Skip to main content
|

«Εκτοξεύεται» η τιμή στο ελαιόλαδο - «Θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ η χονδρική»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Nέα «εκτόξευση» στις τιμές στο ελαιόλαδο βλέπουν από το 2024 οι παράγοντες της αγοράς, καθώς οι διεθνείς ελλείψεις και το «ράλι» των εξαγωγών τροφοδοτούν τη φωτιά της ακρίβειας στον «υγρό χρυσό».

Ο ελαιοπαραγωγός Κώστας Σακελλαρόπουλος, μιλώντας στο Open και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ανέφερε πως «τον χειμώνα, γιατί θα υπάρξει ζήτηση, οι τιμές θα εκτοξευτούν και πάνω από 10 ευρώ».

Άξιο αναφοράς είναι ότι φέτος, η τιμή του κιλού στη χονδρική κυμαίνεται στα 8 με 8,5 ευρώ και στο δεκάμηνο, η αξία των εξαγωγών σημείωσε «άλμα» 90% με τον τζίρο να φτάνει στα 1,3 δισ από 687 εκατ. πέρσι.

Ο Δημήτρης Σακελλαρόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, μιλώντας για το ελαιόλαδο πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν αποθέματα. Αυτό σημαίνει πως όταν κλείσουν τα ελαιοτριβεία, θα τελειώσουν πάρα πολύ σύντομα τα αποθέματα».

Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν τις περιπολίες τους στα χωράφια, καθώς αρκετοί είναι οι επιτήδειοι που προσπαθούν να κλέψουν λίγο από το απόθεμα ελαιολάδου.

 

Το αίτημα να λάβουν αποζημιώσεις ως στήριξη για την απροσδόκητα άσχημη χρονιά, ζήτησαν το πρωί ελαιοκαλλιεργητές στην Κρήτη, που διευκρίνισαν ότι μετά τις τεράστιες μειώσεις στις προκαταβολές των ενισχύσεων, το μόνο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να μην εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, είναι μια απόφαση στήριξης από την πολιτεία, για την ακαρπία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως υποστηρίζουν.

Ούτε για οικογενειακή κατανάλωση δεν θα φτάσει η φετινή σοδειά στο ελαιόλαδο, λένε παραγωγοί που δηλώνουν απεγνωσμένοι. Όπως τονίζουν αν με κάποιο τρόπο δεν στηριχθούν, αντίστοιχη πορεία θα έχει το ελαιόλαδο και την επόμενη χρονιά, αφού με δεδομένη την ανομβρία και την έλλειψη υποδομών όπως φράγματα, το να συντηρήσουν τα ελαιόδεντρά τους και να τα κρατήσουν ζωντανά, σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, την οποία περιγράφουν ως ήδη άδεια.

 

Ελαιοκαλλιεργητές απευθυνόμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησαν να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης, για μια χρονιά της οποίας οι απώλειες, μοιάζουν πρωτόγνωρες και πάντως αδύνατον να καλυφθούν με φόντο και τις περικοπές στις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό που ζητούν είναι οικονομική στήριξη της τάξης των 200 ευρώ ανά στρέμ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία