Αφιερώματα

22/05/2022 - 20:42

Ο Λέσβιος καθηγητής στο ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) μιλάει στην ΕΡΤ

Ο Λέσβιος καθηγητής στο ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) μιλάει στην ΕΡΤ για Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιακά: Μελετούμε τη μοριακή βάση κάθε ασθένειας για να «χτυπήσουμε» τη ρίζα της

Συμμετείχε (15 - 21 Μαΐου 2022) στο ετήσιο Διεθνές Θερινό Σχολείο Ιατρικής & Βιοεπιστημονικής Έρευνας & Διαχείρισης του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου το οποίο συνιστά μία μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για φοιτητές και κλινικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο).

 

Περισσότερα για τον διακεκριμένο Αντισσαίο συντοπίτη μας, την οικογένειά του και την εξέλιξή του έως το 2011, έτος συγγραφής του παρακάτω αφιερώματος, πριν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Η Λέσβος μας" της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), στο σύνδεσμο της πάντα φιλόξενης ομογενειακής εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ : 

Στο πώς πραγματοποιείται το «χτίσιμο» των μοριακών χαρτών του ανθρώπινου γονιδιώματος για την κατανόησή του, εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πληροφορικής στο Μ.Ι.Τ. και μέλος του Broad Institute M.I.T και Harvard, Μανώλης Κέλλης, διαπρεπής στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής και της Πληροφορικής Βιολογίας.

Ο κ. Κέλλης ερευνά Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία, καρκίνο, και καρδιακά, μελετώντας τη μοριακή βάση της κάθε ασθένειας, προκειμένου αυτή να «χτυπηθεί» στη ρίζα της.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αρχικά γίνεται η χαρτογράφηση των γονιδίων, οι περιοχές ελέγχου και τα κυκλώματα. Κατόπιν, ερευνάται το πώς δουλεύει το ανθρώπινο γονιδίωμα μέσα σε κάθε είδος κυττάρου.

«Φαρμακευτικά μπορούμε πλέον να επεμβαίνουμε στα κυκλώματα αυτά» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Κέλλης.

Ο ερευνητής μίλησε με αφορμή το συνέδριο στο Οίτυλο της Μάνης, όπου τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της υφηλίου συναντώνται, ενώ «ανοίγονται δρόμοι» σε επίλεκτους «εκκολαπτόμενους» Έλληνες γιατρούς.

Στο εν λόγω συνέδριο επίλεκτοι σπουδαστές ιατρικής, βιολογίας και βιοπληροφορικής συνάντησαν καθηγητές από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα διάρκειας 1 εβδομάδας παρέχεται στο μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων χωρίς δίδακτρα, χάρη σε ευγενικές χορηγίες Ελλήνων ομογενών και φαρμακευτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φέτος συμμετείχαν 31 Έλληνες και ξένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσα στους 28 ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν διακεκριμένοι ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική παρουσία είναι αρχηγική σε ιατρικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

Ο καταξιωμένος συντοπίτης μας, έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τα 2 αδέρφια του, καθώς έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ με διαφορά λίγων μηνών. Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Cambridge της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως. Ο Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) είχε βραβευθεί το 2011 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε ηλικία τότε 33 ετών, μαζί με 84 άλλους νέους επιστήμονες με το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers), την ύψιστη τιμή που απονέμει το αμερικανικό κράτος στους κορυφαίους νέους επιστήμονες.

 

Δείτε το βίντεο με όσα είπε στη ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!