Αγροτικά - Αλιεία

09/10/2021 - 08:20

Το ελαιόλαδο του μέλλοντος από τη Στύψη

Συνυφασμένος με την καινοτομία ο Αγροτικός-Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης, γνωστός ήδη για το διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο πλέον ΛΑΔΙ ΣΤΥΨΗΣ, προχωρά δυναμικά στην παραγωγή ενός νέου πρωτοπόρου προϊόντος, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ελαιόλαδο του μέλλοντος. Ελαιόλαδο με ιδιαίτερες διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες, για την παραγωγή του οποίου αξιοποιούνται παραπροϊόντα ελαιουργίας (πομάσα ελιάς, φύλλα ελιάς κ.ά.) αλλά και ελληνικά βότανα, και το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε στο ράφι από τον ερχόμενο κιόλας Φλεβάρη. Όλα αυτά μέσα από τη συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

«Πρόκειται για μια πιλοτική προσπάθεια, από την οποία όμως θα προκύψει ένα προϊόν που δεν θα είναι “απλό” ελαιόλαδο, αλλά ένα καινούργιο προϊόν ως αποτέλεσμα σημαντικής επιστημονικής έρευνας», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Διευθυντής του Αγροτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης.

Όπως αποκαλύπτει, οι αναλύσεις από το συνεργαζόμενο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που βρίσκεται στη Λήμνο, είναι αυτές που θα καθορίσουν τα ακριβή χαρακτηριστικά του νέου ελαιολάδου, που σε κάθε περίπτωση θα έχει αυξημένο χρόνο ζωής και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αλλά μένει να διαπιστωθεί το πόσο περισσότερο σε σχέση με το «τυπικό» ελαιόλαδο.

«Έχουμε ήδη στείλει για ανάλυση δείγμα από την περσινή παραγωγή για να υπάρξει σύγκριση φρέσκου και παλαιότερου ελαιολάδου, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουμε την αποστολή δειγμάτων αρχικά από παρθένο και στη συνέχεια από εξαιρετικά παρθένο και ενδεχομένως και από βιολογικό ελαιόλαδο», σημειώνει ο κ. Σλουμάτης και προσθέτει: «Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, είναι εξαιρετικά πιθανό το καινοτόμο αυτό ελαιόλαδο από τη φετινή κιόλας σοδειά να βγει στην αγορά από τον Φεβρουάριο και μετά»Αναφέρει, δε, πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων, αλλά και οι ποσότητες που μπορούν τελικά να παραχθούν, είναι αυτές που θα καθορίσουν και το αν θα διατεθεί μόνο σε συσκευασία φιάλης ή και σε άλλα δοχεία.

Ο Στρατής Σλουμάτης
Ο Στρατής Σλουμάτης

Το πρόγραμμα

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση των συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020, που έχει διάρκεια δύο χρόνια και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιγνάτης Μανάβης, και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Επίκουρος Καθηγητής, Αντώνης Κουτελιδάκης.

Στόχος της συνεργασίας του Συνεταιρισμού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι η παραγωγή προϊόντων που θα προορίζονται για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό, ενώ θα συστήνονται ιδιαίτερα για άτομα που έχουν ανάγκη την κατανάλωση τροφίμων πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και ατόμων με χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα αυτά:

Θα είναι ενισχυμένα σε βιοδραστικά συστατικά από παραπροϊόντα ελαιοποίησης και από φυσικά φυτικά λειτουργικά τρόφιμα

-Θα συμβάλλουν στην αύξηση των σημείων πώλησης, του όγκου των πωλήσεων, στην επιπλέον οικονομική ανάπτυξη και στη φήμη της επιχείρησης

-Θα συμβάλλουν στην απόκτηση τεχνογνωσίας της εταιρείας από τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο και δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και ανάπτυξης.

Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσα από μια σειρά ενεργειών, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και οι οποίες είναι:

Μελέτη και επεξεργασία των φύλλων ελιάς και της πομάσας που προκύπτουν από την ελαιοποίηση και η παραγωγή εκχυλίσματος-σκόνης αυτών πλούσιας σε βιοδραστικά συστατικά (ελευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη, άλλες πολυφαινόλες κ.ά.).

-Μελέτη και επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών για ενίσχυση της διατροφικής αξίας του ελαιόλαδου (φαρμακευτικά φυτά, βότανα, λαχανικά, καρποί, φρούτα κ.ά.).

Πιλοτική παραγωγή σειράς ελαιόλαδων έπειτα από παραμονή εντός αυτών διαφόρων φυτικών λειτουργικών τροφίμων που θα έχουν επιλεγεί.

Μελέτη και ανάδειξη της διατροφικής αξίαςτης αντιοξειδωτικής, αντιδιαβητικής και αντιθρομβωτικής δράσης επιλεγμένων ελαιόλαδων, που θα προκύψουν από την προσθήκη παραπροϊόντων και την παραμονή εντός αυτών φυτικών πρώτων υλών.

-Οργανοληπτικός έλεγχος και έρευνα αγοράς για τα νέα καινοτόμα ελαιόλαδα.

-Μελέτη της διατροφικής αξίας και της βιοδραστικότητας των τελικών προϊόντων σε in vivo και in vitro επίπεδο. 

-Διεξαγωγή διατροφικής παρέμβασης σε ανθρώπους-κλινική μελέτη.

-Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των νέων προϊόντων.

-Μελέτη – επιλογή συσκευασίας και διάρκεια ζωής των νέων προϊόντων.

-Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου και σχεδίου διάθεσης των νέων προϊόντων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια, αν μη τι άλλο, στοχευμένη και οργανωμένη δουλειά από τον πάντα πρωτοπόρο Συνεταιρισμό της Στύψης. Αποτελούν όμως και ένα δυναμικό ξεκίνημα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, στο πλαίσιο της σύγχρονης στρατηγικής ανάπτυξής του, που τον βοηθά να παράγει και να προσφέρει στον καταναλωτή καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

 

πηγη:

Ανέστης Χατζηδιάκος /

εφημερίδα  Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!