Αγροτικά - Αλιεία

30/11/2019 - 07:40

Αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου θα διεκδικήσει η Περιφέρεια

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο για την ελαιοκομία στη Λέσβο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη  πρωτογενούς παραγωγής κ. Παναγιώτη Κουφέλου και θέμα «Υφιστάμενη κατάσταση της ελαιοκομίας στη Λέσβο».


Αν και η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη και απουσίαζαν αρκετοί εκπρόσωποι που εμπλέκονται με την ελαιοκομία στο νησί μας πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να εφαρμοστεί μια κοινή πολιτική στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον τομέα της ελαιοκομίας - ελαιολάδου.
Ο κ. Κουφέλος τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει στον πρωτογενή τομέα. 

κουφελος

Σχετικά με τη δακοκτονία όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το γραφειοκρατικό χρονοβόρο νόμο που διέπει την προκήρυξη για την ανάδειξη του εργολάβου και ο ανάδοχος εργολάβος να αναλαμβάνει το έργο για μια τριετία ώστε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός. 


Σχετικά με τις τιμές ελαιολάδου και την εντατικοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας ο κ. Κουφέλος τόνισε ότι είναι λάθος “να κυνηγάμε την Ισπανία” καθώς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κουφέλου ότι η βασική ποικιλία ελιάς της Λέσβου - η Κολοβή - δεν έχει καταγραφεί στον κατάλογο εθνικών ποικιλιών. 


Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για την ελιά περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του ελαιώνα με τη δημιουργία φυτοπαθολογικού χάρτη και την θωράκιση απέναντι σε ασθένειες (πχ ξυλέλα). Παράλληλα με την “Αγροδιατροφική Σύμπραξη” θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση της συνεργασίας όλων των φορέων που εμπλέκονται στην ελαιοκομία της Λέσβου ενώ με την “Αγροταυτότητα” το ελαιόλαδο της Λέσβου θα αποκτήσει τη δική του μοναδική ταυτότητα που συνδέεται με τη σύστασή του και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.  Μάλιστα στις 13 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ξανά στη Μυτιλήνη ο κ. Θωμαϊδής - Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ -  και υπεύθυνος του προγράμματος που είχε τρέξει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή «Εξειδικευμένη Έρευνα Προώθησης Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω Ανάδειξης του Βιοδραστικού Περιεχομένου και των Ιδιαιτέρων Χαρακτηριστικών Ποιότητας» και το οποίο θα συνεχιστεί. 


Σχετικά με τη φετινή χρονιά αυτό που τονίστηκε απ’ όλους τους ομιλητές είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο υπήρχε ένα γενικό κλίμα αισιοδοξίας από την υψηλή παραγωγή και από την απουσία δακοπροσβολής. Δυστυχώς όμως οι υψηλές θερμοκρασίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μαζί με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές οι προοπτικές για τη την φετινή χρονιά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα διεκδικήσει αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς  της Λέσβου και θα καταθέσει σχετικό αίτημα στο Υπουργείου. Το αίτημα θα υποβληθεί είτε ως αποζημίωση μέσα από τον κανονισμό de minimis είτε ως αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που οι παραγωγοί της Λέσβου βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Το θέμα της αποζημίωσης ανέδειξε και ο κ. Στρατής Νικολάου αναφέροντας το παράδειγμα της Κρήτης που έχουν υποβάλει αίτημα αποζημίωσης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης ο κ. Νικολάου στην παρέμβασή του τόνισε ότι μέσα σε μια παγκόσμια αγορά πρέπει να βρούμε το στίγμα μας υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας ενώ αναφέρθηκε για το πως ήταν παλαιότερα η αγορά ελαιολάδου όταν. δεν υπήρχαν οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ και τον ρόλο που έπαιζε η ΕΑΣ Λέσβου. 


Ο Διευθυντής  της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα της δακοκτονία. Είπε χαρακτηριστικά ότι η δακοκτονία ξεκινάει με αποτυχία 40% καθώς αυτή είναι η έκταση του ελαιώνα που δεν μπορεί να ψεκαστεί και αφορά κατά 25% βιολογικά κτήματα και το υπόλοιπο ποσοστό κτήματα κλειδωμένα ή εγκαταλειμμένα. Φέτος υπήρξε ένα πρόσθετο πρόβλημα με βιασύνη πολλών ελαιοπαραγωγών να απλώσουν δίχτυα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λαγουτάρης αναφέρθηκε και στα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας όπως ο ψεκασμός με χρήση drone, η μελέτη για την ανθεκτικότητα του εντόμου σε φυτοφάρμακα και η χρήση GPS σε ψεκαστικά που αποτυπώνουν τις περιοχές που μένουν ακάλυπτες όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

 Δείτε ενδεικτικά μια φωτογραφία από την περιοχή του Πολιχνίτου που εφαρμόστηκε η χρήση GPS. 

γπσ

 Τέλος ο κ. Λαγουτάρης αναφέρθηκε αναλυτικά για τις φετινές περιπέτειες της δακοκτονίας και το νομικό πλαίσιο που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανάδειξη του αναδόχου εργολάβου.

 

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου κ. Παναγιώτης Κατσαβέλλης αναφέρθηκε στις τεράστιες έλλειψης Γεωπόνων που υπάρχουν στην Περιφέρεια. "Έχει να προσληφθεί Γεωπόνος πάνω από 10 χρόνια"  είπε ο κ. Κατσαβέλλης. Τόνισε ότι ήταν λάθος που καταργήθηκαν οι Γεωπόνοι Εφαρμογών στις Δ/νσης Γεωργίας που ήταν δίπλα στον παραγωγό στο χωράφι. Ακόμη ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας και να γίνουν συντονισμένες δράσεις προβολής του ελαιολάδου κάτων από την ομπρέλα της Περιφέρειας.  “H Λέσβος πρέπει να έχει ένα brande name για το ελαιόλαδο” όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 

Επίσης από ομιλητές έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Ισπανίας και της Ιταλίας στην αγορά ελαιολάδου, στην κλιματική αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα επηρεάζει διαρκώς την ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και στην ανάγκη αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους. 

 

Ενδιαφέρουσα είναι η έκκληση που απηύθυνε στο τέλος της σύσκεψης ο Διευθυντής  της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης.  “Ζητούνται ελιές αιωνόβιες που συνδέονται με παραδόσεις - ιστορίες” ώστε να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα και να γίνουν επισκέψιμα. Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό μπορεί να επικοινωνήσει με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  Καραντώνη 2 Μυτιλήνη τηλ 22510 46660

ελι

Μοιράσου το άρθρο!