Skip to main content
|

Δύο νέες εκτροφές στη Λέσβο ύποπτες για κρούσμα ευλογιάς του προβάτου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάστηκαν δύο νέες εκτροφές ύποπτες για κρούσμα ευλογιάς του προβάτου. Η μία αφορά γειτονική εκτροφή, θετική σε ευλογιά του προβάτου εκμετάλλευσης, στην περιοχή του Μανταμάδου, ενώ η δεύτερη στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

 

Υπενθυμίζουμε ότι:

Η ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων. Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου, είναι 21 ημέρες. Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

Η μετάδοση της νόσου στα αιγοπρόβατα γίνεται :

  • Άμεσα: μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής.
  • Έμμεσα: μέσω εργαλείων, οχημάτων, ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή).

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  • Υψηλός Πυρετός (41-42 οC).
  • Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια.
  • Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται  ερυθρότητα.
  • Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών, οι οποίες εξελίσσονται σε βλατίδες, οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται.

Η νοσηρότητα είναι 70% περίπου και η θνησιμότητα 80-100%.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, αλλά και ο υπεύθυνος Κτηνίατρος Εκτροφής.

Για την πρόληψη μετάδοσης της ευλογιάς του προβάτου, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΥΠΑΑΤ:

1. Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση μας στον απολύτως απαραίτητο.

2. Φτιάχνουμε από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο τόσο της εκμετάλλευσης, όσο και κάθε χώρου ενσταυλισμού μέσα στην εκμετάλλευση και χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.

3. Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για την απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων.

4. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις των ζώων.

5. Δεν επιτρέπουμε σε οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας.

6. Οι ζωοτροφές φροντίζουμε να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταυλισμού.

7. Αναβάλλουμε την αγορά ζώων που πιθανόν έχουν προγραμματίσει.

8. Οποιαδήποτε μετακινήσεων ζώων από την εκμετάλλευσή μας συνοδεύεται από την Άδεια Διακίνησης.

9. Ενημερώνουμε αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσή μας.

10. Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκμεταλλεύσεις.

Κατά την επίσκεψη σε εκμεταλλεύσιμη ύποπτη ή μολυσμένη ή σε εκμετάλλευση που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας / επιτήρησης, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

  • Τα αυτοκίνητα των επισκεπτών δεν πρέπει να εισέρχονται στην εκμετάλλευση, αλλά να παραμένουν στο δημόσιο δρόμο.
  • Τα λάστιχα των αυτοκινήτων πρέπει να είναι καλυμμένα με πλαστικά μιας χρήσης και πάνω στα αυτοκίνητα να τοποθετούνται πλαστικές καλύπτρες μίας χρήσης.
  • Κατά την είσοδο στην εκμετάλλευση, τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται στο ειδικό λουτρό απολύμανσης.
  • Τα χέρια πλένονται σχολαστικά με αντισηπτικό σαπούνι και φοριούνται γάντια μιας χρήσης.
  • Η απολύμανση των υποδημάτων και η αλλαγή γαντιών γίνεται μετά την έξοδο από κάθε χώρο ενσταυλισμού της μονάδας και πριν την είσοδο στον επόμενο.
  • Κατά την έξοδο από την εκμετάλλευση τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται και πάλι στο ειδικό λουτρό απολύμανσης, η πλαστική καλύπτρα του αυτοκινήτου και τα πλαστικά καλύμματα για τις ρόδες αφαιρούνται, ρίχνονται σε μεγάλη πλαστική σακούλα σκουπιδιών, κλείνονται και αφήνονται στο χώρο της εκμετάλλευσης.

Για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς του προβάτου θεωρείται κρίσιμη η συνεργασία των κτηνοτρόφων, φορέων, με τους κτηνιάτρους εκτροφής και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 21:00 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με την ευλογιά του προβάτου και τα μέτρα προστασίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ειδοποίηση για εκτροφή ύποπτη ευλογιάς του προβάτου παρακαλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα τηλέφωνα: 2251042236, 2251047427 και 2251046101, e-mail: ktiniatriki@pvaigaiou.gov.gr. Για έκτακτες ανάγκες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ευστράτιο Ψαριανό στο 6944741544 και με τη Διευθύντρια Κτηνιατρικής κα. Παναγιώτα Πετρίδου στο 6981258979.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία