«Ελαίας Νήσος Λέσβος» : «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» - Τετάρτη 3 Μαρτίου -
Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, ώρα 6.30-8.00 μ.μ. Στο σεμινάριο θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.
Η κ. Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.
Σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα αποσταλεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779 ή από την εφαρμογή zoom με Meeting ID: 835 0617 8779.
Η Κική Βαρίκου είναι Δρ. γεωπόνος. Απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών στο Imperial College, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι ερευνήτρια Εντομολόγος και υπεύθυνη Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά από το 2015. Την περίοδο 1999-2015 ήταν γεωπόνος στο ίδιο εργαστήριο και υλοποιούσε διάφορα ερευνητικά προγράμματα φυτοπροστασίας ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται κυρίως με τον δάκο της ελιάς και συγκεκριμένα με την αξιοποίηση των βιο-οικολογικών του χαρακτηριστικών στη βελτίωση των υπαρχουσών μεθόδων αντιμετώπισής του. Aναφέρουμε μερικά από τα αντικείμενα της έρευνάς της όπως η βελτίωση των δολωματικών από εδάφους ψεκασμών του δάκου, η μείωση της ψεκαστικής ποσότητας ανά δένδρο, η ανανέωση του τροφικού ελκυστικού του δολωματικού σημείου, η υπολειμματική διάρκεια των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών, η απομακρυσμένη παρακολούθηση του δακοπληθυσμού, η ψεκαζόμενη ποσότητα ανά δένδρο και η πορεία του γεωργικού ελκυστήρα. Τα τελευταία χρόνια η ερευνητική της ενασχόληση είναι γύρω από τη δημιουργία μιας νέας παγίδας μαζικής παγίδευσης ή παρακολούθησης του δάκου καθώς και η ανεύρεση νέων μεθόδων εναλλακτικών της χημικής καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών.
Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων για τους Νέους Αγρότες καθώς και σε πολλές ημερίδες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα αγροτών, γεωπόνων και άλλων ωφελούμενων.
Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος. Την περίοδο 2014-2019 ήταν επιθεωρητής παραγωγής και μεταποίησης στον οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ για την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά.
Είναι υπεύθυνος για μεγάλα ελαιοκτήματα στην Κέρκυρα και στην Ζάκυνθο και στην Λέσβο, και υπεύθυνος παραγωγής σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βιολογικής καλλιέργειας παρόμοιας δυναμικότητας σε Μεσσηνία, Λήμνο, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία κ.α. Διαχειρίζεται συμβουλευτικά περισσότερα από 100.000 ελαιόδενδρα διαφόρων παραγωγών. Είναι βασικός συνεργάτης και εισηγητής των σεμιναρίων για το ποιοτικό ελαιόλαδο (www.oliveoilseminars.com) που διεξάγονται στην Αθήνα και προσκεκλημένος εισηγητής για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια ανά την Ελλάδα (Όλυνθος Χαλκιδικής, Ηράκλειο κ.α).
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας, μέλος του δικτύου για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωργίας «Αιγίλοπας», ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Οικοζωή».
Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στην Λέσβο, το διάστημα 23-26 Σεπτεμβρίου 2021. Το ELIA Lesvos confest αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, σε ένα καινούριο μικτό σχήμα που θα αποτελεί την ομπρέλα για δράσεις που θα συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με κεντρικούς άξονες την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Λεσβιακού Ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, η εκπαίδευση των καλλιεργητών του νησιού για τις διεθνείς τάσεις φροντίδας, προστασίας, καλλιέργειας της ελιάς και η ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις στην τυποποίηση και προώθηση του προϊόντος.
Ο Σύλλογος
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς και την άμεση σύνδεσή τους με τη διαχρονική ταυτότητα της Λέσβου. Κεντρικές δράσεις του Συλλόγου για το 2021, πέραν του ELIA Lesvos confest, θα είναι η έκδοση του δίγλωσσου πολυτελούς λευκώματος «Η ελιά στη Λέσβο» που θα αποτελέσει έναν δυναμικό πρεσβευτή για το νησί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Παράλληλα ο Σύλλογος σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με στόχο την αδελφοποίηση της Λέσβου με το νησί Shodoshima της Ιαπωνίας και την προώθηση του πολιτισμού του νησιού.
Βασικός οδηγός των δράσεων του Συλλόγου είναι να αναδείξει πως η Λέσβος με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς, καινοτομεί με μοχλό την ανάπτυξη και με σύγχρονες εφαρμογές ελαιοποίησης. Άλλωστε το μήνυμα του συμβολισμού της ελιάς είναι σαφές: Η εξωστρέφεια, η συνέργεια και η σύμπλευση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.