Skip to main content
|

Αγορά ελαιολάδου: Παιχνίδια και τακτικές - Τι λέει η ΕΑΣ Λέσβου για τις χαμηλές τιμές

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ψυχραιμία και τμηματικές πωλήσεις λαδιού, συνιστάται στους παραγωγούς ελαιολάδου του νησιού μας, προκειμένου να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πτωτική τάση των τιμών, στο προϊόν, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου Στρ. Χατζηδημητρίου, αυτή την περίοδο υπάρχει γενικότερα αρκετά μεγάλη πίεση από τους μεγαλέμπορους και τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες ως στόχο έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τη διακίνηση και την αγορά του ελαιολάδου.
«Ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, κάνουμε προσπάθεια να συγκρατήσουμε τις τιμές όσο γίνεται, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αφού δεχόμαστε πιέσεις από τους μεγαλέμπορους. Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί, είναι πως αυτή την περίοδο γενικά στην παγκόσμια αγορά δεν υπάρχει έντονα πτωτική τάση για το ελαιόλαδο.
 
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;
Η πτώση των τιμών οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην πολιτική που ασκούν οι μεγάλες μονάδες του εξωτερικού, οι οποίες γνωρίζοντας την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά μας και την ανάγκη των αγροτών για ζεστό χρήμα, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Ξέρουν καλά πως οι αγρότες ακόμη κι αν δεν πουλήσουν στην αρχή της νέας περιόδου, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να πουλήσουν τον Ιανουάριο. Την περίοδο, όμως, εκείνη η αγορά έχει πλημμυρίσει από λάδι κι έτσι δεν υπάρχει γι' αυτούς καμία ανάγκη να ανεβάσουν την τιμή.
Αυτό που συνιστάται γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ψύχραιμες κινήσεις και πωλήσεις από τους παραγωγούς. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως οι αγρότες μας, κατ' επάγγελμα και μη, πωλούν άμεσα το προϊόν, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας».
 
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ
Αναφερόμενος ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, στο γεγονός ότι η τιμή της Λέσβου, είναι η χαμηλότερη στην Ελλάδα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, υπάρχουν περιοχές που έχουν ακόμη πιο χαμηλές τιμές από αυτές που ισχύουν στο νησί μας.
«Πράγματι, οι τιμές στη Λέσβο είναι αρκετά χαμηλές, όχι, όμως, οι χαμηλότερες, όπως αναφέρεται κατά καιρούς.
Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, πολλούς παράγοντες στο ζήτημα αυτό. Ο πρώτος είναι το μεγάλο μεταφορικό κόστος που πληρώνει η Λέσβος σε σύγκριση με την Κρήτη και την Πελοπόννησο, για να στείλει τα λάδια στο εξωτερικό.
Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, είναι ότι τα λάδια της Λέσβου, είναι αρκετά πιο ευαίσθητα σε σύγκριση με τα λάδια των δύο άλλων προαναφερθεισών περιοχών. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό ότι η Πελοπόννησος και η Κρήτη πωλούν το προϊόν τους πιο ακριβά, δεδομένου ότι οι ποικιλίες τους δίνουν διαφορετικό προϊόν.
Φυσικά η Λέσβος υπερτερεί ελαφρώς στα βιομηχανικά ελαιόλαδα που παράγει, που θεωρούνται ιδανικά στην κηροποιεία, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικά.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των προμηθειών που παίρνουν οι συνεταιρισμοί μας, κάτι που ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.
Η αγορά του ελαιολάδου, όπως και όλες οι αγορές προϊόντων του κόσμου, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστοί στους παραγωγούς και σχετίζονται με τα «παιχνίδια» που παίζουν οι διάφορες εταιρείες του εξωτερικού, προκειμένου να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος».

 

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία