Αγροτικά - Αλιεία

09/03/2019 - 10:42

Απώλεια 20 εκατομμυρίων ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

&n

bsp;

Απογοητευτικός είναι ο απολογισμός της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, κλείνοντας με τεράστιες απώλειες, μεγαλύτερες ίσως και από αυτές που περίμεναν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί και τα στελέχη των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Λέσβου.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, στη διάρκεια των τοποθετήσεων των αγροτών και των πρόεδρων των συνεταιρισμών, φέτος από την αναμενόμενη παραγωγή των 8 χιλιάδων τόνων, που ήταν η πρώιμη εκτίμηση των γεωπόνων, η τελική μετά βίας θα αγγίξει τους 1.400 τόνους.

Παράλληλα, η ποιότητα του ελάχιστου ελαιολάδου που παρήχθη φέτος, είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το μεγαλύτερο μέρος όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκράτης" αφορά σε λάδια υψηλής οξύτητας, τα λεγόμενα βιομηχανικά, ενώ πολύ μικρότερες είναι οι ποσότητες του παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα άσσου και σχεδόν μηδαμινές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας από 3 έως 9 δέκατα. Αναφέρεται ότι ακόμη και οι μικρές ποσότητες των έξτρα παρθένων ελαιολάδων είναι πολύ κατώτερης ποιότητας σε σχέση με τα περσινά ελαιόλαδα αντίστοιχης οξύτητας. Η συνολική απώλεια από την τσέπη των Λέσβιων παραγωγών υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο!