Αγροτικά - Αλιεία

17/12/2013 - 21:05

7 βραβεία για το «χρυσάφι» της Λέσβου, για το ελαιόλαδο μας!

Τ

ην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Ιδρύματος Ερευνών της Αθήνας, η τελετή απονομής των εταιρικών βραβείων “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013”, στις επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου από όλη τη χώρα, που διακρίθηκαν στον ομώνυμο διαγωνισμό. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιότητας & Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013”, είχε διεξαχθεί από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς “ΦΙΛΑΙΟΣ” κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013”, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το νησί της Λέσβου, μέσω 5 εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου, είχε κατακτήσει 7 συνολικά βραβεία, αναλογικά τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας, καταδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. 

Η εν λόγω τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εξειδικευμένης επιστημονικής ημερίδας για το ελαιόλαδο με τίτλο «Εξελίξεις στη διασφάλιση παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης ποιοτικού ελαιολάδου» που διοργανώθηκε από το “Φίλαιο” και συντόνισε ο Διευθυντής της Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) κ. Γιώργος Οικονόμου. 

Εκτός του Προέδρου της Επιτροπής του Διαγωνισμού & Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών της Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ., διαπιστευμένου γευσιγνώστη ελαιολάδου και μέλους της Επιτροπής Συμβουλίου του Διεθνούς Διαγωνισμού ελαιολάδου “MARIO SOLINAS” κ. Βασίλη Καμβίση, στην εκδήλωση – ημερίδα συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες (επιστήμονες, ερευνητές, συγγραφείς, εμπειρογνώμονες, κ.α.) του χώρου της ελιάς και του ελαιολάδου, όπως η κ. Αντωνία Τριχοπούλου (καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας), ο κ. Βασίλης Ζαμπούνης (γεωργοοικονομολόγος & διευθύνων σύμβουλος της “Άξιον Αγροτική”), η κ. Μαρία Τσιμίδου (πρόεδρος του Εργαστηρίου Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), η κ. Κωνσταντίνα Τζιά (πρόεδρος του Εργαστηρίου Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), ο κ. Άγγελος Μοχλούλης (γενικός διευθυντής της Pieralisi Hellas) και πολλοί άλλοι. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν πολλοί παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και έμποροι ελαιολάδου απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και πολυπληθές κοινό – φίλοι του ελληνικού ελαιολάδου. 

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο υπεύθυνος Marketing κ. Πάνος Πίτσιος, ο οποίος αφού χαιρέτησε εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή, παρέλαβε τους επαίνους για λογαριασμό των επιχειρηματιών της Λέσβου που διακρίθηκαν και οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως.     

Τα 7 επιχειρηματικά βραβεία της Λέσβου που απονεμήθηκαν στην τελετή, ήταν:            

  1. Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: IRINI ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ”, της Κωνσταντίνας Καλαμποκά.
  2. Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
  3. Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή.
  4. Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: OLVIA”, του Μιχάλη Τζωρτζή.
  5. Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MITILINI”, της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Λέσβου (LESEL).
  6. Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
  7. Χάλκινο βραβείο  “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηρακλής Βερβέρης, αφού συνεχάρη όλες τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για την επιτυχία τους να διακριθούν σε έναν ακόμη σπουδαίο και έγκυρο ελληνικό διαγωνισμό, δήλωσε ότι «οι κοινές προσπάθειες των παραγωγών – τυποποιητών και της Π.Ε. Λέσβου για την προώθηση του ποιοτικού λεσβιακού ελαιολάδου θα συνεχιστούν, ώστε το τελευταίο να βρει το δρόμο του και σε νέες κερδοφόρες αγορές».  

Μοιράσου το άρθρο!