Skip to main content
|

Δεν βρίσκουν εργάτες για τη δακοκτονία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Αντί να βελτιωθούν οι συνθήκες των ψεκασμών στη δακοκτονία η κατάσταση κάθε χρόνο και χειροτερεύει και αυτό οφείλεται σε ένα ποσοστό στην ποιότητα του προσωπικού, καθώς συμμετέχουν γυναικόπαιδα και άτομα που δεν έχουν την εμπειρία που είχαν οι παλιοί εργάτες της δακοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό το φετινό φαινόμενο ενώ διανύουμε τον Ιούνιο. Η κοινοπραξία των εργολάβων που έχει αναλάβει το έργο αδυνατεί να συγκροτήσει συνεργεία σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα χωριά της Γέρας και συγκεκριμένα ο Σκόπελος και ο Παλαιόκηπος, καθώς επίσης και τα ορεινά του Πλωμαρίου.

Τα παραπάνω έχουν πάρει επίσημη μορφή, καθώς έχει ενημερωθεί εγγράφως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας για την αδυναμία εξεύρεσης εργατών, αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα της υπηρεσίας και της Περιφέρειας αλλά των εργολάβων που οφείλουν να διασφαλίσουν τη σωστή εκτέλεση του έργου με τη συμμετοχή του απαιτούμενου αριθμού προσωπικού. 

 

Επί της ουσίας με την έγγραφη ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ο εργολάβος «ξενοιάζει» για τις περιοχές όπου δεν μπορούν να συγκροτηθούν ολόκληρα συνεργεία, εφόσον δεν μπορεί να βρει προσωπικό, εκτός και αν του υποδείξει η υπηρεσία. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι σοβαρό και καθώς ως υπηρεσία έχουμε εικόνα για το σύνολο των συνεργείων, να σας πω ότι δεν είναι μόνο τα χωριά της Γέρας και τα ορεινά του Πλωμαρίου που δεν μπορούν να συγκροτηθούν συνεργεία, αλλά και σε άλλες περιοχές που συγκροτήθηκαν τα συνεργεία δεν είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό δεν είναι αυτό που θα θέλαμε».

λα

Ο κ. Λαγουτάρης απευθύνει έκκληση από τα Νέα της Λέσβου σε κάθε φορέα που μπορεί να βοηθήσει, είτε πρόκειται για Συνεταιρισμούς και Αγροτικούς Συλλόγους, είτε και για ελαιοτριβείς να συμβάλουν με την υπόδειξη εργατών για να γίνει η συγκρότηση των συνεργείων. Όπως τονίζει ο ίδιος «θα πρέπει να καταλάβουν πρώτα οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί ότι η δακοκτονία αφορά τα δικά τους χωράφια, το δικό τους εισόδημα και γι’ αυτό προσπαθεί η Περιφέρεια και η υπηρεσία μας. Για μένα είναι αδιανόητο να μείνουν χωριά με κουτσουρεμένα συνεργεία. Θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί αυτών των περιοχών να δηλώσουν συμμετοχή επ’ αμοιβή για να συγκροτηθούν τα συνεργεία και να γίνουν κανονικά οι ψεκασμοί. Είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εργάτες για να απασχοληθούν στα χωριά, αν και καταλαβαίνουμε ότι σε ένα ποσοστό τα χωριά μας ερημώνουν και οι νέοι κατεβαίνουν στην πόλη ή φεύγουν στην Αθήνα, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη και να ποια είναι τα αποτελέσματα». 

Περίεργα πράγματα

Την ώρα που η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει εγγράφως τη δηλωθείσα αδυναμία του εργολάβου να συγκροτήσει συνεργεία σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέσβου και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Λαγουτάρης απευθύνει έκκληση για βοήθεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, δηλώνει ότι συναντήθηκε με τον εργολάβο αλλά δεν του αναφέρθηκε τέτοιο θέμα!  Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου «εγώ είχα συνάντηση με τον εργολάβο, αλλά δεν μου είπε ότι έχει πρόβλημα να συγκροτήσει συνεργεία, αυτό το μαθαίνω από εσάς και όχι από τον ίδιο. Αν πράγματι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ας μας ενημερώσουν. Ως Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων έχουμε ανθρώπους παντού και μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Να υπάρξει όμως ενημέρωση από τους ενδιαφερόμενους και όχι να τα μαθαίνουμε από τους δημοσιογράφους».

Ο ισχυρισμός αυτός του κ. Κατζανού δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς είναι δυνατόν οι εργολάβοι να ψάχνουν εργάτες δηλώνοντας ότι δεν έχουν στη Γέρα και στο Πλωμάρι και ταυτόχρονα να μην υποβάλλουν ένα αίτημα στο Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων, μήπως και βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Η παραγωγή

Οι τιμές του ελαιολάδου είναι πραγματικά χρυσές αυτό το διάστημα, ωστόσο τα αποθέματα έχουν εξανεμιστεί και από την ανθοφορία στη Λέσβο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες. Σύμφωνα με τον κ. Κατζανό η παραγωγή ελαιολάδου της προσεχούς περιόδου θα κινηθεί σε κάθε περίπτωση κάτω από 5.000 τόνους, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις στον ελαιώνα του νησιού μας. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να γίνει κουτσουρεμένη η δακοκτονία με το αιτιολογικό ότι δεν βρίσκουν εργάτες.

 

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία