Αγροτικά - Αλιεία

10/05/2020 - 16:48

Αγανάκτηση για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στη Λέσβο - Αλλαγή κανονισμού λειτουργίας ζητάει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

 Άκρως δικαιολογημένη η αγανάκτηση  αλλά και η απορία των υπολοίπων ελαιοπαραγωγών του νησιού μας που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρόσφατες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την φετινή καταστροφή της παραγωγής. Για άλλη μια φορά φαίνεται η επιλεκτική προσέγγιση του οργανισμού, για ποια προϊόντα και για ποιες αιτίες δίνει τις αποζημιώσεις. Είναι υποκριτικό και έξω από την πραγματικότητα οι παραγωγοί να ζουν με την αβεβαιότητα αν θα συμπεριληφθεί το προϊόν τους και η αιτία της καταστροφής του στις αποζημιώσεις  του ΕΛΓΑ. Να μπαίνουμε στην διαδικασία του ελέγχου των αιτιών και των συνθηκών που χάνετε η σοδιά μας, στο αν αυτές εμπίπτουν  ή όχι στο επιλεκτικό πλάνο του οργανισμού.  Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τον καρπό ανεξαρτήτου αιτίας, αλλά και για τις τσέπες των μικρομεσαίων παραγωγών ειδικά τώρα,  αν σ’ αυτό συμπεριλάβουμε και την εξευτελιστική τιμή του προϊόντος. 

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου είναι να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ , να παγιωθεί αποκλειστικά ο δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά  της παραγωγής  και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. 

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, πρέπει να είναι η στήριξη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και η προστασία αυτού. Η στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων  για να μπορούν  να επιβιώσουν , να καλλιεργούν και να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την διατροφή του λαού. 

Η Ομοσπονδία μέσα στο πλαίσιο των αιτημάτων της που προβάλλει και διεκδικεί τα τελευταία χρόνια, έχει σε προτεραιότητα την πλήρη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας, από την ολική καταστροφή του καρπού της περσινής ελαιοκομικής περιόδου 2018-2019 , αλλά και της φετινής που δεν ήταν μόνο η απώλεια του καρπού , αλλά και η ποιοτική υποβάθμισή του,  λόγο των ασθενειών που έπληξαν τον ελαιώνα μας. 

 Γι’ αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  μέσα απ’ τους μηχανισμούς του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ στην άμεση αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού, αποκαθιστώντας έτσι την άνιση μεταχείριση και το διαχωρισμό  ελαιοκομικών περιφερειών μέσα στο ίδιο το νησί.

 

Μοιράσου το άρθρο!