Αφιερώματα

24/03/2022 - 08:56

Η Λέσβος αλλιώς....

Οι εξαιρετικές φωτογραφίες της Λέσβου είναι από τον  Wolfgang Bernauer, ένας Eλβετός οφθαλμίατρος που για περισσότερα από 25 χρόνια φωτογραφίζει τα ελληνικά χωριά, τα καφενεία και συνομιλεί με τους κατοίκους του Αιγαίου.

Ο  Wolfgang Bernauer φωτογράφισε και στο νησί μας και οι φωτογραφίες περιέχονται στο  βιβλίο “My Greek Village - Mein griechisches Dorf” (Edition Bildperlen).

Σε συνέντευξη του στην athensvoice είχε αναφέρει για το βιβλίο του: 

«Στη Λέσβο βρήκα πολλά αυθεντικά χωριά. Τα βουνά της Πίνδου, η Αμοργός και η Κάρπαθος είναι επίσης συναρπαστικά μέρη… Οι ομοιότητες ανάμεσα στα χωριά της Πίνδου και στους οικισμούς στις ιταλόφωνες Άλπεις, στο καντόνι Τικίνο, είναι εντυπωσιακές…».

 

My Greek village...
Το ελληνικό μου χωριό …

… είναι μία μεταφορά για ένα ιδανικό μέρος που αντιπροσωπεύει πολλά από αυτά που λαχταρούμε στη ζωή: διαπροσωπικές σχέσεις, εγγύτητα, διαύγεια, αξιοπιστία, οικογένεια, και ταυτότητα.

... απεικονίζει την απώλεια πολλών αξιών, όπως έχουμε δει και θρηνούμε στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

… είναι μία έκφραση της θλίψης που νιώθουμε όταν οικεία και αγαπημένα αντικείμενα, κατασκευές και τελετουργίες εξαφανίζονται από τις ζωές μας.

… μας δείχνει την παροδικότητα των υφιστάμενων κατασκευών και μας δίνει ελπίδα ότι θα επιτύχουμε να διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, με έναν προστατευτικό τρόπο γεμάτο σεβασμό.

… μας φανερώνει τις πιο σημαντικές, αυθεντικές αξίες στη ζωή, γιατί αυτό το ελληνικό χωριό δεν βρίσκεται μόνο στην Ελλάδa. Είναι ένα μέρος που υπάρχει παντού στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ένας μέρος λαχτάρας και επιθυμίας που χρειάζεται να το δούμε και να το διατηρήσουμε, να το προστατεύσουμε και να το υπερασπιστούμε, και ένα μέρος που υπάρχει, πάνω από όλα, μέσα στις καρδιές μας.

 

 

Δείτε περισσότερα στο  wolfgangbernauer.com 

 

Μοιράσου το άρθρο!