Αγροτικά - Αλιεία

16/04/2015 - 20:30

Άνοιξε ο δρόμος για την προκήρυξη της δακοκτονίας στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και σύντομα θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για τη δακοκτονία στη Λέσβο.

Με βάση το ΦΕΚ 590 /15-04-2015  η δακοκτονία θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση της "Ηλεκτρονικής Προκήρυξης".

Το  ΦΕΚ αναφέρει:

"Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής χρήσης Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών δακοκτονίας:

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ έχοντα υπόψη: 

Την ανάγκη χρονικής μετάθεσης της έναρξης χρήσης του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. όσον αφορά τις υπηρεσίες δακοκτονίας για το έτος 2015 και μόνον, για λόγους σπουδαίου δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην προστασία της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Ο χρόνος έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής του συνόλου των διατάξεων των άρθρων 134 ως 138 Ν. 4281/2014 μετατίθεται και ορίζεται την 31−12−2015, όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών δακοκτονίας για όλες τις αναθέτουσες αρχές και σε όλες τις αποφάσεις ανάθεσης και εκτέλεσης αυτών."

 

Με δυο λόγια  οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δακοκτονία 2015  δεν θα γίνουν με βάση το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Το σύστημα αυτό αφορά το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθούνται για έναν δημόσιο Διαγωνισμό π.χ Ηλεκτρονική προκήρυξη, Δημοσίευση – Ηλεκτρονική υποβολή προσφοράς – Ηλεκτρονική αξιολόγηση και ανάθεση κ.λ.π (Ν. 4155/2013). Οι αναθέτουσες αρχές είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία για συμβάσεις μεγαλύτερες των 60.000 ευρώ και απαιτείται η απόκτηση και χρήση συγκεκριμένων κωδικών για να χρησιμοποιήσουν τα αναγκαία στοιχεία που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο αυτό πληροφοριακό σύστημα. Αλλά και οι προμηθευτές και οι χρήστες του συστήματος π.χ οι εργολάβοι Δακοκτονίας πρέπει να αποκτήσουν τα ανάλογα διαπιστευτήρια (κωδικούς) για την χρήση του συστήματος π.χ ψηφιακή υποβολή προσφορών – ψηφιακή υπογραφή κλπ.

Με το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες (15/04/2015) η δακοκτονία 2015 έχει εξαιρεθεί από το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου από σήμερα ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και να έχουμε έναρξη της δακοκτονίας τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και την πορεία της καρποφορίας στις ελιές)

Το θέμα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκπαιδεύσει υπαλλήλους ικανούς να "τρέχουν" το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2012 το μεγαλύτερο έργο της δακοκτονίας στη Λέσβο αναλαμβάνει εργολάβος με την επίβλεψη - έλεγχο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!