Αφιερώματα

30/12/2018 - 15:02

Γιατί το 2018 ήταν μια άσχημη χρονιά για τη Λέσβο...

yle="text-align: justify;">Ένας διαφορετικός απολογισμός για το 2018!

Η απάντηση στο κλασικό ερώτημα αν ο χρόνος που φεύγει ήταν μια καλή χρονιά για τη Λέσβο είναι μάλλον προφανής.

Το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το νησί μας! Ίσως να ήταν εδώ και δεκαετίες μια από τις χειρότερες χρονιές.


Ο απολογισμός του 2018 τεκμηριώνει την παραπάνω άποψη.

 

Μόρια
«Γκουαντάναμο, ντροπή της Ευρώπης, το χειρότερο προσφυγικό κέντρο στον κόσμο. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στη Μόρια από πρόσφυγες, ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως οι κακές συνθήκες διαβίωσης οφείλονται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να φτάνουν στη Λέσβο»
Περισσότερα από πενήντα δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έκαναν «αφιέρωμα» για τη Μόρια. Η Μόρια που φέτος πλησίασε ακόμη και τους 10.000 πρόσφυγες – μετανάστες δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε όσους αναζήτησαν μέσα από το δρόμο της προσφυγιάς μια καλύτερη ζωή. 
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η ΕΕ φέρει σημαντική ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. «Μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αυτό που στην πραγματικότητα έχει προσπαθήσει να κάνει η ΕΕ είναι να εξαγοράσει με χρήματα τις ευθύνες που έχει. Δηλαδή δίνει χρήματα σε χώρες εκτός Ευρώπης, στην Τουρκία ή τη Λιβύη στα νότια για να κρατήσουν τους πρόσφυγες στην μπροστινή τους αυλή», ανέφερε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ευτυχώς λίγο πριν έρθει ο χειμώνας οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας έγιναν πράξη. Το προσφυγικό όμως εξακολουθεί να παραμένει ως ένα από τα πρώτα θέματα για το νησί μας. Και θα παραμένει όσο οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται. Η υπομονή των κατοίκων που ζουν στις περιοχές κοντά στο hot spot  της Μόριας έχει τελειώσει και παράλληλα η αύξηση της μικροεγκληματικότητας δημιουργούν εκρηκτικό σκηνινό.
Αναφορά πρέπει να κάνουμε και στα δημοσιεύματα για το «φαγοπότι στα hot spot» . Ανάμεσά τους και η Μόρια,δημοσιεύματα σχετικά με τη σίτιση των μεταναστών και τη δράση ΜΚΟ που έχουν «περίεργη συμπεριφορά» . Όλες αυτές οι καταγγελίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και το θέμα θα μας απασχολήσει και το 2019.

 

 

 

Η νύχτα της ντροπής - Η εμφάνιση ακροδεξιών στη Μυτιλήνη
Την Κυριακή  22 Απριλίου 2018 μια μαύρη νύχτα γράφτηκε στην ιστορία της Λέσβου. Ακροδεξιοί και «αγανακτισμένοι» επιτέθηκαν με πέτρες , φωτοβολίδες και ότι άλλο υπήρχε διαθέσιμο κατά των προσφύγων – μεταναστών που εδώ και μέρες έκανα συμβολική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς.  Οι δήθεν πατριώτες της Λέσβου αμέσως μετά την υποστολή της σημαίας – και αφού είχαν οργανωθεί με κάλεσμα από τα social media – ξεκίνησαν με βρισιές κατά των προσφύγων – μεταναστών και μετά άρχισαν να χτυπάνε πρόσφυγες και μετανάστες , γυναίκες και παιδιά. Αποτέλεσμα: 25 τραυματίες  και 120 συλλήψεις προσφύγων – μεταναστών - αλληλέγγυων. Και το λεγόμενο «κράτος δικαίου» μόνο μετά από αντιδράσεις και μετά από μήνες μπόρεσε να τακτοποιήσει 26 άτομα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδιο. Είναι ενδεικτικό ότι το Αρχηγείο της Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση για τη μαύρη νύχτα των επεισοδίων στις 6 Νοεμβρίου 2018!  Τόσους μήνες κράτησε η έρευνά τους;
Γενικότερα το προσφυγικό έδωσε αφορμή σε πολλές ακροδεξιές ομάδες να περάσουν στο προσκήνιο.  Και οι  ευκαιρίες που είχαν ήταν πολλές: υποστολή σημαίας, σταυρός στην θέση Απελή , fake news σχετικά με συμπεριφορές προσφύγων, επίσκεψη πρωθυπουργού. Και ο επίλογος από την επέλαση της ακροδεξιάς στη Λέσβο είναι δύο επίσης σοβαροί παράμετροι:  α) οι επιθέσεις μέσα από τα social media κατά δημοσιογράφων και αρθρογράφων με υβριστικά σχόλια που έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης και β) ο  εξαγνισμός ακροδεξιών προσώπων μέσα από σχήματα που σκοπεύουν να κατέλθουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

 

 

 


ΦΠΑ  - Επίσκεψη Πρωθυπουργού – Αναπτυξιακό Συνέδριο
Στις αρχές Μάϊου στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσβου που έρχεται σχεδόν όλη η Κυβέρνηση στο νησί μας ώστε να χαράξει την αναπτυξιακή πολιτική για το μέλλον. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης. Οι αριθμοί του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη εντυπωσιακοί:  Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισμών και ΜΚΟ, 30 ΜΜΕ και 240 ιδιώτες. Συνολικά τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν στο χώρο του συνεδρίου περισσότεροι από 610 συμμετέχοντες/ουσες. Το συνέδριο παρακολούθησαν μέσω του live streaming περισσότεροι από 90.000 χρήστες.
Δυστυχώς όμως αυτή η ευκαιρία και αυτό το «αναπτυξιακό εργαλείο» σκόνταψε σε αποφάσεις φορέων για αποχή από το συνέδριο και στη δυναμική κινητοποίηση για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η Μυτιλήνη  για μια μέρα ήταν νεκρή πόλη καθώς υπήρξε καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ο μειωμένος  ΦΠΑ στη Λέσβο καθώς και σε άλλα 4 νησιά της προσφυγικής κρίσης όπως είναι γνωστόν πήρε παράταση μέχρι 31 – 12 – 2018 και σήμερα αναμένουμε και τη δεύτερη παράταση… Ένα σήριαλ με θετική κατάληξη…
Θετικό ασφαλώς είναι και το μεταφορικό ισοδύναμο που ξεκίνησε από τα μέσα του 2018. Από τα ελάχιστα θετικά της χρονιάς…

 

 

 

Σήριαλ … διάσπαση του Δήμου Λέσβου
Και το 2018 συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία το σήριαλ της διάσπασης του Δήμου Λέσβου. Επί ένα χρόνο ο Δήμος Λέσβου «σπάει» σε δύο ή σε τρεις ή σε πέντε Δήμους. Τι κι αν άλλαξε Υπουργός Εσωτερικών το σήριαλ δεν έχει τέλος. Κάθε τόσο σκόπιμα διαρρέεται μια πληροφορία στα ΜΜΕ και ποτέ δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν! Το 2019 είναι χρονιά αυτοδιοίκητων εκλογών. Ο κίνδυνος να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην υπάρξει διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι υπαρκτός. Μέχρι τότε κυριαρχεί το σενάριο ότι ο Δήμος θα σπάσει σε δύο Δήμους και με βάση την αρχή «κάθε Δήμος και Κόλπος» ( Κόλπος Καλλονής και Κόλπος Γέρας).  Βέβαια το άγχος το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που ανακοινώνουν υποψηφιότητες χωρίς να ξέρουν σε ποιο Δήμο θα είναι υποψήφιοι! Οι Δημότες της Λέσβου μάλλον δεν ασχολούνται και τόσο με το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 δεν είχαμε ούτε μια κινητοποίηση για το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου. Αρχές 2019 όπως δείχνει το νέο σενάριο θα μάθουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση τι θα γίνει τελικά... Λίγο υπομονή και σήριαλ μάλλον τελειώνει!

 

 

 

Ελαιοκομία – Κτηνοτροφία
Οι δύο από τους σπουδαιότερες πυλώνες της Λεσβιακής οικονομίας είναι η Κτηνοτροφία και η Ελαιοκομία με σειρά σπουδαιότητας. Τ0 2018 ήταν μια χρονιά με πολλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις αγροτών - κτηνοτρόφων του νησιού μας. Και είχαν και έχουν όλα δίκαια και δικαιολογημένα αιτήματα.
Οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας όχι μόνο δεν χτυπήθηκαν από ασθένειες που αφάνισαν ολόκληρο κοπάδια και έθεσαν το νησί μας σε καραντίνα αλλά είδαν και τις τιμές του γάλακτος να κατρακυλούν. Ένα άθλιο παιχνίδι εμπόρων και μεγάλων τυροκομικών μονάδων στήθηκε στις πλάτες των κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού μας να είναι στα όρια της επιβίωσης. Αν δεν δοθούν ειδικά κίνητρα στους κτηνοτρόφους και συνεχιστεί ο κατήφορος στις τιμές του γάλακτος και το 2019 είναι βέβαια ότι στα επόμενα χρόνια τα αιγοπρόβατα δεν θα υπάρχουν στη Λέσβο.  Θετικό σημάδι ότι ομάδες παραγωγών προσπαθούν να εμπλακούν με την παραγωγή κα διακίνηση των τυροκομικών προϊόντων.  Δύσκολο σίγουρα το εγχείρημα καθώς από τη Λέσβο απουσιάζει η κουλτούρα του συνεργατισμού.
Χειρότερα είναι η κατάσταση στην ελαιοκομία.  Κυριολεκτικά η χρονιά 2018 είναι η πιο καταστροφική χρονιά εδώ και πολλές δεκαετίες.  Ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησαν σε απώλεια παραγωγής ελιάς σε ποσοστά που κυμαίνονται από 70% έως 100%. Οι παράγοντες μπορούν να ακούν σε διάφορα ονόματα… δακοκτονία, καιρικές συνθήκες, βιολογικοί ελαιώνες , ακαλλιέργητα ελαιοκτήματα, αδιαφορία, γραφειοκρατία, απουσία κοινωνικού ελέγχου, στρεβλός τρόπος επιδοτήσεων. Ανεξάρτητα από την πλευρά που θα προσεγγίσει κάποιος το πρόβλημα η ουσία δεν αλλάζει:  η Λέσβος φέτος δεν έχει λάδι! Και ασφαλώς το «χρηματιστήριο ελαιόλαδου» έχει βρει τρόπους ώστε να κρατάει χαμηλές τις τιμές του λαδιού για τους εμπόρους και ακριβές για τους καταναλωτές…

 

Φυσικές καταστροφές -  Σεισμοπαθείς στη Βρίσα
Το 2018 ξεκίνησε και τελείωσε με φυσικές καταστροφές από «έντονα καιρικά φαινόμενα» όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε. Τον Ιανουάριο μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε καλλιέργειες  σε Μεσότοπο, Ερεσό και Σκαλοχώρι.  Τέλος Νοεμβρίου κατολίσθηση στο Πλωμάρι. Καταπτώσεις βράχων εντός του οικισμού στο Πλωμάρι και συγκεκριμένα στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία. Αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας,  η εκκένωση 14 σπιτιών οι ένοικοι των οποίων φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής Πλωμαρίου.
Ενάμιση χρόνο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου  στη Βρίσα 6,3 Ρίχτερ οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα λόγια…«Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 250 χαρακτηρισμένα ως κόκκινα και τα 200 ως κίτρινα σπίτια έχουν βγει άδειες οικοδομής μόνο σε δύο χαρακτηρισμένα κόκκινα. Ενάμιση χρόνο τώρα και ακόμη 120 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν και δεν έχει γίνει τίποτε. Οι δρόμοι έχουν καθαριστεί αλλά αυτό δεν φτάνει. Ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός θα το καταστρέψει η γραφειοκρατία. Υπάρχει και ένα ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει για το σεισμό η Ευρωπαική Ένωση που έψαχναν να βρουν που είναι. Ελπίζουμε τώρα που το βρήκαν να δοθούν τα χρήματα για να φτιαχτούν τα σπίτια μας» επισημαίνει ο κ. Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας.

 

 

«Μαχαιρώματα» στην Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαλήνου
Ο Δήμαρχος Λέσβου το 2018 δεν πέρασε μόνο μια δύσκολη περιπέτεια υγείας αλλά είχε να αντιμετωπίσει και ένα δύσκολο σκηνικό με κόντρες, αποχωρήσεις και «μαχαιρώματα» από άτομα που κάποτε υπήρξαν συνοδοιπόροι μαζί του. Δύσκολες καταστάσεις που αν μη τι άλλο έχουν επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε πρόσωπα. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως αλλάζουν οι άνθρωποι που χάνουν την καρέκλα… δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γαληνού που έχασαν Αντιδημαρχίες ή Προεδρίες Οργανισμών επιδίδονται καθημερινά  μέσα από το facebook σε «πολιτική κριτική»  σχεδόν υβρεολόγιο κατά του Δημάρχου. Και ναι αυτοί φιλοδοξούν να είναι ξανά πρωταγωνιστές στις επόμενες δημοτικές εκλογές…

 

 

 

Κολυμβητήριο -  Δρόμος Καλλονής Σιγρίου
Το 2018 αν όλα πήγαιναν καλά θα χαρακτηριζόταν από δύο σημαντικά έργα.
Το πρώτο θα μείνει στις μακέτες και στα σχέδια. Το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης που θα γινόταν στα Θέρμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν θα γίνει. Ποιος φταίει; Η Δημοτική Αρχή λέει ότι φταίνε πολιτικές σκοπιμότητες που επηρέασαν το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ώστε να μην εγκρίνει την μελέτη κατασκευής. Βέβαια η άλλη πλευρά κάνει λόγο για μια πρόχειρη μελέτη με σοβαρές ελλείψεις χωρίς τεκμηρίωση. Και στη μέση κάπου ήταν οι πολιτικές υποσχέσεις από την Κυβέρνηση προς το Δήμαρχο ότι το κολυμβητήριο θα γίνει…  Το αποτέλεσμα βέβαια είναι τραγικό. Η Λέσβος ένα νησί με παράδοση στο ναυταθλητισμό παραμένει χωρίς κολυμβητήριο. Και οι νέες γενιές δεν θα προλάβουν…
Το «Γεφύρι της Άρτας» στη Λέσβο που ακούει στο όνομα «δρόμος Καλλονής – Σιγρίου» παραμένει… Φέτος το έργο συμπληρώνει έξι χρόνια! Υπάρχει μια παράξενη ανοχή και αυτής της Κυβέρνησης προς την εργολαβία του έργου. Χρονικές δεσμεύσεις έχουν ακυρωθεί, τμήματα του έργου που έχουν ολοκληρωθεί χαρακτηρίζονται από ατέλειες και… κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί. Και το 2018 λοιπόν στο ίδιο έργο θεατές…

 

 

 

Κυριάκος Παπαδόπουλος ο ήρωας της Λέσβου
Το 2018 σημαδεύτηκε από μια μεγάλη απώλεια. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν μένει πια εδώ… το πρόσωπο της χρόνιας ! Το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Λέσβου. Ήταν 9 Οκτωβρίου 2018 όταν η καρδιά πρόδωσε τον 44χρονο Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ένας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου, ο 44χρονος Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 .Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και τη Ελληνική πολιτεία ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε»

 

 

 

Και μερικά θετικά που μας άφησε το 2018
Το 2018 για το τουρισμό στη Λέσβο ήταν μια χρονιά με θετικό πρόσωπο. Οι αρνητικές συνέπειες από το προσφυγικό φαίνεται πλέον να ανήκουν στο παρελθόν. Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία ήταν οι χώρες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο συνολικός αριθμός με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες  Ασφαλώς συνεχίστηκαν με καλούς ρυθμούς και οι επισκέψεις από την Τουρκία που όμως επηρεάστηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.
Στον αθλητισμό η Λέσβο προσκυνά ένα όνομα: Όλγα Φιάσκα. Κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 και στους Βαλκανικούς Αγώνες. Μετά τις επιτυχίες της όλοι έσπευσαν κοντά της….
Στο χώρο της εκπαίδευσης  μια σημαντική συμφωνία διεθνούς συνεργασίας υπογράφηκε τον  Ιούλιο 2018 μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και  του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται για συμφωνία που καλύπτει  στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της γεωδιατήρησης. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε από την Αναπλ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Ελένη Θανοπούλου και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών Καθηγητή  Qun Yang, παρουσία του υπευθύνου για τη συνεργασία από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, του Προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Νικολάο Σουλακέλλη και του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Θανάση Κίζου.

 

 

 

Από τις απώλειες του 2018 αξίζει να αναφέρουμε:
Ο  τελευταίος αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου - Θρασύβουλος (Θράσος) Μπούσδος με «πλούσιο, ανιδιοτελή αγώνα που έδωσε σαν αντάρτης του ΔΣΛ, μέσα από μάχες που σημάδεψαν τότε την ιστορία του νησιού μας. Αλλά και στη μετέπειτα στάση του σαν μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία του στιγμή και του υποσχέθηκε ότι οι νεότεροι κομμουνιστές θα τιμήσουν τη μνήμη του συνεχίζοντας μαχητικά στους νέους αγώνες και μάχες που έχει να δώσει η εργατιά, με μπροστάρη το Κόμμα του το ΚΚΕ, εμπνεόμενοι από τη δικιά του ζωή και δράση»
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, γνωστός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αντιδικτατορικού αγώνα μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» Σταύρος Τσακυράκης. Είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951 και βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών. Εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών ενώ σαν φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Για αυτή του τη δράση συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τον Απρίλιο του 2018 έδωσε το τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.
Η ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Λίμπυ Τατά-Αρσέλ. Η Λίμπυ (Ελευθερία) Τατά Αρσέλ, Ελληνίδα γεννημένη στη Μυτιλήνη και για χρόνια εγκατεστημένη στη Δανία, υπήρξε ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, με πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο, αλλά και σημαντική εργασία στο πρακτικό θεραπευτικό πεδίο. Θεμελίωσε τα κέντρα θεραπείας και αποκατάστασης κι είχε  εργαστεί σε ψυχοκοινωνικά προγράμματα με πρόσφυγες και θύματα πολέμων και βασανιστηρίων, κυρίως της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ο Αντώνης Πίκουλος,  o εμβληματικός επιχειρηματίας του λιμανιού,  επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και ιστορικός Πρόεδρος της «Χορωδίας Μυτιλήνης».

 

 

Ας είμαστε αισιόδοξοι για το 2019.  Καλή χρονιά
 

Μοιράσου το άρθρο!