Αγροτικά - Αλιεία

18/10/2022 - 19:50

Δακοσυζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο... Ανάγκη για ρεαλισμό και ουσία!

Σε δύο κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα

Έκτακτη  συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δακοκτονία.  Αποτέλεσμα;  Ας μείνουμε αρχικά στην γενική διατύπωση  ότι όλες οι συζητήσεις κάτι έχουν να προφέρουν. 

Η συζήτηση ασφαλώς και δεν κατέληξε κάπου μιας και αναλώθηκε σε πράγματα που έχουν ειπωθεί (ο καθένας από την δική του ματιά) και δεν υπήρξε ούτε συμπέρασμα αν φέτος η δακοκτόνια πέτυχε ή απέτυχε!

 

Βασικοί εισηγητές ήταν οι κύριοι Κουφέλος - Λαγουτάρης (δείτε σχετικό βίντεο) 

Τοποθετήσεις από πολλά άτομα  (δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουν και πρόσωπα εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου) που μάλλον δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη δακοκτονία και πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Ο καθένας είχε και τη δική του εκτίμηση για τη φετινή χρονιά χωρίς να έχει στοιχεία.  Δεν μπορεί Πρόεδρος Κοινότητας να κατηγορεί τους Γεωπόνους ότι δεν κάνουν έλεγχο και να μην ξέρει ποιος είναι ο Γεωπόνος – Τομεάρχης στο χωριό του.  Δεν μπορεί Πρόεδρος Συνεταιρισμού να λέει πως ήταν η δακοκτονία πριν 20 χρόνια και να μην ξέρει τι ισχύει τώρα.  Δεν μπορεί ομιλητής να μην έχει καταλάβει ότι τα drone ήταν κάτι πειραματικό που έγινε πριν μερικά χρόνια και να λέει ότι «εγώ στο χωριό μου δεν είδα drone».  Δεν μπορούμε να μαλώνουμε για το τι κάνει η Κρήτη και τι εμείς. Η Κρήτη είναι Κρήτη και η Λέσβος είναι Λέσβος.

 Πάμε να πούμε τα βασικά. Η δακοκτονία  είναι Εθνικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός που διέπει τη δακοκτονία. Η χρηματοδότηση είναι από το Υπουργείο, τα φυτοφάρμακα είναι από το Υπουργείο!  Ο  τρόπος ψεκασμού,  οι μέρες διαβροχής ανά ελαιοκομική περίοδο ( 28 ημέρες) και όλα τα άλλα ορίζονται από το Υπουργείο και τον κανονισμό.  Αυτά δεν αλλάζουν αν δεν τα αλλάξει η Κυβέρνηση. Η μόνη αλλαγή  που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι το μεγάλο «μαχαίρι» στις δαπάνες για τη δακοκτονία.

Το  να λέμε τι θέλουμε να αλλάξει (έστω και κάπως ακανόνιστα και γενικά)  είναι χρήσιμο.  Μέχρι όμως να αλλάξουν όλα αυτά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά που ισχύουν με βάση το πλαίσιο που έχει θέσει το Υπουργείο.

Ας ξεκινήσουμε με το να πείσουμε τους φορείς και τους παραγωγούς  να μην απαξιώνουν το έργο της δακοκτονίας. Το να λέμε «δεν ψεκάζουν»,  «πεταμένα λεφτά» κτλ δεν οδηγεί πουθενά.  Ας μην ξεχνάμε ότι η δακοκτονία είναι το μόνο εθνικό πρόγραμμα προστασίας καλλιέργειας.  Οι μηλοπαραγωγοί για παράδειγμα σε άλλες περιοχές φροντίζουν μόνοι τους να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και τους εχθρούς της καλλιέργειεάς τους.  Η δακοκτονία – λόγω της φύσης του εντόμου – έχει αποτέλεσμα μόνο αν γίνεται ταυτόχρονα και καθολικά σε όλους ελαιώνες. Για αυτό εξάλλου υπάρχει και η κρατική μέριμνα.

  Επομένως το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η δική μας νοοτροπία.  Να σεβαστούμε και να βοηθήσουμε το έργο της δακοκτονίας.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε το χαμηλό ημερομίσθιο των εργατών στη δακοκτονία. Σωστό είναι αλλά…  αυτός που θέλει να δουλέψει για να προστατέψει την ελαιοπαραγωγή του το κάνει πρώτα για την προστασία της παραγωγής της δικής του και των συγχωριανών του και μετά για το μεροκάματο. Ναι αυτό ίσως ακούγεται ρομαντικό αλλά αν το σκεφτούμε έτσι πρέπει να είναι.  Για αυτό και οι σωστοί Αρχιεργάτες και ψεκαστές είναι συνήθως άτομα που έχουν οι ίδιοι ελιές και αγωνίζονται να σώσουν την παραγωγή τους.  Ας τους σεβαστούμε λοιπόν και ας μην τους απαξιώνουμε.

Σε δύο κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα. 

Η πρώτη πρέπει να είναι η δακοκτονία 2023. Να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση ουσίας με όσους έχουν γνώσει του αντικειμένου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι αλλαγές με βάση το υπάρχον πλαίσιο.  Οι προτάσεις που ακούστηκαν από τον Προϊστάμενο  της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Λαγουτάρη όπως ιστοσελίδα δακοκτονίας για ενημέρωση των παραγωγών και επέκταση των GPS στα συνεργεία είναι προτάσεις που μπορούν να τρέξουν άμεσα. Επίσης και η πρόταση του κ. Γιάννη Σπιλάνη για προβολή και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών από τα ΜΜΕ για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν είναι άλλη μια πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.  Και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από το 2023.  Η συζήτηση όμως να αρχίσει από τώρα  και μέχρι  την Άνοιξη να είναι έτοιμο το πλαίσιο αλλαγών για τη δακοκτονία 2023.

Η δεύτερη κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια είναι να πάρει πρωτοβουλία και να συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο – αγνοώντας το υπάρχουν πλαίσιο -  για τη δακοκτονία του αύριο. Μια πρόταση που θέλει δουλειά και γνώση… Μια πρόταση που θα περιλαμβάνει όλα τα  νέα δεδομένα από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις νέες μελέτες για τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου και για την ανανέωση του ελαιώνα.  Και σίγουρα μια τέτοια πρόταση που θα έχει επιστημονική τεκμηρίωση από το  τρίτο μεγαλύτερο νησί που η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια δεν θα μπορέσει εύκολα να αγνοηθεί από οποιαδήποτε Κυβέρνηση.  Και αυτό μπορεί να γίνει ασφαλώς και σε συνεργασία με άλλες ελαιοκομικές περιοχές χωρίς να αγνοούμε τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που έχει η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί μας.

Ας μην περιμένουμε να αλλάξει η δακοκτονία από την Κυβέρνηση αν δεν ξεκινήσουμε εμείς τις αλλαγές και αν δεν καταθέσουμε εμείς τις προτάσεις μας για κάτι τόσο σημαντικό που όλοι λέμε ότι μας ενδιαφέρει αλλά … Ας μην  χανόμαστε σε πολιτικές κόντρες, σκοπιμότητες , εμμονές. 

 

Δεϊλόγκος Γρηγόρης

Γεωπόνος

 

Δείτε σχετικό βίντεο από την ΕΡΤ με  τις αρχικές τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ.  Πανάγου Κουφέλου και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργου Λαγουτάρη.

Και η συνέχεια της συζήτησης

Μοιράσου το άρθρο!