι σοβαρές περιπτώσεις θα παραπέμπονται στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία, σύμφωνα με τα εθνικά πρωτόκολλα», τονίζει η Οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα». 

Τις προηγούμενες ημέρες το χώρο αυτό επισκέφθηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία του και να διαπιστώσει την οργάνωση και στελέχωση αυτής της δομής υγείας, η οποία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου και στη διαχείριση ύποπτων περιστατικών. «Σκεφθείτε ότι αυτά τα περιστατικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τώρα όμως αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σε αυτή τη δομή, θα γίνει ό,τι προβλέπεται για τη διαχείρισή τους, και μόνο αν υπάρξει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα που θα χρειασθεί νοσηλεία, θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο. Αυτό για εμάς είναι σημαντική βοήθεια», τόνισε μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

 

φωτο: Στο Κέντρο Απομόνωσης που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» μεταφέρθηκαν χθες τρία ύποπτα περιστατικά από το ΚΥΤ Μόριας

 

πηγη: Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!