Skip to main content
|

Δύο εμβληματικά κτίρια της Λέσβου, 570 ελαιόλαδα, 25 κριτές από 12 χώρες - Μουτζούρης: Μεγάλη η σημασία του διαγωνισμού για τη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με αφορμή την έναρξη διεξαγωγής του 6ou Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου  ΑΤΗΕΝΑ 2021 στη Λέσβο από 3-5 Ιουνίου, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της εταιρίας Vinetum, το Επιμελητήριο Λέσβου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, παραχωρήθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Καλωσορίζοντας ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία  που έχει ο διαγωνισμός για τη Λέσβο για την ανάδειξη του Λεσβιακού ελαιόλαδου  και όλων των νησιών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την εξωστρέφεια στις Διεθνής αγορές. «Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο εμβληματικά κτίρια, δύο Μουσεία που αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση  της καλλιέργειας της ελιάς στη νήσο Λέσβο, το Μουσείο –Ελαιοτριβείο Βρανά και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή» τόνισε, δίνοντας τα συγχαρητήρια του στους πρωτεργάτες δημιουργούς τους «για την συμβολή τους στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Λέσβου ως ελαιοπαραγωγικό νησί, με την δημιουργία των δύο Μουσείων. Επιδίωξή μας είναι το Λεσβιακό ελαιόλαδο να αποκτήσει brand name , όπως και τα τυριά της Λέσβου και Λήμνου και εύχομαι να διακριθεί στο διαγωνισμό. Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που διατηρήσαμε τον Πρωτογενή τομέα του νησιού ζωντανό και δεν παραδοθήκαμε μόνο σε άλλους αξιόλογους επίσης τομείς που παράγουν εισοδήματα , καθώς ο πυρήνας για κάθε χώρα είναι ο Πρωτογενής Τομέας. Η Λέσβος διαθέτει πάνω από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, παράγοντας το 20% της εγχώριας παραγωγής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Από πλευράς Περιφέρειας παρών στη Συνέντευξη Τύπου για το  διαγωνισμό που φιλοξενείται  εφέτος στη Λέσβο και λαμβάνουν μέρος  570 διαφορετικά ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με αρμοδιότητα στον  Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος

Αξιολογητές θα είναι 25 κριτές από 12 διαφορετικές χώρες που απαρτίζουν την  Διεθνή  Κριτική Επιτροπή.  

Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρίας ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεργίδης , υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο Διαγωνισμός ATHENA καθώς «επιτρέπει στην Ελλάδα ως παραγωγική χώρα να γίνει και χώρα Αξιολογητής». Αναφέρθηκε επίσης   στις συμμετοχές από όλες τις χώρες του κόσμου και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Ο Διαγωνισμός προβάλλει  «και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά δεδομένα κάθε τόπου που πραγματοποιείται, με έμφαση στην Ποικιλία της ελιάς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου». Τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Ευάγγελος Μυρσινιάς  υπογράμμισε ότι πράγματι ο Διαγωνισμός είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελαιοπαραγωγική Λέσβο, «που πραγματοποιείται μετά από αναβολές λόγω κορωνοϊού και πανδημίας , καθώς το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν του τόπου μας και μέσα από τη διάχυση της πληροφορίας θα προβληθεί και θα γίνει γνωστό ευρύτερα. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και η περαιτέρω προστιθέμενη αξία του » επεσήμανε. 

Εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Αντιδήμαρχος  Στρατής  Ζαφείρης  υπογράμμισε ότι «οι παραγωγοί της Λέσβου είναι δυναμικοί και δεν φοβούνται να έχουν παρουσία στο εξωτερικό, ότι ο διαγωνισμός είναι σημαντικός γιατί προβάλλει ένα στρατηγικής σημασίας προϊόν της Λέσβου.». Αναφέρθηκε επίσης σε ένα Πρόγραμμα Πιλοτικό  που συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και τη δημιουργία ενός Κέντρου Έξυπνης Γεωργίας, που θα συμβάλλει στη ψηφιακή φυσιογνωμία της Γεωργίας. 

Τέλος στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιόλαδού αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους δημοσιογράφους που απαντήθηκαν. 

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας τη Διεύθυνση Αγροτικής Παραγωγής για το έργο που παράγει  ,προσκάλεσε τα Μέσα Ενημέρωσης , να παραβρεθούν στην εναρκτήρια εκδήλωση σήμερα το βράδυ στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά, αλλά και στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. 

                                                              

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία