Skip to main content
|

Λέσβος, γη του τόπου μας (6ο μέρος) - Καλλονή, Ερεσός, Σίγρι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Η  Ελένη Μουστάκα είναι απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.  Η διπλωματική της εργασία αποσκοπεί στην έκφραση και επικοινωνία της ταυτότητας της Λέσβου και της πόλης της Μυτιλήνης. 

Οι δυο εργασίες που έχει κάνει είναι εικονογραφημένες εκδόσεις που στοχεύουν στη γεφύρωση της ιστορικότητας του τόπου με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, μέσα από μια φρέσκια και διαφορετική σχεδιαστική απόδοση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις. Συμπεριλαμβάνει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα επιμέρους χαρακτηριστικά (ντοπιολαλιά, τόποι, αισθητική) που καθιστούν το νησί μοναδικό, με τρόπο ιδιαίτερο και χιουμοριστικό.

Το Lesvosnews.net έχει τη χαρά να παρουσιάσει σταδιακά τις δύο εικονογραφήσεις. Κάθε  Δευτέρα θα σας παρουσιάζουμε και ένα τμήμα από αυτές τις δύο εργασίες.

Η πρώτη εργασία έχει τίτλο : "Λέσβος γη του τόπου μας" και η δεύτερη εργασία: "Λεσβιακή Ντοπιολαλιά" (θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα) 

---

Σήμερα παρουσιάζουμε το 6ο μέρος της εργασίας "Λέσβος γη του τόπου μας" 

κα

Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

H Καλλονή βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου, περίπου 40 χλμ. από Μυτιλήνη, και συνιστά την ... συμπρωτεύουσα του νησιού, ειδικά για τους κατοίκους της δυτικής Λέσβου. Η τουριστική της κίνηση αυξάνει κάθε χρόνο καθώς η γοητεία και ο φυσικός πλούτος του τοπίου την καθιστά πόλο έλξης για όλο και περισσότερους επισκέπτες. Οι παράλιες περιοχές της Καλλονής είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και με τις περίφημες αλυκές (οι δεύτερες μεγαλύτερες της χώρας, με ετήσια παραγωγή άλατος που ξεπερνά τους 40.000 τόνους) αποτελούν έναν πρώτης τάξεως προορισμό.

Η γραφική Σκάλα Καλλονής, με την αμμώδη παραλία, αποτελεί το καλοκαίρι τόπο συνάντησης των απανταχού καλοφαγάδων με το φρέσκο ψάρι να είναι περιζήτητο στις γευστικές αναζητήσεις. Τα δυο κορυφαία προϊόντα του κόλπου Καλλονής, αλάτι και σαρδέλα, πρέπει να συναντήθηκαν από παλιά. Η ύπαρξη των αλυκών χρονολογείται από το 480 - 320 π.Χ. , όταν το αλάτι χρησιμοποιούνταν ως νομισματική μονάδα. Tα πρώτα ιστορικά στοιχεία για τις αλυκές στη Λέσβο προέρχονται από Οθωμανικά αρχεία, όπου η έναρξη της λειτουργίας τους στην Καλλονή τοποθετείται μεταξύ του 1548 και του 1581. Στη σύγχρονη μορφή τους οι Αλυκές Καλλονής λειτουργούν από τη δεκαετία του 1920, όταν ιδρύθηκαν από τον Ισπανό Ιωσήφ Σανταρόζα.

λαλ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ

Η σαρδέλα γεννιέται στη Μαύρη Θάλασσα και μετά ως γόνος κάνει το αρκετά μακρύ ταξίδι μέχρι να φτάσει εκεί από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοί της, στον κόλπο Καλλονής, όπου γεύεται πλούσιο πλαγκτόν, γι’ αυτό και γίνεται αφράτη και ζουμερή. Στη συνέχεια και αφού φτάσει το μέγεθος των 11-12,5 εκατοστών, τα θερμά νερά του κόλπου τη βοηθούν κατά την ωοτοκία της και ξεκινά για το αντίστροφο ταξίδι προς το Βορρά για να γεννήσει. Το ψάρεμά της ξεκινά αρχές Ιουλίου και διαρκεί ως τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο πάντως βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος κατάλληλο για να αλιευθεί. Καθημερινά στο νησί βάρκες και καΐκια βγάζουν έως και 2,5 τόνους εκλεκτής σαρδέλας, της ονομαστής παπαλίνας.

Kείμενα: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, www.naturagraeca.com,

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Κοντού Άντζελα, http://ahungrybear.weebly.com/

Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017

α

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

O νομπελίστας συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ το χαρακτήρισε Çτόπο των θεώνÈ. Πιο ακριβή περιγραφή δεν θα μπορούσε να τύχει το Σίγρι. Ενενήντα δύο χιλιόμετρα το χωρίζουν από τη Μυτιλήνη, τα περισσότερα από κάθε άλλο χωριό στη Λέσβο, κι όμως αξίζει να διανύσεις το κάθε ένα απ’ αυτά μέχρι να φτάσεις στο απώτερο άκρο της δυτικής Λέσβου και να γνωρίσεις από κοντά αυτόν το θαυμάσιο τόπο.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις φτάνοντας είναι το χωριό να απλώνεται στα πόδια του Αιγαίου και μπροστά του το νησάκι της Νησιώπης να στέκει σαν φρουρός στο πέλαγος. Το πιο σπουδαίο αξιοθέατο στο Σίγρι, πέρα φυσικά από το απολιθωμένο δάσος, είναι το οθωμανικό κάστρο που ορθώνεται πάνω από το σύγχρονο λιμάνι. Χτίστηκε το 1757 και σήμα - κατατεθέν είναι το αραβικής τεχνοτροπίας τόξο με κόκκινα και λευκά μέλη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, απολιθώματα δέντρων και φυτών θα βρεις και σε μια πολύ μεγάλη έκταση εκτός των ορίων του Πάρκου, μέχρι και τα χωριά Ερεσός, Μεσότοπος και Χίδηρα. Στο δρόμο από την Ερεσό προς το Σίγρι, και πριν ακόμα φτάσεις στη Μονή Υψηλού, θα περάσεις από ένα τοπίο άκρως... σεληνιακό: βρίσκεσαι στην καρδιά της ηφαιστειογενούς Λέσβου, σε μια μεγάλη έκταση σχεδόν μηδενικής βλάστησης, ίσως το αγριότερο πρόσωπο του νησιού της Λέσβου.

Kείμενο: Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017

 

ε

Η AΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς και του φιλοσόφου Θεόφραστου η Ερεσός, ένα ιστορικό χωριό με περίπου 1500 κατοίκους ξεδιπλώνει την προσωπικότητά της σε τρία επίπεδα: στο χωριό, τον κάμπο και την παραθαλάσσια Σκάλα. Καθώς κατευθύνεστε δυτικά, θα συναντήσετε σε υψόμετρο 300μ. το χωριό της Άντισσας.

Μπορείτε να κάνετε επίσης μια στάση στο όμορφο χωριό του Μεσοτόπου για να πιείτε έναν καφέ στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια και μετά να κατεβείτε παραλιακά στο Ταβάρι, τον παραθαλάσσιο οικισμό με την όμορφη παραλία και το λιμανάκι όπου δένουν βάρκες και καΐκια. Κοντά στο Ταβάρι βρίσκονται οι παρθένες παραλίες του Χρούσου και του Ποδαρά.

Η Σκάλα Ερεσού αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στο νησί και έρχεται πολλές φορές πρώτη στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεία, τα περιποιημένα εστιατόρια και τα καλαίσθητα lounge μπαρ πάνω στις ξύλινες εξέδρες λίγα μόλις μέτρα από εκεί όπου σκάει το κύμα δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Η Ερεσός, η παραλία της, η "Σκάλα" όπως την αποκαλούν ντόπιοι μα κι επισκέπτες, είναι από τις πιο μαγευτικές περιοχές του νησιού. Η θάλασσά της δεσπόζει ήδη από τον ερχομό, από ψηλά, καταγάλανη και παγωμένη. Το ηλιοβασίλεμά της, διάσημο κι από τα πιο όμορφα.

Kείμενο: Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία