Άκουσαν τους κτηνοτρόφους της Λέσβου!
Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Λέσβου. Με πρωτοβουλία του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου (ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου) και της Περιφέρειας Βορείου ( Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) κλήθηκαν τα μέλη των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Λέσβου ώστε να ενημερώσουν για τα προβλήματα που που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στο νησί μας και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Τη συζήτηση συντόνιζαν ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Αιγαίου) κ. Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο Αντιπεριφερειάρχης (υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα) κ. Παναγιώτης Κουφέλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε για ένα σύντομο χαιρετισμό (λόγω υποχρεώσεων) και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης.
Ο σύντομος χαιρετισμός του Περιφερειάρχη "αποκάλυψε" δύο σημαντικές παραμέτρους που συνδέονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.
Η πρώτη παράμετρος είναι να ενταθεί η προσπάθεια ώστε τα γαλακτοκομικά (κυρίως) προϊόντα της Λέσβου να περιλαμβάνονται στη σίτιση των μεταναστών - προσφύγων στο ΚΥΤ Μόριας. Και ο ανάδοχος εργολάβος της σίτισης να προμηθεύεται εκ περιτροπής απ' όλους τους Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς του νησιού. Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανταμάδου. Ο κ. Μουτζούρης ανέθεσε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφέλο να κάνει τις επόμενες ημέρες τις επαφές με τα στελέχη του στρατού ( είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη της σίτισης) και με τον ανάδοχο εργολάβο. Παρέμβαση έκανε στο θέμα και ο υπεύθυνος τους Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατής Νικολάου όπου ενημέρωσε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες και για την προμήθεια ντόπιων κρεάτων στο ΚΥΤ Μόριας. Μάλιστα είχαν γίνει και μερικά δοκιμαστικά πιάτα με αρνί και πρόβατο. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας να έχει προϊόντα από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Λέσβου.
Η δεύτερη παράμετρος που "αποκάλυψε" η παρέμβαση του κ. Κώστα Μουτζούρη έχει σχέση με την αδυναμία θωράκισης του νησιού μας απέναντι στις ασθένειες που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο. Ο κτηνίατρος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσακίρης σε παρέμβασή του τόνισε ότι ενώ όσοι έρχονται από την Τουρκία (Έλληνες ή Τούρκοι) κατά την άφιξή τους στις πύλες εισόδου/ τελωνεία μπορούν να ελεγχθούν και να περάσουν διαδικασία απολύμανσης των υποδημάτων ώστε να μην μεταφέρουν στελέχη από ασθένειες δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Φθάνουν στο νησί μας άτομα που έχουν διασχίσει αγροτικές περιοχές της Τουρκίας και μπορεί να μεταφέρουν με τα πέλματα των υποδημάτων τους παθογόνα στελέχη για τα ζώα. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι στο συγκεκριμένο τομέα προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα....
Η προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής κα Παναγιώτα Πετρίδου αφού επεσήμανε την υποστελέχωση της υπηρεσίας ενημέρωσε αναλυτικά τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν υπάρξει κάποιος απρόοπτος παράγοντας στο τέλος Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ο φάκελος για να γίνει άρση της καραντίνας του νησιού μας λόγω καταρροϊκού πυρετού. Αξίζει να τονιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας για διάφορες ζωονόσους εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη διάθεση ζώων εκτός νησιού.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Λαγουτάρης έδωσε και μια ευχάριστη είδηση καθώς είχε στα χέρια του ΦΕΚ που ουσιαστικά ξεκολλούσε τη διαδικασία αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης που υποβλήθηκαν πριν ένα χρόνο. Από την Τρίτη θα είναι εφικτή η οριστικοποίηση των αξιολογήσεων στην εφαρμογή του Υπουργείου παραμένει όμως το πρόβλημα με την έλλειψη αξιολογητών ...
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το θέμα με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος , με τις εισαγωγές βυτίων γάλακτος στη Λέσβο χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό, προβλήματα σχετικά με την πληρωμή επιδοτήσεων και διαδικασίες αδειοδότησης των εγκαταστάσεων. Αρκετή συζήτηση έγινε και για το κόστος των ζωοτροφών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα επιδότησης μεταφοράς των ζωοτροφών. Επίσης τέθηκε το θέμα με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που είχαν απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω ασθενειών ή φυσικών καταστροφών. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην πρόσφατη σύσκεψη του κ. Κουφέλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε παρεμβάσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος επεσήμανε πολλές φορές ότι σκοπός αυτής τη συνάντησης είναι να ακούσει η Περιφέρεια τους κτηνοτρόφους. Θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον κλάδο της ελαιοκομίας του νησιού μας.
Στη συνάντηση το παρόν έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ευστράτιος Ψαριανός, τα στελέχη της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας Τουτσογλίδης Γιώργος, Παπάζογλου Γιώργος, Μάρκου Μαρία, ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ευστράτιος Αρώνης
Αν κάτι μένει από τη συνάντηση είναι ότι δημιουργήθηκε μια ισχυρή γέφυρα επικοινωνίας που ο χρόνος θα δείξει αν είναι ικανή να δρομολογήσει και λύσεις.
Πάντως σίγουρα η πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΓΕΩΤΕΕ είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
-------
φωτογραφίες Βασίλης Ραϊστέλλης