Αγροτικά - Αλιεία

19/03/2023 - 11:30

113 χρόνια μετά... στην Κάπη υψώνουμε το ανάστημά μας διεκδικώντας τα αιτήματά μας - Κυριακή 19 Μάρτη

 Φέτος μέσα στην ανασφάλεια για την ίδια μας τη ζωή μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που ξεγύμνωσε διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, που βάζουν τις ζωές μας στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Σήμερα που ο επαγγελματικός μας ορίζοντας είναι σκοτεινός, αφού το κόστος παραγωγής δεν μας αφήνει περιθώρια για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Σήμερα που η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ πετσοκόβει ακόμα πιο πολύ τις επιδοτήσεις, βάζοντας εμπόδια στους βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφους, ενισχύοντας παράλληλα μεγαλοαγρότες και ομάδες μεγαλοπαραγωγών, στο όνομα της πράσινης , φιλοπεριβαλλοντικής και ευφυούς γεωργίας.

Τη στιγμή που ακόμα και το νέο πρόγραμμα «Σχέδια Βελτίωσης», απλά ενισχύει τη βαριά βιομηχανία των τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών, αφήνοντας εκτός προγράμματος νέους αγρότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ιδία συμμετοχή σ’ αυτό. Σήμερα που αυτός που παράγει δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδά του, που δεν μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αγροεφόδια για την παραγωγική διαδικασία και δεν μπορεί να γεμίσει με πετρέλαιο ούτε το αγροτικό του μηχάνημα. Σήμερα λοιπόν έρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων του Θεσσαλικού κάμπου.

         Τους άκληρους τότε αγρότες, μας σπρώχνουν να μιμηθούμε στον 21ο αιώνα με τις αντιλαϊκές – αντιαγροτικές πολιτικές που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις οδηγώντας στο ξεκλήρισμα βιοπαλαιστές και μικρομεσαίους αγρότες, δυναμώνοντας παράλληλα επιχειρηματίες του κλάδου να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή. Όλοι εμείς που παλεύουμε «ήλιο με ήλιο» για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να παράγουμε υγιεινά προϊόντα για το λαό, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τη παραμονή  στις δουλειές μας και γι’ αυτό υπάρχει ένας μόνο δρόμος, αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης.

           Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού την Κυριακή 19 Μάρτη στην Κάπη της Λέσβου για να τιμήσουμε σε μια σεμνή τελετή τη μνήμη και τον ηρωισμό των κολίγων της Θεσσαλίας και να υψώσουμε τη φωνή μας και το ανάστημα μας απέναντι στη κυβέρνηση και την Ε. Ε. διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων. Ουσιαστική επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφάρμακα κ.α. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. 
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπου εκκρεμούν. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου. Να αποζημιωθούν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας για την ακαρπία του 2020-2021. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. 

 

    Όλοι στην Κάπη την Κυριακή 19 Μάρτη στις 11:30 το πρωί.

Τιμούμε την 113η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού των κολίγων του Κιλελέρ.

Μοιράσου το άρθρο!