Αγροτικά - Αλιεία

11/10/2018 - 06:41

Αγροτικές επιδοτήσεις: 26 Οκτωβρίου θα πληρωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης

Α

ν και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληθώρα δημοσιευμάτων για πληρωμή των επιδοτήσεων την  Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 εντούτοις όλα αυτά τα δημοσιεύματα διαψεύδονται καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση μιας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα με βάση τις πληροφορίες και τις εκιμήσεις την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου θα δούνε οι παραγωγοί το χρώμα του χρήματος.

Πρόκειται για την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2018.

Η αιτία της καθυστέρησης για την πληρωμή είναι ότι ακόμη δεν έχει "φύγει" από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση σύμβασης της τράπεζας Πειραιώς με το ελληνικό κράτος για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, που αφορά στο έτος 2018. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει πρώτα να δώσει το «ΟΚ» για τη σύμβαση και ακολούθως αυτήν να προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία προς υπογραφή. Από το χρονικό σημείο αυτό κι έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χρειαστεί λίγο χρόνο, ώστε να προετοιμαστεί για τη μεγάλη αυτή πληρωμή και να στείλει ακολούθως στην τράπεζα τις «δισκέτες» με τις λίστες των δικαιούχων, για να ακολουθήσει η πίστωση των λογαριασμών.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει έτοιμος μόλις πάρει το πράσινο φως να προχωρήσει στις πληρωμές.

Στα µέσα ∆εκεµβρίου, και µέχρι τις 14 ∆εκέµβρη, αναµένεται να πιστωθούν στους λογαριασµούς των δικαιούχων η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αµέσως µετά –όπως έγινε και πέρυσι- δροµολογείται αρµοδίως η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2018. Σηµειωτέον ότι µέχρι το τέλος του έτους, στόχος του Οργανισµού Πληρωµών είναι να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεµότητες από τα προηγούµενα έτη.

Μάλιστα, αυτό ανακοίνωσε και ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης µε την ανάληψη του υπουργική θώκου, λέγοντας ότι «µέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανασκόπηση ανειληµµένων υποχρεώσεων των ετών 2013-2015, αλλά και των αντίστοιχων για παλιά προγράµµατα όπως Βιολογικά και ∆ασώσεις»

Μοιράσου το άρθρο!