Αγροτικά - Αλιεία

27/02/2019 - 12:43

Δύναμη πυρός από 350 κτηνοτρόφους της Λέσβου

Σηη σύσταση Οκτώ Ομάδων Παραγωγών Γάλακτος (ΟΠΓ), ως επί το πλείστον αιγοπρόβειου, προχώρησαν ισάριθμοι συνεταιρισμοί της Λέσβου, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα συλλογικό δίχτυ προστασίας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του νησιού, αλλά και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την αύξησή του.

Στο εγχείρημα, το οποίο από την πρώτη στιγμή στηρίζει ενεργά το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Λέσβου, συμμετέχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Άγρας, Μεσοτόπου, Ερεσού, Σκαλοχωρίου, Κάπης, Μανταμάδου, Μηθύμνης και Νάπης. Τη «μαγιά» των νεοσύστατων Ομάδων αποτελούν κτηνοτρόφοι-μέλη των παραπάνω συνεταιρισμών. Συνολικά, στις ΟΠΓ συμμετέχουν 350 παραγωγοί που διαχειρίζονται περίπου 7.000 τόνους γάλακτος, με τη μέση παραγωγή ανά κτηνοτρόφο να ανέρχεται στους 20 τόνους.

«Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί το τελευταίο χρονικό διάστημα βάλλονται από πολλές πλευρές. Η τιμή του γάλακτος έχει κατρακυλήσει και οι ζωοτροφές, παρά το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι ακριβές για τον ντόπιο παραγωγό», λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής των ΚΕΑ Λέσβου, Στράτος Κεφάλας, δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όντας σε καθημερινή επαφή με τους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους, πήραμε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσουμε το Μέτρο 9 του ΠΑΑ, ώστε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στο νησί», προσθέτει ο ίδιος.

 

Αμοιβαία οφέλη

Tην κατάσταση στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν οι συνεταιρισμοί του νησιού
Ισχυρό κίνητρο για την πρωτοβουλία ήταν το γεγονός ότι μέσα από τις οργανώσεις κερδίζουν και οι συνεταιρισμοί ως νομικές οντότητες, αλλά και τα ίδια τα μέλη της Ομάδας, αποκτώντας τη δυνατότητα να διαλέξουν οι ίδιοι πού θα δώσουν το γάλα τους χωρίς εξαρτήσεις… Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ακόμα και οι παγολεκάνες, που διαθέτουν για τα μέλη τους πολλοί συνεταιρισμοί, ανήκουν σε εμπόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανειλημμένες δεσμεύσεις.

«Μέσα από την οργάνωση επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα παραληπτήριο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μπορούμε να ενταχθούμε στο κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε να προμηθευτούμε, για παράδειγμα, τις παγολεκάνες, οι οποίες τώρα ανήκουν στην εκάστοτε τυροκομική μονάδα, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με όποιον έμπορο θέλουμε», σημειώνει ο Στρατής Κυρατζής, διαχειριστής του ΑΣ Σκαλοχωρίου, η Ομάδα του οποίου αριθμεί 40 κτηνοτρόφους-μέλη, με παραγωγή πάνω από 1.500 τόνους γάλα.

«Η Ομάδα θα μας δώσει τη δυνατότητα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να επαναλειτουργήσουμε το τυροκομείο που είχαμε παλιότερα και να τυροκομούμε μόνοι μας το γάλα. Αυτήν τη στιγμή, φεύγουν ποσότητες, γιατί δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή από την ντόπια τυροκομία», λέει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Ιντζιρτζής, πρόεδρος του ΑΣ Άγρας.

 

Προστασία του εισοδήματος και στο βάθος καθετοποίηση
«Θέλουμε να αναζωπυρώσουμε το συνεταιριστικό πνεύμα, ώστε να κρατήσουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής και να πάψει η αποδυνάμωση των συνεταιρισμών. Ο συνεταιρισμός είναι ο πυλώνας που θα στηρίξει την Ομάδα. Μέσα από τον σωστό σχεδιασμό, μπορούν να δουν απτά αποτελέσματα οι παραγωγοί και, γιατί όχι, να έχουμε μια μικρή τυροκομική μονάδα, κάτι που επιτρέπουν οι ποσότητές μας», τονίζει από την πλευρά του ο Θόδωρος Βαμβούκος, διαχειριστής του ΑΣ Μηθύμνης.

Αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, αύξηση του όγκου παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κτηνοτρόφων είναι, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, οι πρωταρχικοί στόχοι του εγχειρήματος.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων που θέτει το πλάνο δράσης των Ομάδων βρίσκεται, επίσης, η καθετοποίηση της παραγωγής, με δημιουργία τυροκομικών μονάδων που θα απορροφούν την παραγωγή των μελών τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι την υπεραξία του προϊόντος τους. Επιπλέον στόχοι είναι η διαφοροποίηση της παραγωγής, η εφαρμογή νέων πρακτικών και μεθόδων, οι ενέργειες προβολής και προώθησης, αλλά και η συμμετοχή σε μέτρα κατάρτισης.

 


πηγη: ΎΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ

Μοιράσου το άρθρο!