Αγροτικά - Αλιεία

10/06/2019 - 11:32

20 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η δακοκτονία στη Λέσβο

Δηλώσεις Γ. Λαγουτάρη

Αν δεν υπάρξει σοβαρό απρόοπτο στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει η δακοκτονία στη Λέσβο.  Η εκτίμηση αυτή έχει να κάνει με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το διαγωνισμό, τις ενστάσεις και την τελική ακύρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  έχει στείλει στην  Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  το «σχέδιο απόφασης περί προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση». 

Δηλαδή περιμένει να πάρει την έγκριση ώστε να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό.  Με βάση τις εκτιμήσεις η έγκριση θα έχει έρθει μέχρι την Τετάρτη  12 Ιουνίου και αμέσως θα αρχίσει η διαπραγμάτευση.  Μετά τη διαπραγμάτευση το σχέδιο θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και θα υπάρχει το χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών ώστε ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι να ολοκληρώσουν την προετοιμασία με τη διανομή των υλικών στους αρχιεργάτες.

Αξίζει να τονιστεί ότι το σχέδιο που έχει καταθέσει η Διεύθυνση Αγροτικής  Οικονομίας εξασφαλίζει τους δύο πρώτους ψεκασμούς μέχρι να υπάρξει οριστική λύση και τελικός ανάδοχος.

Ο Διευθυντής  της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης μιλώντας στο Lesvosnews.net  μας τόνισε ότι «πρέπει να απεμπλακεί ο διαγωνισμός της δακοκτονίας από το  Ν. 4412/16 που αφορά δημόσιες συμβάσεις έργων, προμήθειες και υπηρεσίες. Την δακοκτονία δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως εργολαβία έργων σε λιμάνια, δρόμους, κτήρια κτλ.  Η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων σε τομείς που αφορούν τομείς την αγροτική  οικονομία πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην βλάπτει την παραγωγή.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να απλοποιήσει την διαδικασία και να υπάρχει η αρμοδιότητα  να επιλύονται άμεσα οι εργολαβικές αντιδικίες»

Σε ερώτησή μας ότι υπάρχει Νόμος 4597/ Άρθρο 33 που δίνει το δικαίωμα στην Περιφέρεια να προχωρά σε απευθείας σύμβαση ο κ. Λαγουτάρης μας τόνισε ότι  «αυτός ο Νόμος έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει προσωρινός μειοδότης»

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι προεκλογικά υπήρξε κριτική στην  Περιφέρεια γιατί δεν κάνει χρήση αυτού του Νόμου …   Όπως είναι κατανοητό φέτος δεν θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή του Νόμου αφού  ΔΕΝ  υπήρξε προσωρινός μειοδότης για τη δακοκτονία στη Λέσβο.

Ένα άλλο πρόβλημα της δακοκτονίας είναι τα βιολογικά ελαιοκτήματα  που αποτελούν εστία εξάπλωσης του δάκου καθώς στα περισσότερα οι παραγωγοί δεν εφαρμόζουν καμία μέθοδο καταπολέμησης.  Η πρόταση του κ.  Λαγουτάρη είναι να  ενταχθούν και αυτά τα ελαιοκτήματα στη δακοκτονία και να ψεκάζονται με σκευάσματα που έχουν έγκριση για τη βιολογική γεωργία.

Επίσης ο κ. Λαγουτάρης μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των 14 Γεωπόνων και τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν Τομεάρχες στις περιοχές του έχουν οριστεί.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί μια τεράστια παραφιλολογία τη δακοκτονία και ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί κτλ.   Σημειώνουμε ότι τις περισσότερες χρονιές η δακοκτονία ξεκινούσε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.  

 

Μοιράσου το άρθρο!